Mitt fotografiska minne

Streetsnapper - fjärde rundan

Prins Bertil Memorial

Igår gjorde jag ännu en runda med Streetsnappern. Men den fick sällskap av Nikon D80, Rolleiflexen och Leica IIIf. Den sistnämnda användes dock inte. Kortegen fotades vid Hötorget med D80 medan det regnade. Sen fick den vila tills jag var hemma. På Gärdet var det Streetsnappern och Rolleiflexen som användes omväxlande. Tre och en halv rulle rann igenom Rolleiflexen och jag vet redan nu att alla blev bra. Det blev bara två rullar i Streetsnappern men fler bilder då alltså. Dags då för lite bilder igen.

Ferrari Sportvagn

Mycket grönt. Rena salladen.

Droppformad läckerhet

Ryggsäcken. På 60-talet åkte två vuxna och fyra barn i en sån här mellan Åmål och Oskarshamn. Tur och retur! Vi teg och led. Det var ju roligt att åka bil!

Resande med lätt bagage.

Någonting är borttappat

Gubbe med kubb

Hittade inte golfbanan.

Det hände igen att jag hade dålig koll på mina stora händer och fingrar. Omedveten om deras förehavanden tog jag ganska många bilder med fel exponering. Vad sägs om 1/4000 s på bländare 16 och ISO 400? Ni som kan Sunny 16 vet att det borde vara i häraden kring 1/400 s. För oss med stora händer är kameran nämligen lite för liten. Jag måste hitta på ett bra sätt att hålla tummen och ändå ha ett bra grepp. Det finns redan lösningar för Streetsnappern på samma ställe som man köper tumgrepp åt sin Leica. Men jag tror jag ska hitta på något ännu bättre. Man är väl konstruktör!

Den digitale mellanformataren

PS
Nu tar jag paus med Streetsnapperns album. Jag ska börja använda den till vad den var avsedd för i min ägo. Gatufoto, och då hamnar bilderna i STREET-bloggen som f ö firade 100 dagar igår med röda mattan och allt. Där är flertalet bilder i svart/vitt ty "svart och vitt är fotografins färger".

Inlagt 2011-05-30 19:18 | Läst 9253 ggr. | Permalink

"Jag gillar verkligen dina färgbilder med "streetsnappern". Är det 36 eller 72 bilder på rullen? Att man oavsiktligt kommer åt en del knappar och ändrar inställningarna är väl just en av de saker som somliga klagat på. Men blir bilderna kanon så ursäktar man nog kameran för det."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Nu blir jag lite nyfiken; finns det någon vettig anledning till f/16 på en fjuttsensorkamera? ;-) Själv höll jag mig kring f/5,6 på mellanformat! I och för sig helt annorlunda bilder (kommer senare!) men ändå.

Jag skulle heeeeemskt gärna kika på en råfil från kameran om du har lust att dela med dig! Fast det kanske kräver nåt specialprogam?
Svar från N Thomas Meldert 2011-05-30 19:58
Ja, du vet. Jag är ju en traditionalist och kör gärna på 400 ISO som jag brukar =) Det blev lite för mycket så jag ändrade senare till 200. Då kunde jag i alla fall få bländare 8-11.
Om du har en RAW-konvertera som tar X100:ans råfiler så kan jag skicka en originalfil (RAF) Skicka din email till [email protected].
Det va kul att träffa dig där Thomas. Själv så fixade jag mig lift hem i en Scania-Vabis Metropol från 1953. Men ni får hänga med ända till Spårvägsmuseét för bussen har dörrarna åt vänster, så jag kan inte släppa av er mitt i gatan, sa chauffören. Jag klagade inte och fick en riktigt fin bussresa genom Stockholm.
Svar från N Thomas Meldert 2011-05-30 20:04
Så du stannade till slutet. Jag missade det riktiga villebrådet, en 3-liters Bentley. Jag såg dock en hastig skymt av den när den vrålade förbi i Gärdesloppet. Härligt sound! Jag såg Scanian och den väcker minnen från den tid då man såg många på gator och vägar.
Kul var det också att träffa både dig och Pia. För sent kom jag att undra om hon gick gymnasiet i Åmål och om hon gått någon scoututbildning som jag var ledare för. Du kanske kan fråga =)
Jag gillar verkligen dina färgbilder med "streetsnappern". Är det 36 eller 72 bilder på rullen? Att man oavsiktligt kommer åt en del knappar och ändrar inställningarna är väl just en av de saker som somliga klagat på. Men blir bilderna kanon så ursäktar man nog kameran för det.
Svar från N Thomas Meldert 2011-05-31 05:54
36 bilder =) Kameran är det inget fel på. Jag tittar argt på mina händer! Att hantera menyer och göra inställningar är ganska enkelt t o m. Då har jag kontroll på extremiteterna =)
syntax 2011-05-31 08:32
Trevliga och informativa bilder Thomas. Sedan har vi det där med färger - ett ämne som kan diskuteras i oändlighet. Var och en har sina egna preferenser. Mina är att det är lite väl mycket "Colore Caramello" här.
Svar från N Thomas Meldert 2011-05-31 09:12
Färgerna är precis som de kommer ut ur kameran som f ö övrigt är inställd på Std i alla färglägen, d v s Filmsimelering Provia och Färg Std. Jag rattar aldrig på mättnadsspaken i LR på digitala bilder numera. Har tröttnat på karamellfabriken =)
Svar från N Thomas Meldert 2011-05-31 09:13
Vid närmasre eftertanke är det nog 72 bilder på rullen. Det är ju halvformat!
syntax 2011-05-31 10:15
Tja - jag brukar ganska ofta ratta åt andra hållet, det vill säga slå av lite på färgmättnaden. Min erfarenhet är att både film och sensor ser världen lite väl i gladfärger - då man antar att det är så folk vill ha det.
Svar från N Thomas Meldert 2011-06-01 09:14
Mitt intryck så här långt är att standardinställningarna är mycket verklighetstrogna.