Tobbes blogg
Blommornas sista föreställning
Min Brf består av sex fyravånings punkthus. Föreningen äger marken som omgärdar husen. Vid alla hus finns planteringar med blommor, buskar och prydnadsträd. På någon plats finns även äppelträd. Det ser nästan ut som man går igenom en villaträdgård. Allt sköts av de boende själva. Jag tog min kamera och fotograferade blommornas kanske sista föreställning för året. Första frostnatten hade helt fördärvat de vackra dahliorna men många andra stod pall för den första kylan. T ex var alpvallmon och ölandstoken helt opåverkade liksom jordärtskockan. Rudbeckian var också svårt tagen av frosten. Var också förbi Lisbeths trädgård och tog lite bilder på flockhortensian. Flockarna av blommor är så skira och eleganta till skillnad mot den kraftfulla stammen.
Ölandstok
Rudbeckia
Jordärtskocka
Flockhortensia
Flockhortensia
Dahlia
Dahlia
Dahlia
Dahlia
Dahlia
Alpvallmo
Snart står vintern för dörren. Det betyder inte att det kommer att saknas motiv att fotografera inom närområdet. Snön formar om allt den faller på och då får trädgårdens alla växter nya uttryck. Ser också fram emot nyfallen snö mot Tickselbäckens mörka vatten. Gör sig bra med svartvit film. Jag har kvar ganska mycket film i kylen.
På återseende
Torbjörn
Att finna fågeln i snårskogen
Lisbeth och jag är väldigt förtjusta i rödhaken. Det är en fin, liten fågel som gillar mänskligt umgänge. Vi får besök av den både i stan och vid stugan i Hälsingland. Inget gömsle behövs. Det räcker med en kopp kaffe och något därtill. Sedan är det bara att sitta och vänta. Lisbeth bor i en radhuslänga så rödhaken har rätt många besök inbokade under dagen och det är bara att hoppas att man inte är sist i kön. Vi matar den inte men den kommer och tittar till oss en stund i alla fall. Det syns mycket tydligt att den har koll på oss.
Ibland är den svårfångad eftersom han ofta landar i en stor jasminbuske med tätt grenverk. Det händer också att den blir kvar där hela besöket och då är det svårt att få skott på den.
När jag fotograferar använder jag oftast fokusområde mitten. På min kamera (Sony A7R III) är det enda fokusområdet som har korsformig detektering och ger därför säkrast AF. Men nackdelen med fokusområde mitten är att ytan är för stor när man ska sätta fokus i trånga utrymmen, t ex en fågel i en buske. Fokusen hugger på så mycket annat än fågeln. På sista tiden har jag testat flexibel punkt, den minsta, och det har fungerat rätt så bra. Har testat den tidigare men med blandat resultat. Upplever att flexibel punkt inte är riktigt lika träffsäker som mittenpunkten. Här är man dock tvungen att använda den lilla flexibla punkten och naturligtvis AF-C.
Den har jag kunnat placera mellan grenverket på fågeln. Ofta har det lyckats. Då har fågeln inte rört sig så mycket. Den sitter inte still många sekunder.
Jag har använt spotmätning (standard) som mätmetod. Fågeln har oftast suttit i motljus och då fungerar spotmätning bäst för att få fågeln rätt exponerad. Trots detta har fågeln ofta blivit underexponerad. Spotmätningcirkeln har varit något för stor och påverkats av ljuset som omger fågeln. Har naturligtvis kunnat kompensera detta med att öka exponeringen några snäpp men såg inte detta förrän jag laddade upp bilderna. Justeringsmask i LR fixade det och nedtoning av bakgrund.
Jag har använt ett 70-200 och alla bilder är rejält beskurna. ISO har varit 1600 och alla bilder har brusreducerats (50%) i LR. Lite brusreducering kan tyckas men det räcker tycker jag. Mer försämrar skärpan. Som synes kan det bli rätt omfattande efterarbete när man fotograferar viss typ av fotografering.
På återseende
Torbjörn
Lit de Parade
De vissnade resterna av buskrosen och pelargonen ligger som på Lit de Parade. De förgängliga blommorna har ännu sin speciella skönhet kvar. Till våren, när ljus och värme återvänder, blommar de igen.
Till tröst för de människor som levt i kyla och mörker under vintern.
På återseende
Torbjörn
En kvinna på väg uppåt
Jag mötte henne i trappan. Kvinnan som var på väg uppåt. Det var första maj och demonstrationstågen höll på att formera sig på Sergels torg. Hon hade en axelväska över ena axeln, en plastpåse med skaffning i vänster hand och i höger hand en pappmugg med kaffe i. Hon hade nyss tagit sig en slurk. Det syns för hennes läppstift var inte kyssäkta.
Det var rött som gällde den här dagen. Hon gav mig ett ögonkast och jag tyckte att hon var fin. Två rutor blev det.
Sedan ingenting mer.
På återseende
Torbjörn
Utlöparen smyger sig fram
Det är svårt att bli av med en björnbärsbuske. Vi grävde upp den för några år sedan men det kommer ständigt utlöpare som försöker etablera sig. Det blev nog lite av roten kvar. Bären hinner nästan aldrig mogna här så därför tog vi bort busken. Kanske det varmare klimatet kan fixa det?
Utlöparen smyger sig fram över trallen.
På återseende
Torbjörn