Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Den gamle är på benen igen

Min gamla Rolleiflex från mitten av 40-talet är på benen igen. Tack vare Werner på LP-Foto. Frammatningen krånglade vilket gjorde att filmen rann rakt igenom utan att stanna vid varje ruta. Jag blev så ivrig att testa, efter att jag hämtat ut kameran, att jag slarvade med isättningen av filmen vilket fick till följd att jag endast fick ut elva rutor från filmen.

Tessarobjektivet är känsligt för motljus och jag vet inte om det har någon avancerad multi coating, om ens någon alls. Så medljus fungerar bäst när solen skiner och då får bilderna en gammaldags karaktär över sig, vilket jag gillar. Jag antar att det var vanligast att fotografera i medljus på den tiden den här kameran tillverkades. Fantastiskt i alla fall att den fortfarande fungerar efter si så där 65-70 år.

I väntan på kungen

I väntan på kungen

Fiskarhälsning

Fiskarhälsning

Operaälskare

Operaälskare

Det mjuka och finstämda, med rik gråskala, har också sin plats inom svartvit fotografering. Allt måste inte vara enbart svart och vitt. Däremellan finns hur många varianter som helst. Själv gillar jag bilder med fin gråskala, men jag tar också starkt kontrastrika bilder. Det beror på vilket uttryck man vill åstadkomma.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-09-09 21:19 | Läst 2387 ggr. | Permalink

"Om Tessaren är från 1940-talet kan den vara antireflexbehandlad. I så fall finns det ett rött "T" på objektivets namnring. Bilderna antyder att den inte har någon antireflexbehandling. Om du vill veta vilken dag, månad, år som ditt objektiv lämnade ZEISS, så kan du sända mig objektivnumret: [email protected]"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina rutor!
/ Lena
Svar från pic-tor 2013-09-09 21:56
Tack Lena. Det är något visst med de här gamla kamerorna. //Torbjörn
Solen i ryggen! Så hette det förr, härlig lyster, objektivets "brister" avspeglas förtjänstfullt, härligt. Mvh.LO
Svar från pic-tor 2013-09-09 21:59
Solen i ryggen har man hört några gånger :). Den här dagen sken solen intensivt och det blev i stort sett enbart med- och sidoljusbilder. Gillar egentligen inte sådant fotoväder men en gammal Rolleiflex trivs som fisken i vattnet då.//Torbjörn
Om Tessaren är från 1940-talet kan den vara antireflexbehandlad. I så fall finns det ett rött "T" på objektivets namnring. Bilderna antyder att den inte har någon antireflexbehandling. Om du vill veta vilken dag, månad, år som ditt objektiv lämnade ZEISS, så kan du sända mig objektivnumret:

[email protected]
Svar från pic-tor 2013-09-09 21:55
Peter, det finns faktiskt ett rött "T" på namnringen. Det betyder i så fall att objektivet har någon form av multi coating. Objektivet är kristallklart och har inga beläggningar. Mail kommer //Torbjörn
syntax 2013-09-09 22:37
Jo, det är "Coating" inte "Multi Coating" - antireflexbehandling alltså. ZEISS patenterade antireflexbehandlingen 1935, och de första civila objektiven med nyheten kom på marknaden 1941.
Jag skrev för några år sedan en artikel om detta i Zeiss Historica Journal, och den kommer på mailen.
Fina bilder, den levererar den gamle. :)
Jag tycker att ganska många blandar ihop hård kontrast med svärta och mörk kopiering idag (inte du då), men om man kopierar mörkt med mycket svärta tycker jag att det är viktigt att det händer något i svärtan så att den inte dör, likadant i högdagrarna. Men många tar nog miste på detta och att öka kontrasten så att man förlorar detaljer i bilden.
-affe
Svar från pic-tor 2013-09-09 23:11
Tack Affe. Är det inte kul att de här gamla Rolleiflexarna fortfarande fungerar så fint. Jag har precis beställt motljusskydd och då kommer motljusfotografering att fungera bättre och kanske även kontrasten ökar något. Det här är riktigt roligt och jag kör nog ett tag till.//Torbjörn
Härligt och kul, Torbjörn! En 40-talare har sannolikt ingen coating om den inte är en sen efterkrigsmodell. Tessaren är ett underskattat objektiv. Det visar dina bilder ganska tydligt. Och så får man ju en del extra bonus med mellanformatet. Det där härliga extra ljuset på objekt på långt avstånd, t ex. Jag gissar att du kommer att bli inbiten Rolleifantast under lång tid. En Rolleflex ger mycket fotoglädje till användaren.
Svar från pic-tor 2013-09-10 09:03
Tack så mycket Thomas. Peter H har lyckats tidsbestämma Tessarobjektivet till feb 1948 och då är väl kameran tillverkad kring 1948-49 antar jag. Andra har tidigare tidsbestämt den till runt 1945. Med lite omsorg så går de här kamerorna nästan hur länge som helst. Objektivet är "T"-märkt vilket betyder att det har den tidens antireflexbehandling. Mellanformat är verkligen fint och visst gillar jag det. //Torbjörn
syntax 2013-09-10 09:38
På sätt och vis kan man säga att Tessaren är (var) ett överskattat objektiv. Konstruktionen beräknades 1902 av Paul Rudolph hos ZEISS. Avsikten var att få fram ett kvalitetsobjektiv i rimligare prisklass i förhållande till den tidens fina men mycket dyra dubbelanastigmater - att erbjuda något som vanligt folk ändå skulle ha råd med. Detta lyckades så bra att Tessarobjektivet långt in på 1950-talet hade en sådan kvalitetstämpel att folk trodde att en Tessar var bättre än ett dubbel-Gaussobjektiv med betydligt fler linser. Så är det nu inte - men Tessaren är mycket stark med sina bara fyra linser - och är världens förmodligen mest tillverkade och kopierade objektiv.
Svar från pic-tor 2013-09-10 09:47
@Peter H. Jag har ju också två Yashica Mat 124 med Yashinon 80/3,5 optik. Hur står sig den optiken i jämförelse med Tessar 75/3,5?//Torbjörn
syntax 2013-09-10 10:46
Tja - det är ju ändå lite skillnad på Tessar och Tessar. Exempelvis är det en klar prestandaskillnad mellan Tessar 2,8/50mm från VEB Carl Zeiss JENA, och Tessar 2,8/50mm från Carl Zeiss i Oberkochen, avsedd för Contarex.
Yashicagluggarna är Tessarkopior och borde vara ganska bra. Yashica uttalas Yas-hi-ca, och betyder "enkel kamera" - men dom gjorde bra grejer.
Riktigt fina bilder!
Svar från pic-tor 2013-09-10 09:48
Tack Margareta. Den gamle är still going strong :).//Torbjörn