Antiskak, hur stor nytta har man av det?
Ni som inte har antiskak inbyggt i era kameror och som dessutom fotograferar med objektiv utan antiskakfunktion – hur hanterar ni det? Upplever ni att det är ett problem att få skarpa bilder? Är det stativ som gäller vid lite längre bränvidder? Det finns naturligtvis en hel del man kan göra för att undvika alltför långa exponeringstider, t ex skruva upp ISO eller enbart fotografera när det är bra ljusförhållanden.
Anledningen till mina funderingar är Nikons lansering av D600. Den lämnar mig ingen ro, fast den läcker olja. Jag har länge använt Minolta och därefter Sony. Det har blivit en hel del objektiv till Sonysystemet under årens lopp och jag har varit väldigt nöjd med vad kamerorna har presterat. Den inbyggda antiskakfunktionen har varit väldigt uppskattad och fungerar till alla objektiv som passar till A-fattningen.
Sonys nya strategi med Systemkameror utan traditionell spegel har jag provat på i och med köpet av A77. Jag tänkte ett tag gå tillbaka till APS-C segmentet och fick i A77 en överlägsen sökare jämfört med det tunnelseende som de flesta andra kamerors sökare i det här segmentet har. Tänkte därför sälja min fullformatare A850 men har trots alla intentioner behållit den och har också beslutat ligga kvar i fullformatet. Det är här Nikon D600 kommer in i sammanhanget. Det är en otroligt prisvärd kamera. D800 är naturligtvis ännu vassare men för mina ändamål passar nog D600 alldeles utmärkt. Den saknar emellertid inbyggd antiskakfunktion, vilket jag har uppskattat så mycket med Sonys kameror. Är det så att jag lägger för stor vikt vid den här funktionen? Både Canons och Nikons systemkameror saknar inbyggd antiskakfunktion.
Ni som använder Nikons zoom AF-S 24-120/4G ED VR II – vad tycker ni om det? Objektivet har Nikons antiskakfunktion "VR" och får bra recensioner överlag. Mycket tekniksnack här och kanske passar ett sådant här inlägg bättre i något forum men jag väljer ändå att lägga det i min blogg.
De här två bilderna är tagna med Sony NEX-5N+"pannkakan" 2,8/16 mm, vilket saknar inbyggd antiskakfunktion.
Egentligen är det här en s k icke-fråga. Fast fotografering tar en stor del av min fritid är jag ju bara amatör i sammanhanget och tjänar väldigt lite pengar på mina bilder. Jag har ju i och för sig inte gjort några större ansträngningar heller för att få några inkomster på min fotografering. När allt kommer ikring är det dock väldigt trevligt att använda bra grejer som är lättarbetade och ger bra kvalitet och systembyte är ju trots allt ganska omständligt.
Om det inte vore för den där D600 som inte lämnar mig någon ro...
På återseende
/Torbjörn
Jag har 600:ans kitobjektiv 24-85 3,5-4,5 med goda resultat inomhus utan blixt men jag fick testa en 35 1,4 och en 85 1,4 och det var som att fota i fullt dagsljus och med en skärpa så att man baxnar.
Hade tidigare ett Pentaxsystem med inbygd antiskak i kameran men när jag zoomade in för att se skärpan på skärmen så höll den aldrig hela vägen så övergång till Nikons FX är det bästa jag har gjort.
Testa och zooma in något på långt håll så förstår du vad jag menar.
/Torbjörn
http://www.kenrockwell.com/tech/image-stabilization.htm
/Torbjörn
Ha det fint!
ewa
/Torbjörn
Sedan kan man undra hur fotografer klarade sig 100+ år utan denna stabilisering....?
För det jag gör, plåtar bilar och motorsport, så hjälper det mig mycket när jag tar en viss sorts bilder. Jag får fler skarpa bilder och det där sista steget mellan F4 och F2,8 kan jag inte påstå att jag saknar, speciellt inte på en vidvinkel som 16-35:an.
Jag tar ofta bilder på 1/10-dels sekund handhållet från ett rörligt fordon och då fotograferar jag ett annat rörligt fordon, VR är i dessa fall ett utmärkt hjälpmedel.
Rätt verktyg för rätt jobb :)
/Torbjörn
Visst kan det bli skakigt på långa tider, men jag har lärt mej att smälla av en serie bilder och då brukar någon av dem oftast funka i alla fall.
Sätter kameran på stativ om det så krävs.
/Torbjörn
/Torbjörn
/Stephan
/Torbjörn
/Torbjörn