Mitt fotografiska minne

Ny tagelskjorta - den gamla behöver tvättas

Byta Dogmalöfte eller inte, det är frågan

Mitt nuvarande Dogmalöfte är ganska gammalt vid det här laget. ZM, Sonnaren, Tmax400 och Xtol har funkat fint och var trevligt.


Gammalt löfte

Men ombyte förnöjer så nu vill jag byta, och byta till en större utmaning. Men vad? Så här funderar jag.

Ta en brännvidd som inte många väljer eller ett säkert kort? 15, 90 eller favoriten 35?

Zeiss ZM eller en helmanuell? Rentav en spegelreflex? Eller mellanformat igen?

Ska jag bara ange 400 ISO och därmed öppna för andra filmer? Eller köra digitalt?

Ska jag byta framkallare? Är det tillåtet att framkalla i Lightroom och Silver Efex Pro, tro?

Så många alternativ! Men bara fyra beslut. 

 

Men inte idag...

Obeslutsam mellanformatare

 

Inlagt 2012-02-10 21:41 | Läst 7534 ggr. | Permalink

"Det ultimata vore ju att jag bara räcker dig en kamera under bordet och sedan får du hålla tillgodo med den i sex månader. Jag har inte hakat på det här med dogma för jag förstår inte varför man ska göra det, kanske jag är för bunden av livets alla måsten. Men det finns ju både tjusning och invändningar runt ämnet: Dogmabloggning, skriv dina inlägg med gåspenna. Dogmamatlagning, stek pannkakor ute på en hjortronmyr. Dogmasov, blunda där du är och sov (fast det var förstås standard i lumpen...) Ha det gott! /Thomas"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jadu, gör det lätt för dig. En sådan beslutsångest borde kanaliseras i bildskapande istället. Överraska dig själv vet ja. Välj tex en Kodak instamatic från, The '60s. För lite hjälp på traven.
Svar från N Thomas Meldert 2012-02-11 06:48
En Kodak Instamatic äger jag inte och film finns inte att tillgå. Men jag ska nog göra det lätt för mig ändå. Det gäller bara att bestämma sig. Jag har ett par huvudalternativ...
Mellanformat och färg förstås! Jag ska, så snart det inte är så förbannat kallt ute, börja köra C-41 hemma igen. Jag bunkrade upp E-6-filmer men insåg att det inte är något kul att skicka iväg filmen på framkallning och att göra det själv är för bökigt. C-41 däremot är ju inte svårare än svartvitt egentligen och kan göras utan konstig utrustning (jag vill minnas att du provat?).

Största haken med mellanformat som allt-i-allo-kamera är att objektiven är för ljussvaga om man inte vill ha en bautakamera. Å andra sidan går det rätt bra att pressa Portra 400 till 1600:-)
Svar från N Thomas Meldert 2012-02-11 06:55
Mellanformat är ett av huvudalternativen. Men vilken kamera? Jag har så många roliga! Å andra sidan lockar det att stångas med en 90 mm-glugg Jag har provat att framkalla färg men jag håller mig nog till svartvitt i alla fall.
Makten 2012-02-11 09:48
Du får köra anti-dogma istället: aldrig samma kamera två rullar i rad! ;-)
Annars har jag svårt att tänka mig något som är mer dogma än 80 mm på 6x6.
Själv hade jag nog jobbat med Zeissen - om jag börjar fota lite analogt igen skulle jag nog välja denna framför en Leica. 90 mm är en härlig brännvidd för gatuporträtt. Absolut ingen tagelskjorta.
Svar från N Thomas Meldert 2012-02-11 10:53
Ditt förslag är ett av huvudspåren i denna utredning =)
2012-02-11 09:40   Nils Bergqvist
Hade jag haft en Zeiss Ikon med en Sonnar, skulle jag fortsatt med den. Bättre optisk formula får man leta efter. Har kört lite med min Contax T och 38mm Sonnar nu, och den är alldels ypperlig, i klass med min SLR 85mm Sonnar. Tittar man på scanningarna i 100% så kan man se en lite bättre detaljupplösning/skärpa än en del annan småbildsoptik jag använder.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från N Thomas Meldert 2012-02-11 10:52
Som du säger, en bättre optisk formula får man leta efter. Den här kombon har varit hemskt trevlig att jobba med.
ZM och 90 mm skulle bli lite annorlunda bilder tror jag.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2012-02-11 10:51
Ja, och den står mest och dammar i hyllan. Behöver jobba lite =)
Det ultimata vore ju att jag bara räcker dig en kamera under bordet och sedan får du hålla tillgodo med den i sex månader.
Jag har inte hakat på det här med dogma för jag förstår inte varför man ska göra det, kanske jag är för bunden av livets alla måsten. Men det finns ju både tjusning och invändningar runt ämnet: Dogmabloggning, skriv dina inlägg med gåspenna. Dogmamatlagning, stek pannkakor ute på en hjortronmyr. Dogmasov, blunda där du är och sov (fast det var förstås standard i lumpen...)

Ha det gott! /Thomas
Svar från N Thomas Meldert 2012-02-11 16:10
Verkligt kreativt nytänk, Thomas! Att låta någon annan bestämma, menar jag =) Undrar vad poolvärdarna säger om det greppet? Och överaskningmomentet med att få någon annans kamera ett halvår och försöka ta bra bilder med är verkligen en intressant tanke!
90 mm tycker jag är en jäkla svår brännvidd. Hopplös när det gäller bildkomposition. Och onödigt lång för porträttfoto också, även om den är klassisk som porträttele. Så den kanske är ett bra val för dogma? En riktigt utmaning att bita i! :-)
Svar från N Thomas Meldert 2012-02-12 19:45
Precis min avsikt. Jag behöver utmana mig själv. Kortare brännvidder känns i nuläget för bekvämt, helt enkelt.