Mitt fotografiska minne

Jag är en analogälskare

Om det nya ordet

Peter Ljungdahl myntade ordet i mitt förra inlägg. Ordet var för mig en förlösande bekräftelse på att min metod att fotografera är ok. Men fotografin ensam är inte föremål för analogälskare. Man ser och hör det överallt. På jobbet diskuteras vinylspelande grammofoner bland ingenjörerna. Unga musiker köper gamla gitarrer. Unga bilentusiaster renoverar gamla "analoga" bilar ( d v s utan digitalteknik i bilen) och låter oss sniffa orenade avgaser. Retro är modernt! Ett tag i alla fall =) Och så länge inte tillgången på det material som behövs försvinner kommer det nog att hålla i sig, tror jag.

Just nu håller jag på att skola in mig på en halvgammal klassiker. Men jag använder gärna ett nytt Zeissobjektiv på den. Och svartvit film.

Mellanformataren, en lycklig skit

Inlagt 2013-01-07 09:38 | Läst 7513 ggr. | Permalink

"Själv är jag numera digitalis. Men skulle gärna vilja ha en analog dator. Jag har nu 111 st analoga kameror. Det sista köpet var för ca 2 årsedan.En Nikon F90X Satte i en färgrulle.Har tagit endast 1 bild i Laholm,men jag väntar tills filmen mognat till sig.Jag blev lite imponerad av din bok.Analog gatufotografering.Jag var ju i Stockholm 2005 och gatufotade så det kan nog bli en bok innan jag dör.Har du vägarna förbi Frinnaryd så titta in,jag går inte på några kurser längre."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vinylskivor, skivspelare och rörförstärkare är melodin för musikkonnässörer :)
/Mikael Good
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 10:04
Amen! till det
Jag får väl också räknas in i gänget. Hu praktiskt det än är med digitalt, så är det en särskild tjusning med det analoga, och då är det svartvitt och välgjorda mörkrumskopior som jag snackar om.
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 10:34
Precis så känns det, broder. Tyvärr förstår inte alla det där med känslan.
Visst är det kul med analoga grunkor. Även om jag verkligen gillar mina digitala kameror och har stor nytta av dessa så trivs jag bäst med mina analoga fotoapparater. I alla fall just nu :-)
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 10:38
Jag gillar mina digitala kameror och tycker det är väldigt praktiskt i många fall men analogfotografin får mitt hjärta.
Nog känner man analogsuget ibland. Använder min D600 i digitalanalogt läge. Vitbalansen i läge Auto, som en diafilm av dagsljustyp, och i övrigt inget extra allt i menyerna. Och läge M förstås. Min idé är att bilden skall bli bra direkt i kameran, om man kunde det förr med diafilm ska man klara av det nu också. Det skulle ju vara kul med en tvåögd Rollei eller något annan av den typen, men bekvämligheten väger tungt. Smidigt att bara stoppa minneskorten i datorn och lagra bilderna, absolut inget mellanspel i Photoshop.//K
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 10:43
Man ska nog drivas av lusten för att fotografera analogt och det är inte fel att fotogarafera digitalt på ett analogt sätt, så nära man nu kan komma, om man gillar det. Jag tycker ditt sätt verkar väl så bra för att hålla liv i dina analoga kunskaper. Jag ska nog prova det någon gång =)
Kul att ordet, eller uttrycket tillförde dig något!!
Samtidigt, så även när det kommer till musik, så tycker jag nog att både det analoga och digitala har sin plats.
Jag kommer att tänka på SJ's reklam, "gör om det där i en bil om du kan".... som att t ex spela en LP.
Spotify är ju en blessing och ett nytt sätt att lyssna på god musik, var som, när som....
Men jag har samtidigt kvar min Thorens med Shure V5 nål, och min kära F2:a.... Så de så.... ;-) //Peter
