Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Vi som vill opp

Fotoklubben hade sin upptaktsträff för hösten på Laxön i Älvkarleby. Vi började dagen med korvgrillning och lite snack om vad vi gjort under sommaren. Vår ordförande Göran fick agera korvgubbe den här gången eftersom vår ordinarie klubbvärd Leif var på bröllop. Vi brukar alltid ha korvgrillen med oss när vi gör våra utflykter. Upptaktsträffarna är mest en social grej men visst har vi alltid fotoutrustningen med oss och den kommer också till användning.

Är man på Laxön vill man ju försöka fotografera hoppande lax och havsöring som finns här i Dalälven. Hägrar häckar också här. Konstnären Johan Thunberg har ateljé här och det finns också kafeer och restauranger här. Det finns alltså en hel del att göra här förutom att fotografera.

Göran ser till att hålla korven varm.

Janne är en av våra oldboys men han far omkring med sin kamera som en pojkspoling.

Kör ända in i kaklet.

Havsöringen har fler prickar än laxen nedanför sidlinjen. Stjärtfenan är också rak.

Lax som vill opp.

Guldglänsande havsöring.

Krumbuktande lax.

Den här laxen vill också opp.

Praktfull lax tar sats.

Här blir det stopp för alla.

Lax och havsöring har en stark drift att ta sig uppför vattenfallen till lekområdena. I Älvkarleby blir det emellertid stopp vid kraftverksdammarna. Trots detta försöker fisken ta sig upp och de hoppar i full fart mot dammluckorna. 

Det är inte lätt att få en bra bild på de hoppande fiskarna. Det går oerhört fort. Att jaga runt med kameran och försöka fånga alla som hoppar är omöjligt. Man för koncentrera sig på ett visst avsnitt och ta de fiskar som hoppar där. Det hoppas inte hela tiden utan det är stunder då inget händer. Så plötsligt händer det. Jag använde Sonys 70-200/4 zoom och använde 70 inställningen så gott som hela tiden. Många av fiskarna hamnade i kanten av bilden. Serietagning och kontinuerlig AF förstås. Jag fick slutartider på mellan 1/3000 sek och 1/8000 sek vid ISO 640. Det var soligt den här dagen och det forsande vattnet reflekterade ljuset väldigt kraftigt. En hel del redigering krävdes för att få fiskarna rätt exponerade.

Det här var mitt första försök att fotografera hoppande laxfiskar. Det blev många bomskott men några lyckades jag trots allt fånga. 

Jag fick blodad tand och åker snart dit igen.

På återseende

Torbjörn

Postat 2024-08-29 11:05 | Läst 263 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vid Tickselbäcken

I närheten av där jag bor finns Tickselbäcken. Den rinner upp i myrmarkerna norr om Gävle och slingrar sig genom min stadsdel för att slutligen rinna ut i Gavleån. Tyvärr har den ett ganska ovärdigt slut som bäck då den rinner sista biten i en vägtrumma under en parkering vid Gävle sjukhus. Det är en mycket fin bäck som borde ha fått forsa sista biten fritt och otyglat.

Jag stödjer mig mot broräcket och det räcker för att få en skarp bild på 1/10 sek vid ISO 200. Naturligtvis hade jag kunnat vrida upp ISO:t några snäpp men tänkte att jag testar att ta en bild först. Jag tyckte att bilden dög så det blev bara en bild tagen. Digitalkameran har en stor fördel över en analog där. Du ser direkt hur bilden blir och behöver inte vänta flera dagar på resultatet. Du får ett bättre flyt i ditt fotograferande på det här viset.

På återseende

Torbjörn

Postat 2024-08-16 12:15 | Läst 278 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gatubasket på kvällskvisten

I det sköna vädret tog jag en kvällspromenad med kameran. När jag närmade mig hemmet hörde jag ett envetet dunkande. Vad är det som låter? En boll av något slag är involverad lät det som. Fotboll är det inte, tänkte jag, för jag passerade fotbollsplanen för en stund sedan. Jag stannade ett ögonblick för att kunna höra bättre.

Då hörde jag det klatchiga ljudet som är så typiskt för den här bollen. När jag gick närmare fick jag det bekräftat. Två killar spelade gatubasket på en gata i närheten av där jag bor. Kul att se spontanidrott så här på kvällskvisten. Annars ser man inte så många som håller på med det i dessa dagar. När jag växte upp gjorde vi det jämt och ständigt. Vi hade en väldigt bra idrottslärare som bl a introducerade basket i Hamrånge där jag då bodde och vi var några grabbar som han tränade. Vi åkte runt och spelade mot lag i distriktet som var mycket bättre än oss. Ockelbo, KFUM Gävle t ex. Men när vi fått hålla på ett tag blev vi ganska så duktiga.

På återseende

Torbjörn

Postat 2024-08-14 13:45 | Läst 360 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera