Pro Memoria
15 år i Stockholm
Om att trivas
I dagarna är det 15 år sedan jag flyttade till Stockholm permanent. Dessförinnan hade jag veckopendlat med tåg i fem år till arbete. I min hemstad fanns det inte mycket till arbete för en friställd ingenjör. Jag startade eget som konsult och avslutade de uppdrag som inte hanns klart hos min förre arbetsgivare. Sedan fick jag kontakt med en konsultfirma i Stockholm som bestod av egna företagare och genom dem blev jag inhyrd för ett uppdrag på dåvarande Atlas Copco Tools i Nacka. Men var skulle jag bo? Jag hade riktig flax med det när jag svarade på en annons. Massor av studenter hade sökt rummet men han ville ha ett företag som hyresgäst. Han skickade några bilder på rummet och jag nappade direkt. Fem minuters promenad från Centralstationen var nästan för bra för att vara sant. Jag bodde granne med de tystaste grannar man kan tänka sig, Kungsholmskyrkans kyrkogård. Till en början trivdes jag inte alls men tänkte att jag kan nog stå ut med det, det halvår kontraktet med Atlas gällde. Vad jag inte visste då var att företag av den storleken siktade längre men för formens skull tecknade man bara ett halvår i taget. Jag blev kvar där i tre år. Efter det erbjöds jag andra intressanta uppdrag som gjorde att jag fortsatte arbeta i Stockholm. Arvodena i Stockholm var dessutom mycket bättre än i västsverige. Det var ingen större idé att leta uppdrag hemmavid.
Vid Jul 2007 fick jag nog, min fru också, så vi beslöt oss för att flytta permanent till Stockholm. Direkt i januari letade jag lägenheter och gick på visningar. Jag tog bilder och skickade hem. Till slut fastnade vi för en bostadsrätt i Vällingby, närmare bestämt i Grimsta. Vi vann budgivningen och satte ut vårt eget hus till salu. Även där hade vi lite flax. Flera intressenter tävlade om vår villa så vi fick ett skapligt pris för den på den tiden, 2008. Lägenheten kostade betydligt mer.
... till en lägenhet i detta hus.
Trots en hel del brottslighet i närheten, skjutningar, explosioner, rån och annat, kan vi inte tänka oss att flytta tillbaka eller bo någon annanstans. Stockholm har fastnat i våra hjärtan.
Eders Hängivne
PS
Min fru är uppvuxen i en stad med lika mycket invånare som hela Sverige så det var nästan en lättnad för henne att flytta.
20 år
Vart tog de vägen?
För 20 år sedan gifte vi oss, Nataliya och jag. Det var inte tänkt så. Vi hade båda ganska långa äktenskap bakom oss och tyckte väl inte det spelade så stor roll om vi gjorde det eller inte. Vi köpte ett hus sommaren 2002 och var glada över det. Men vid juletiden det året frågade Nataliya om vi skulle gifta oss. Jag verkade nog lite oförstående och sa nåt om att det hade vi väl inte tänkt. Då blev hon lite mer insisterande och jag gav efter. Förberedelserna gick fort. Vi hade varit i Borgvik några gånger och tyckte det var fint där. Så vi valde att gifta oss i Borgviks kyrka och ha middag i hyttans restaurang. Nu har vi varit gifta i 20 år (mitt förra varade i 19) och vi hänger fortfarande ihop. Vi har haft en del motgångar men klarat oss igenom och just nu ser vi inga moln på horisonten. Det ska nog räcka till livets slut, det här.
Eders hängivne
PS
Vi träffades i Spanien på semester 2000. Hon kom dit från Moskva och jag från Åmål. Sommaren 2001 flyttade hon till Sverige.
Fotoutställning i Vällingby
Jag och fem kompisar har ett mörkrum gemensamt i Konstnärshuset Studio ABC i Vällingby. Tre av oss har kört ett projekt "Konstnärer i arbete" från hösten 2021 till hösten 2022. Vi ville fota något på vinterhalvåret. Vi träffar våra konstnärskollegor så sällan att vi tänkte vi kunde lära känna dem lite bättre om vi tittade in hos dem och fotograferade dem. Alla fick ett mail med inbjudan och ett 15-tal svarade positivt. Det fungerade bättre än vi kunde tänka oss även om vår verksamhet skiljer sig ganska mycket från de flesta andras. Eftersom vi har ett mörkrum så förstår ni att det handlar om analog fotografi, mest i svartvitt men en av oss både fotograferar och kopierar i färg också. Som grädde på moset kommer vi också att kunna visa stereobilder i en betraktningsapparat.
Vår konsthall ligger granne med Shellmacken vid Vällingbyrondellen och är ganska lätt att hitta. Adressen är annars Jämtlandsgatan 161.
Eders Hängivne
PS
Jag blev själv så inspirerad att jag plockat fram mina färger och penslar igen efter 30 års träda
Orkestern har gått hem
Om snö på notställen
Det är inget kul att spela ute på vintern. Jag har provat. Läpparna vill gärna frysa fast på munstycket om man inte värmer upp det ordentligt först. Typ stoppa det i byxfickan ett tag, sen ta upp och blåsa i det utan att det sitter i instrumentet. Och så, när det är dags att börja spela så sätter man in det i hornet (eller vad man nu spelar). På den tiden jag spelade tuba tog det tag innan munstycket blev varmt.
Zetas handelsträdgård i Segeltorp
Eders Hängivne
PS
Nördfakta: Kamera Zeiss ZM, objektiv Sonnar 1,5/50 mm ZM, film Tmax 400 @1600
Black Friday
Om köpmotstånd
Så är det dags igen för butikernas desperata försök att ordna svarta siffror för året. Själv försöker jag behålla svarta siffror på kontot. För några år sedan när detta jippo lanserades gällde det bara fredagen. Nu för tiden är man så angelägen att man sträcker ut fredagen till en hel vecka. Ja, jösses vad det luktar panik.
Jag är nog en dålig kund. Jag köper bara när jag behöver något oavsett erbjudanden. Naturligtvis sammanfaller mitt behov ibland med ett erbjudande men det upptäcker jag som regel just när jag ska köpa nåt. Strax innan jag trycker på köpknappen eller går i affären. I det långa loppet tror jag att jag sparar mer pengar än den som drabbas av köpsug av alla extrapriser. I Stockholm finns det onekligen ett enormt behov. Alltid. Rusningstrafiken på arbetsdagarna är som en mild sommarvind jämfört med hur det är på helgerna. Det är konstanta krypköer överallt. Det är lite underligt att så många behöver så mycket varje helg. Tar behovet aldrig slut? Nå, om jag åker ut på en utflykt så gör jag det numera på en vardag mellan nio och tre. Man är ju pensionär numera. Det är som att åka en tur på landet trots att man fortfarande är i Stockholm eller en grannkommun.