Mitt fotografiska minne

Runstenar och krigsmaskiner

Om Zeiss Ikon Super Ikonta 531/2

 Igår var jag ute med frun som skulle fotografera runstenarna vid Lovö kyrka och då tänkte jag att jag skulle göra något åt alla kameror laddade med film så jag tog med två stycken. En Super Ikonta och bastarden. Båda från andra världskrigets dagar.  Och den lilla coolpixen för lite snabba bilder för bloggen. Min fru ville ha lite mulet för att få bra ljus och på eftermiddagen hände just det. Det drog in en liten molnslöja över Vällingby söderifrån så vi drog iväg.


Zeiss Ikon Super Ikonta 531/2. Laddad med Tri-X

Det finns fem runstenar vid Lovö kyrka. Fyra av dem är vackra. Den femte står på baksidan och är den minst snygga. Den står f ö alldeles intill en fast väggstege så den blir nog inte fotad så ofta.


1/250s bländare 11 (tror jag)

Svårigheten med en Super Ikonta är den ynkliga mätsökaren. Det hjälper att ta sikte på högkontrastiga gränser. I det här fallet det vita fältet på jackan. Lätt att kolinjera.

Vi gick in i kyrkan också. Det var för ovanlighetens skull öppet. Antagligen för en kvällsgudstjänst.


1/30s bländare 5,6

Här använde jag stearinljusen på altaret för skärpeinställningen. Lätt att se när de sammanföll men ändå blev inte skärpan där när jag granskar negativet. Nu var det mörkt och den långa tiden på den här brännvidden, låt vara att det är  en normal för det här bildformatet, är ganska delikat. Kameran är inte tung men svår att hålla still.

Coolpixen ska väl få sitt också här i bloggen. Den var ju med.


Jag tog bilden för att vid något tillfälle illustrera begreppet "att bita sig i svansen". Jag samlar gärna på bilder som kan illustrera något. Ofta användbart. Om man hittar dom igen, vill säga =)

Sedan drog vi till Ekerö kyrka. Frun hade lust att åka dit och se om det var öppet där också. Jag fastnade dock på parkeringen inför denna syn.


Chevrolet Fleetline Deluxe 1950

Ett rullande renoveringsprojekt, sa ägaren som dök upp efter en stund. Metallicgröna fälgar stack i ögonen på mig som gillar originalskick bäst. Men svart/vitt är förlåtande mot elaka färger =)


Bildbevis

Bastarden har inte levererat ännu så de bilderna får ni se en annan gång.

Slutklämmen blir tvåfaldig. Super Ikontan är en HÄRLIG kamera att fota med. Mellanformatet  ÄR det BÄSTA filmformatet.

Mellanformataren

PS
Båda mina krigsmaskiner är äldre än bilen. Men de verkar vara i bättre skick =)

 

Inlagt 2011-04-22 08:30 | Läst 8478 ggr. | Permalink

"Hej Thomas!Ja varför inte,frun fick vara med.bra bilder. mvh Rolf"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Thomas!Ja varför inte,frun fick vara med.bra bilder.
mvh Rolf
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-22 08:56
Tack rolf och Glad påsk
"Det bästa och det längsta - med grejer ifrån Svängsta", skaldade reklamen på 1950-60-talen när det gällde att fånga gammelgäddan. Och visst, mellanformatets lägre förstoringsgrad (bland annat) ger en fin struktur och valör. En gång var det möjligt att få ett förvillande lika resultat i småbild, nämligen med Kodachrome 25 - salig i åminnelse.
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-22 09:53
Jag tror jag har fotat med Kodachrome 25 någon gång i min ungdom. Det var ju typ Sunny 16-film med stor öppning som gällde. Jag tänker på fotografins barndom när ISO var ännu lägre på filmen och deras minutexponeringar. Jag tog nog bara en rulle 25:a =)
syntax 2011-04-22 11:07
Jag har ca. 40 000 Kodacrome från drygt 30 år - först Kodachrome II sedan efter 1974 Kodachrome 25. Allt i dialådor (två höga garderober fyllda) färdigt att stoppa i projektorn. När jag skannar till kopior så ser det ut att vara gjort från mellanformat. Detta gäller Kodachrome 25, inte Kodachrome 64.
Jag är mycket glad att jag redan 1969 förstod var den högsta kvalitén i småbild stod att hämta. Därför har jag i dag nästan ett helt vuxenlivs bilder i en återgivningskvalitet som överglänser alla andra småbildsfilmer med marginal - och med perfekt bibehållna färger!
Jag kan tänka mig att Super Ikontan passar bäst till landskap med tanke på den klena mätsökaren. Visst är mellanformat superfint. Kanske speciellt för oss svenskar. Vi gillar ju allt "mellan", t ex mellanöl och mellanmjölk :-).
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-22 16:53
För landskap behöver man nog ingen mätsökare. Då kan man lika gärna läsa graderingen på objektivet =) Som man gör på en Nettar.
Charmen med en Super Ikonta kan ju inte förnekas. Men tänk vilken tid det tog för industrin att ta fram bra sökare! Vad är bastarden för något? En avkomling av en kung och en kammarjungfru? :-)

Om man nu ska vara riktigt praktisk, så skulle jag inte säga att en gammal filmkamera är så lämplig för befintligt ljus inne i en kyrka. Vilka känslor som fotografen än har, så har digitalkameran bättre förutsättningar där. Men med ostörd ro och ett stativ så kanske...

En dag kommer vi att ha digitala mellanformatskameror till överkomligt pris. Då får analogfotograferna svårare att sticka upp :-)
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-22 18:27
Bastarden är den kamera jag skrev om nyligen i ett annat inlägg. Du får leta efter den =)
Om man ska vara riktigt praktisk så förlorar hobbyn all sin charm. Och digitala mellanformatare må komma en vacker dag. Filmkänslan har inga objektiva värden att försvara, endast emotionella. Det är hantverket som är grejen, Ernst. När du väl har fått igång din Mamiya och framkallat en rulle själv. Då kommer du att förstå den sanna glädjen i fotografi! =)
syntax 2011-04-23 08:28
Kanske filmen ändå har något objektivt att spela på? Jag tror att vanliga digitala sensorer fortfarande har svårt att möta det enorma dynamiska omfånget hos en bra negativ färgfilm - som exempelvis Kodak Portra 160 NC. Den film kommer förresten i dagarna i en ny variant med enligt Kodak starkt förbättrade egenskaper.
SuperIkontan och Chevan är läckra reliker från flydda dar precis som jag själv. Jag letar ivrigt efter just en SuperIkonta på ebay. En Ikonta 6x4,5 av enklare typ har jag redan. Jag har ju nyss blivit analog igen efter att ha vart digital i tio år. Skoj.
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-23 06:25
Kul att du letar efter en Super Ikonta! Glöm inte den fina 532/16 (6x6) men den jag använde här är alla tiders också. Två av mina Super Ikontor köpte jag faktiskt på Tradera. Tillgången är nog dock säkrare på ebay.