Bilder och berättelser från min resa genom livet.

-Den här miljön är kraftigt eftersatt, sade mannen med den trevliga hunden och golvet i badrummet är fixat

-Den här miljön är kraftigt eftersatt, sade mannen med den trevliga hunden. Jag hade inledningsvis påstått det motsatta, d v s att miljön var trevlig. Miljön kring det gamla Observatoriet i Uppsala.

Observatorieparken är väldigt trevlig med sina gamla hus i olika storlekar. I parken finns flera stora träd och gång- och cykelvägar ringlar för ögat så behagligt från den ena änden till den andra. Här är vackert alla årstider men kanske är den tidiga våren med halvgenomskinliga trädkronor den vackraste. Vid sidan om parken finns några gamla, övergivna byggnader som förmodligen förr har använts vid astronomiska observationer. 

Eftersatta miljöer kan för mig vara liktydigt med intressanta fotoobjekt. De här gamla byggnaderna är definitivt intressanta att fotografera så jag hoppas att de får stå kvar ytterligare en tid. De har intressanta former och är alla skönt slitna. Ett par av dem är cylindriska medan andra har mer fyrkantiga former.

Golvet i badrummet är fixat. Bokstavligt talat. När jag kom hem från fotosessionen i Observatorieparken fick jag för mig att jag skulle städa. Fram med dammsugaren och full fart över köksgolvet och golvet i hallen. In i badrummet och full fart även där tills jag hör ett kraschande ljud och känner något vått som rinner över mina fötter. Dammsugarslangen har vidrört en glasflaska med fix, som jag har stående i badrummet tillsammans med de andra fotokemikalierna, och den tippar naturligtvis omkull och går i krasch. Med en för tillfället mycket väl vald svordom åker dammsugaren ut med buller och bång. Jag är inte speciellt förtjust i att dammsuga. Alltid stöter man till något med antingen slangen eller dammsugaren. Piedestaler med blommor på är sedan länge portförbjudna hemma hos mig :-). Det blev till att ta fram skurtrasa och hink för att få bort eländet. Nåja, fixet var inte helt nytt men inte gammalt heller. 

Jag tog en rulle Fuji Acros 100 med  Yashica 124 G och en rulle med Minolta Dynax 7.  I övrigt använde jag min digitala Sony A850. Efter att ha torkat upp fixet och blandat till nytt framkallade jag filmen. Den här gången använde jag min gamla JOBO-dosa. Den är större än min Patersondosa, tar mer vätska och är något långsammare att fylla i och hälla ur. Men den är lättare att ladda. Spiralen är gjord av transparent hårdplast och filmen glider så lätt igenom spåren. 

Observatorieparken

Minolta Dynax 7, Sony 2.8/28-75 SAM och Fuji Acros 100

Observatoriet

Yashica Mat 124 G och Fuji Acros 100

Observatoriet 1

Yashica Mat 124 G och Fuji Acros 100

Observatoriet 2

Yashica Mat 124 G och Fuji Acros 100

Observatoriet 3

Sony A850 och Sony 2.8/28-75 SAM

Observatoriet 4

Sony A850 och Sony 2.8/28-75 SAM

Observatoriet 5

Sony A850 och Sony 2.8/28-75 SAM

 

Och så var det det fixade golvet i badrummet.....

Sony A850 och Sony 2.8/28-75 SAM

 

Det går alldeles utmärkt att kombinera digital fotografering med analog. Jag brukar sällan gå ut utan min digitala systemkamera men ganska ofta har jag en analog kamera med mig också. Antingen blir det småbild med  Pentax Spotmatic eller Minolta Dynax 7,  eller så blir det 6x6 med Yashica Mat 124 G eller Rolleiflex från 40-talet. Oftast använder jag finkornig svartvit film. Gärna Fuji Acros 100 ISO som har så fina valörer och är superskarp.

 

På återseende

/Torbjörn

 

PS

Apropå Uppsala. Kommer ni ihåg den här käcka låten :-)

 

Inlagt 2011-03-05 18:22 | Läst 2837 ggr. | Permalink

"Jag har ju gått förbi, och sett vyn på första bilden ett antal gånger. Brukar parkera vid Ekonomikum. Längre in har jag dock aldrig rört mig. Man undrar ju om det finns något instrument kvar i någon byggnad. Den blev ingen tokig bild av det välfixade golvet. :-)"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En miljö i Uppsala som jag totalt missat (det finns nog fler sådana), eftersom jag ofast hälsar på någon när jag är i staden, och då blir det inte mycket mer. Och tack för bilderna,trevliga i ett bra väder för kontraster.

Och så har du hittat ännu ett argument för den digitala fotokonstens fördelar. Inga krossade glasflaskor!