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 11:31
Men du har väl ingen rörförstärkare va? Visst är det bekvämt med digitalt ljud. Men jag tycker det är en skön känsla att slå på min gamla fungerande rörradio ibland och lyssna på lite knastriga program. Snart slocknar väl den för gott när alla sändningar går över till digitalradio. Då blir det till att ratta in mellan- och kortvågen igen. Men inget går upp mot att lysnna till Sommar i P1 på min rörradio.
Peter-L 2013-01-07 15:08
Nej, ingen rörförstärkare.... Det finns ju gränser. Även om jag gillar raka rör... ;-)
Och "sommar" är intressant och trevligt, men jag missar det oftast, trots att jag kan plocka upp det digitalt och inte buden till rörort. :)
Jag gillar den digitala fotografin, men har många fina känslor kvar för den analoga. Mina analoga kameror är Nikon F100 och Hasselblad 501 CM. Din kombination av F3:an och Planar 1,4/85 är också en läckerbit!
Dock förstår jag inte det nostalgiska med vinylskivor. Efterhand blev de slitna och fick repor. "Upplösningen" är inte lika bra som dagens digitala CD-inspelningar. Det märks nog inte i pop- och rockmusiken, men spelar man klassisk musik, så är skillnaden stor till förmån för digitala inspelningar.
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 11:53
Jag har sparat några vinylplattor och en medioker skivspelare. Spelar jag? Nej, de står bara i skåpet. CD-skivor har jag dock många fler. Spelar jag? Nej, de bara står där. Jag har en gammal rörradio alldeles intill mitt skrivbord som jag sätter på ibland. Mysfaktorn är hög när den är på =)
F3:an med Planaren är en riktig läckerbit att kånka på. Objektivet väger nästan lika mycket som kamerahuset. Utan motor.
Wolfgang 2013-01-07 12:15
Jag spelar mina klassiska CD varje dag utan att de blir slitna :-) Jag har ingen rörradio, men jag kan förstå Din nostalgiska glädje över den. Jag har haft en F3:a med HP-sökare på 80-talet och har varit mycket nöjd med den. Med den växte mitt intresse för stillbildsfotografin. Din Planar är en riktig höjdare och en fin kombination med F3:an.
Mvh
Wolfgang
Jag vill inte argumentera emot, men jag har svårt att förstå förälskelsen i det analoga. När jag köpte min ”första riktiga” digitalkamera (Olympus E-10) behöll jag för säkerhets skull min analoga OM-2 med tillhörande objektiv. Den blev aldrig använd och såldes några år senare och jag har aldrig saknat den.
Jag är mer intresserad av resultatet (bilden) än själva fotograferandet och då passar den digitala tekniken perfekt. Kan det vara så att den sanna Analogälskaren primärt är intresserad av själva fotograferingen?
Jag sålde för övrigt mina vinylskivor före jul, så jag är nog en förtappad själ.
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 13:00
Förtappad är nog bara den som inte följer sitt hjärta i sådana här frågor. Visst är jag intresserad av själva fotograferingen, både analogt och digitalt. men jag är primärt intresserad av resultatet, bilden. Det är helt enkelt en djup tillfredsställelse för mig att göra en hel del arbete med framtagning av bilderna själv och inte låta någon ingenjör/programmerare hos kameratillverkaren bestämma processen. Andra tycker det är bekvämt med automatik och det är helt ok för mig att andra vill ha det så. Det finns inga rationella skäl till att fota analogt annat än blotta känslan. En del förstår inte det. So what? Så länge man är nöjd med vad man håller på med och det inte skadar någon annan, tycker jag att alla sätt är bra. Resultatet är det enda som betyder något.
Det finns en speciell tjusning i det analoga. Jag påminns återigen om att jag borde skjuta klart min rulle som är laddad, men jag kommer liksom aldrig till.

