Mitt fotografiska minne

Rättstavningens förbannelse

När jag gick i folkskolan skulle man förstås lära sig modersmålet. Som om man inte kunde det! Pappa hittade dock på en list. För varje helt felfri rättstavningsskrivning skulle jag få en krona. En krona var ett enormt belopp på den tiden och säkert en stor del av hans lön från järnvägen. Nu hade vi inte rättstavningsskrivningar så ofta  så han behövde inte våndas över sin budget särskilt mycket. Felfritt blev det inte heller alla gånger så jag misstänker att han ibland drog en ambivalent suck av lättnad. Jag samlade frimärken på den tiden. Det gjorde alla pojkar i min ålder. Ett paket med exotiska frimärken kostade två felfria rättstavningsskrivningar på EPA. Så småningom blev min frimärkssamling större och exotiskare.

 

Baksidan av det hela är det jag vill komma till. Jag är en notorisk felstavningsfinnare. Jag behöver inte stavningskontrollen i datorn. Det har blivit en förbannelse att läsa stavfel. En gång slutade jag att läsa en bok efter bara några kapitel eftersom den var så full av stavfel att det var omöjligt att läsa.

 

Bra betyg i svenska har jag haft sedan dess men jag toppade inte betyget till sista terminen. Bara till den näst sista. Läraren gillade min stil men den höll tydligen inte ända fram. Det grämer mig lite än idag.

 

Här en förmodat felfri text från tiden innan Sverige föddes. Stenen halvligger i en kohage på Adelsö i Mälaren, en bit bakom kyrkan. Ingen idé med stavningskontroll här. Det går ju inte att ändra! Jag känner mig ödmjuk inför denna nästan tusenåriga text. De hade levande printrar på den tiden med den osannolika hastigheten av 1 tecken/timme. Kolla gärna in fler runstenar på www.runristare.se  Där kan man också läsa vad det står på stenen. Högtidligare än ett kåseri kan jag avslöja...

 

Kommentera gärna kollektionen i mina album om du har lust.

 

Adelsöstenen

 

Närbild (men inte macro)

Här är ett dagsfärskt foto av Sundbystenen i Spånga (Dagsverksvägen 147)

I min värld skulle det kallas hällristning eftersom det inte är någon vanlig sten.


 

 

Inlagt 2008-08-10 18:19 | Läst 8247 ggr. | Permalink

"Lite mer eftertanke i det som skrivs, ett tecken i timmen är kanske bra, hade varit önskvärt. Jag är som du när det kommer till att leta fel i texter. Slutar också läsa böcker om där finns för många fel."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Lite mer eftertanke i det som skrivs, ett tecken i timmen är kanske bra, hade varit önskvärt. Jag är som du när det kommer till att leta fel i texter. Slutar också läsa böcker om där finns för många fel.
Svar från N Thomas Meldert 2008-08-10 18:51
Visst är det synd om oss! Jag önskar ibland att jag vore ordblind =)
Ja det kan inte ha varit kul att skriva fel på den tiden.
Jag kan inte säga att jag letar fel men jag upptäcker många ändå. Faktiskt så upplever jag att jag upptäcker felen när jag inte letar efter dem. I kundernas alla evinnerliga Powerpoint-presentationer t ex. Känns som om felen blixtrar förbi i ögonvrån och jag tänker "vad var det där?"
Det är lite konstigt att kritik på skrivspråket är en så känslig sak för många. Vi kommunicerar så mycket med skrift idag coh för mig känns det naturligt att det bör vara fritt från missuppfattningar. Det skulle gagna alla nätdiskussioner etc.
Jag gjorde misstaget(?) att påpeka för Aftonbladets nya ledarskribent att hon blandade ihop värme och temperatur.
Detta föll inte i god jord :-)
Jag är långt ifrån felfri själv (tyvärr?)
så får du fnatt av att läsa mina texter- inte nog med att jag är lite ordblind, jag är också halvblind-och slår mer än ofta fel bokstav på tastaturet. Det blir så många fel att det irreterar själv, mig själv. jag fick 11 tal (13 högst) i danska en gång det kan jag leva länge på. grunden till att jag inte fick 13 var de många stavfelen (det var på den tiden man fick skriva alla prov med blyant.....(jag tyckte i övrigt att jag spånade vilt), jag har lyckats klara 60 HP poäng i olika ämnen i sverige- men jag klarar mig galant på att skylla på mitt något förlegade svenska, har bott lika länge i danmark som i sverige i år :-)
Och jag älskar runstenar, önskar ofta man hadde mer kunskap om ödena bakom dem!
Svar från N Thomas Meldert 2008-08-10 20:41
Kika på länken till Runristaren. Där finns mycket att läsa och titta på. Om du gillar konstverk ristade i sten ska du åka till Högsbyn i Dalsland. Där bodde nog mycket folk så tätt som det är mellan ristningarna. Kanske en konstnärskoloni =)
förr var jag jätte noga med att skriva precis rätt...fast jag har slappnat av nu när det gäller det...vilket är skönt...:))
nu bara jag skriver på...struntar i stora bokstäver ibland...
förutom när jag skriver uppsatser såklart...då är det rent och snyggt...;))
tänk oxå på tatuerarna...där får det heller inte bli något fel;))
/E.T
Svar från N Thomas Meldert 2008-08-10 20:43
Särskriver gör du också! Ajabaja =)
Det är nog egentligen skönt att vara lite avslappnad om språket. Jag borde nog gå i terapi =)
Ok Tomas,efterssom du inte gillar mig så får jag sluta kommentera bloggarna på Fs.Det har varit roligt men man vill ju inte att folk ska bli arga på mej./Kenneth
Svar från N Thomas Meldert 2008-08-10 23:09
Ursäkta Kenneth. Jag förstår inte vad du menar. När blev jag arg på dig?