/J-O
Svar från pic-tor 2011-03-05 23:01
Tack Jan-Olof. Du har en poäng där med glasflaskorna :-). Jag gillar verkligen miljön kring Observatoriet och jag rekommenderar att du gör ett besök nästa gång du kommer till Uppsala.
Du får väldigt fina valörer med Yashican ihop med Acros. Men den första bilden är riktigt bra Torbjörn. Själv så inhandlade jag en rulle Plus-X häromdagen och finkornigare än så blir knappast jag numera. Tyckte att den filmen skulle passa i en gammal mellanformatare. Annars så har jag ett litet experiment på G och den ligger nu i fix uti badrummet. Jag tappade inga flaskor :)
Svar från pic-tor 2011-03-05 23:14
Ja, den här filmen kanske kommer bäst till sin rätt i lite större filmformat. Den behöver bra ljus för att alla fina valörer ska komma fram. När jag tog första bilden var det tyvärr gråväder men med lite överexponering blev snön hyfsat vit. Kul att du gillar den för jag tycker också om den. Jag gillar just det här avsnittet av parken för här rör sig en hel del människor. Det ska bli kul att få ta del av ditt experiment. På analoga tiden använde jag Plus-X en hel del men jag har inte testat den än i någon av mina mellanformatare. Glasflaskor och dammsugare är ingen bra kombination:-).
Trevliga bilder, Torbjörn.

Byggnaderna gör sig verkligen bra på bild. Jag blir också väldigt nyfiken på vad som gömmer sig i de små husen. Gamla astronomi-instrument? Rentav någon gammal kamera? Förmodligen inte, men det är spännande att spekulera.

Jag gillar att du blandar digitalt och analogt. Gillar själv att göra det och har funderat på att skaffa ett gammalt Minoltahus som jag kan använda sonyobjetkiven till (har också en A850).

Hälsn.

F
Svar från pic-tor 2011-03-05 23:21
Vad roligt att du gillar de här bilderna. Någon gång ska jag fråga vad som finns i de här mysiga husen. Det skulle vara kul att få kika in i dem. Jag var länge ute efter en Minolta Dynax 7 och fick till slut tag i ett ex på eBay till hyfsat pris. Det är en härlig kamera och Sonys objektiv fungerar perfekt. Jag är också väldigt förtjust i A850 som trots sin storlek är väldigt smidig att jobba med.
Jag har ju gått förbi, och sett vyn på första bilden ett antal gånger. Brukar parkera vid Ekonomikum. Längre in har jag dock aldrig rört mig. Man undrar ju om det finns något instrument kvar i någon byggnad.
Den blev ingen tokig bild av det välfixade golvet. :-)
Svar från pic-tor 2011-03-06 09:05
Det är ju så lätt att bli hemmablind. När jag tar bilen till jobbet brukar jag också parkera vid Ekonomikum så jag passerar Observatorieparken ganska så ofta. Jag tycker om miljön där med de gamla husen, höga träden och vägarna som ringlar genom området. Bilden på det nyfixade golvet togs i lätt vredesmod :-).
Bilder från i går? Minoltabilden ser ut att härstamma från en annan dag i varje fall. Är benägen att hålla med "mannen med den trevliga hunden", men vad vet han om de fotografiska behoven i miljöer kring oss? Förmodligen inte mycket.
Svar från pic-tor 2011-03-06 18:16
Bilderna togs den 3 mars förutom den första som jag några dagar tidigare. Det är inte alltid vi fotografer är överens med rivningsivrarna kanske :-).
En gammal Jobo-dosa, det väcker minnen. Jag har precis för mig att jag hade en sådan själv för många år sedan. Den hade en plastmojäng man satte kassetten i, som förde in filmen i spiralen på ett väldigt händigt sätt, så man behövde inte mata in den genom spiralen. En liknande matare hade för övrigt också Agfas dosor, som kunde laddas i dagsljus. Jag undrar om några sådana finns kvar? Jag tror inte att Agfas dosa kunde vändas under agitationen, utan man fick snurra spiralen inne i dosan med en ratt på utsidan. Och så hade den en termometer inbyggd.

Det var verkligen en lustig samling små runda byggnader! Tänk, jag har aldrig sett Observatorieparken, hade ingen aning om att de hade en sådan samling små observatorier -- för det är väl vad det är. Fascinerande med den (som jag förmodar) äldsta byggnaden, som i stället är fyrkantig. Om man inte visste att några av bilderna var analoga och några digitala, jag undrar om man verkligen skulle uppfatta skillnaden då. Är det kameran som konverterat till svartvitt?
Svar från pic-tor 2011-03-06 20:32
Min Jobo-dosa skaffade jag i slutet av 60-talet och den laddas precis på samma sätt som min nya Paterson men jag tycker att filmen glider lättare i Jobo-dosans spiralspår. Nackdelen, är som jag skriver, att den tar längre tid att fylla och tömma. Delvis naturligtvis beroende på den större vätskemängden men också på själva konstruktionen. Det är annan verksamhet nu i Observatorieparken än den ursprungliga men de gamla, och i mitt tycke mycket trevliga, byggnaderna står kvar. Jag hoppas att de får något slags kulturskydd för de har sin historia och sådana byggnader ska man inte riva i första taget tycker jag.
De digitala filerna är konverterade till svartvitt i insticksprogrammet Silver Efex Pro. Den film jag oftast använder, Fuji Acros 100 ISO, har så fint korn och hög upplösning att bilderna nästan ser digitala ut. Jag tycker om det, andra gör det inte utan vill ha mer framträdande korn.