På nåt konstigt sätt så är det analoga lite som att ha en sommarbil. Du vet en riktigt fin gammal amazon som man putsar på och bara tar fram vid speciella tillfällen, där faktiskt bilen och körningen går före färdvägen och målet. Vill man köra fort och bekvämt från A till Ö i alla möjliga väder och oväder, så tar man fram den effektiva, automatiska moderna nya Volvon. Det är kul på ett annat sätt, men man får inte samma doft och retrokänsla.
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 14:28
Du har fattat =) Sen fattas bara retrokläderna och Rolleiflexen....
F3 var en underbar kamrat, känslan att röra den, höra klicket, tyngden, allt var rätt.
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 17:09
Så är det, Stefan. Allt stämmer. Poetisk känsla =)
Själv är jag numera digitalis. Men skulle gärna vilja ha en analog dator. Jag har nu 111 st analoga kameror. Det sista köpet var för ca 2 årsedan.En Nikon F90X Satte i en färgrulle.Har tagit endast 1 bild i Laholm,men jag väntar tills filmen mognat till sig.Jag blev lite imponerad av din bok.Analog gatufotografering.Jag var ju i Stockholm 2005 och gatufotade så det kan nog bli en bok innan jag dör.Har du vägarna förbi Frinnaryd så titta in,jag går inte på några kurser längre.
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 19:10
Hej Kenneth! Sist jag hörde nåt från dig hade du 112 kameror. Har du sålt en? Det tror jag inte. Tack för omdömet om boken. Det gläder mig. Jag har inte glömt att jag ska titta in till Frinnaryd när jag är neråt Småland. Jag hör av mig när det blir aktuellt...
jAG HAR INTE UPPE ALLA KAMEROR SÅ JAG HAR INTE KOLL PÅ EXAKT ANTAL.
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 20:24
Ok. Men F90 var nr 112 =)
Tycker det talas för mycket om analogt foto på Fotosidan numera! ;) :)
Att skriva fritt kan nog vara bra ibland, men det är bättre att skriva rätt! ;)
B)
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-07 21:14
Ja, det måste va nåt med det där som folk antingen gillar eller ogillar, eller i varje fall inte förstår. Det är nog lika bra att sluta prata om det så lugnar folk ner sig och man lurar inte in nån i nåt de egentligen inte vill. =)
Vad är det då att skriva rätt?
Den lite äldre tekniken ( till vilken vi får räkna den analoga fototekniken) har en estetisk dimension som inte är lika uppenbar i modern teknik. Titta t ex på urverket till en mekanisk kronometer, eller titta på en gammaldags räknesnurra! Det är sublimt vackra skapelser. Hur upptäcker man den estetiska dimensionen i en digitalklocka eller en räknedosas innanmäte? Den kanske finns där, men i så fall är den väldigt abstrakt. Det är samma sak med veteranbilar och ånglok. Till och med ett ellok före tyristorernas tid är uttryck för en ingenjörskonst som inte bara kommer till uttryck i siffror, fastän jag själv måste ha den förklarad för mig för att riktigt förstå. Och en radio eller en förstärkare med elektronrör har också en säregen skönhet, fastän man kanske måste vara lite insatt i tekniken för att se den. En gång i tiden var jag väldigt intresserad av sådana prylar och byggde några enkla rörapparater själv. Exemplen kan mångfaldigas i all oändlighet. Men om jag själv ska transportera mig från punkt A till punkt B föredrar jag absolut en bil med automatlåda och elektroniskt styrd insprutningmotor framför en gammaldags veteranbil, hur mycket charm som veteranbilen än må ha. Jag nöjer mig med att vara beundrande åskådare till museitekniken.
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-08 07:05
Teknikhistoria kan vara både vacker och hemsk. Det har funnits många fula exempel på alla sorters produkter liksom många vackra dito. Som alltid är det en smakfråga vad som tilltalar oss. Jag delar ditt intresse för gamla tekniska prylar som också är förknippat med mitt intresse för historia.
Det där var en drömkamera i många år (snälla sprid det inte, jag är Canon-kille nuförtiden...). Jag stod och klämde på det sista huset som Hefoma (Expert i Helsingborg) hade, dessutom med "High Eyepoint-sökaren", till ett väldigt bra pris. Men jag köpte det inte... Å andra sidan så har jag inte samma vurm som många andra här omkring för äldre kameror så det kanske var lika bra så... Min analoga Eos 5 finns dock kvar i gömmorna, man kanske skulle ta en rulle dia för att se om man fortfarande kan :-) !

Hälsningar

Magnus
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-13 20:03
Ok, mina läppar är förseglade =) Annars kan man enkelt förverkliga gamla drömmar nuförtiden. En F3:a i fint skick kan man få för bara lite av direktörens fickpengar. Det är dessutom aldrig för sent att konvertera till Nikon.