Pro Memoria
Motorcykelunderhåll
Om konsten att sköta en motorcykel
Flera av mina fotovänner har läst (och på sätt och vis) rekommenderat en bok som heter "Zen - och konsten att sköta en motorcykel". Jag är nu i slutet av boken och det är först nu den börjar bli intressant. Många igenkänningsfaktorer för den som mekar själv med sina mekaniska apparater. Jag är ju ingenjör med mekanik som huvudinriktning som utbildat mig på elektronik först långt senare. Mekanik är den första ingenjörsvetenskapen. Alla andra kom långt senare, ja t o m ganska nyss om man tar hänsyn till tidsperspektivet. Jag förstår nu varför författaren (Pirsig) inte fick nobelpriset:
- Han är död. Priset ges bara till levande mottagare
- Han skrev bara två böcker
- Ingen i Akademin har någonsin mekat med en motorcykel
Så länge boken handlar om en mycket lång roadtrip är det lätt att hänga med. Trevligt skrivet helt enkelt. Men han måste ju sysselsätta sig med något medan han kör och här slår det slint. Filosofiska funderingar är väl inte mitt starkaste ämne. Inte författarens heller, kan jag tycka. Även om det finns en del guldkorn att ta till sig. Jag tänker inte recensera mer närgående än så här. Det skulle förta upplevelsen för den som ämnar läsa den. Vilket jag f ö inte rekommenderar.
Harley-Davidson Road King Classic, årsmodell 2001. Jag stötte på den vid Grönsöö slott.
Eders Hängivne
PS
Boken finns fortfarande att köpa ny på engelska på t ex Adlibris eller på svenska på Bokbörsen i varierande skick och pris.
Riv väggarna!
Om den svenska åsiktskorridoren
Den svenska åsiktskorridoren är för trång. Man måste tassa varsamt fram för att inte få hugg och slag av alla dessa som älskar att hata personer med avvikande åsikter och värderingar än de själva. Trots att vi lever i ett land som har grundlagsstadgade friheter som yttrandefrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet, organisationsfrihet m.m. m.m. Jag tycker det är konstigt att kalla Sverige för en demokrati när det inte finns utrymme att ta ut svängarna och tycka något annat än vad det flesta tycker. Det luktar folkdiktatur lång väg. Jag har rätt till min åsikt och att yttra den när och hur jag vill. Riv väggarna i åsiktskorridoren! Bjud in dynamiken i samtal istället för att puckla på varandra med era argument. Om man lyckas slå ner motståndaren finner man sig till sist stå ensam. Hur kul är det? Ensam på ett öde slagfält. Inga avvikande åsikter så långt ögat kan se.
För många år sedan läste jag i en branschtidning (Plastforum) en artikel med rubriken "Lyssna på dem som har fel". Det handlade om att vara öppen för nya idéer och inte låsa fast sig i sina egna. Två åsikter kan befrukta varandra och bli något bättre.
Så länge jag andas tänker jag försvara våra rättigheter alla dagar om året. För att ta ett färskt exempel. Jag gillar verkligen inte Sverigedemokraterna och deras politik. Men jag försvarar deras rätt att finnas. Vi måste inte älska dem men vi ska heller inte hata dem för att de har en annan, för oss förhatlig, åsikt. De har nått sin nuvarande position för att de var duktigare på att övertyga väljarna än andra partier. Alla andra spenderade för mycket tid och kraft på att kasta skit på dem istället för att göra det egna alternativet mer attraktivt. Alla politiker fokuserade sina pekfingrar mot dem. Väljarna tittade naturligtvis åt samma håll. Ett stort misslyckande.
Nej, säger jag, riv väggarna i åsiktskorridoren och lyssna på alla som har fel!
Eders Hängivne
Stora kopior
Om mitt mörkrumsarbete
Mörkrumssäsongen har börjat och jag har rivstartat med ett antal 24x30-kopior för en utställning vi ska ha i februari 2023 i Studio ABC:s Konsthall i Vällingby. Men mitt papper tog slut och just det papperet var slut i hela Europa, konstigt nog. Ilford MGRC warmtone 24x30 väntades in om ca 4 veckor på Photax. Brunos hade ingen prognos. Inte heller Silverprint och Macodirect.
Jag har istället kastat mig över att göra stora kopior på 40x50-papper med bildyta 36x36 cm. Det är onekligen lite bökigt att hantera dessa stora ark. Skålarna får nätt och jämnt plats i våtbänken och rör sig inte helt obehindrat i sköljen. Men resultatet är belöningen. Här är ett par kopior.
Eders Hängivne
PS
Redan ligger sex bilder till i mörkrummet i väntan på selentoning.
Valrepris från 2010
Aktuell reflexion
"Ett stort problem - ett av dom stora problemen, för det finns flera - ett av dom stora problemen med ledarskap är vem man ska ge jobbet åt, eller rättare sagt: vem som ska lyckas få folk att ge honom jobbet.
Sammanfattningsvis: Dom som är mest intresserade av att styra över andra varelser är, just därför, dom som är minst lämpliga att göra det. För att sammanfatta sammanfattningen: Ingen som lyckas bli vald till President bör på några som helst villkor få ta jobbet. För att sammanfatta sammanfattningen av sammanfattningen: Det blir fel med folk.
Det är därför det är ordnat så här: Rader av Presidenter som njuter så mycket av att sitta vid makten att dom inte ens märker att det gör dom ju inte.
Där, dold bland skuggor, sitter istället någon annan - men vem?
Åt vem ska man ge makten, när ingen som vill ha den kan tänkas få den?"
Citat ur boken
Restaurangen vid slutet av Universum, kapitel 28
från sviten Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
Bonnier Alba förlag
Fotografiska partiet (fop) (hmm... låter som en Kiev)
Vi arbetar för ett tillägg i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna:
- att det är varje människas rättighet att äga en kamera att använda den var som helst och när som helst
- att det är varje människas rättighet att bli fotograferad, oavsett kändisstatus
- att det är varje människas rättighet att fotografera med vilken teknik hon vill, undantaget röntgen
Partisekretariatet
Eders Hängivne
PS
Jag tänker rösta den 11 september (oroväckande datum) på det parti som jag tycker har minst dålig politik.
Foto som dekoration
Om att hänga fotografier i hemmet
"Vanlig" konst har en benägenhet att kosta mycket pengar. Även om det inte är någon speciellt känd konstnär. För all del även fotografier av namnkunniga fotografer kan kosta mycket. Men jag tänker mer på att möblera med fotografier som är tagna av en amatör, kompis eller bekant i fotoklubben. Under en period för några år sedan köpte jag just verk på det sättet. Jag betalade några hundralappar styck. Jag ramade in dem och hängde dem på väggarna. En majoritet av allt som hänger hemma är andras fotografier men jag har några egna också. Eftersom prislappen är överkomlig kan man kosta på sig att byta verken då och då för att förnya innehållet på väggarna, hellre än att de blir överbelamrade och svåröverskådliga. Det är inget PLANKET jag vill ha utan dekorativa bilder där det passar. På mina väggar hänger 2st Marcus Jenemark, Hanna Lindgren, Johan Larsson, 2 st Krister Kleréus, Nils Bergqvist, Björn Björnsson och Per-Erik Åström.
Här är mina egna fotografier som ackompanjerar de andra.
Jag gillar ju att fotografera gamla bilar så de här hänger också där hemma
Eders Hängivne
PS
Ett av fotografierna var en julklapp, de övriga har jag gett mellan 300 och 1200 kr för. Två av dem var en print som följde en bok.