Pro Memoria
Parmaskinka
Om en långsamt hantverk
Jag har varit på konferens i helgen. På mitt företag brukar det innebära intressanta studiebesök. I helgen for vi till Parma. Redan på fredag morgon faktiskt. Förmiddagen gick åt till resan och eftermiddagen ägnades åt att besöka en världens bästa tillverkare av Parmaskinka, Ruliano, uppe i de Appenninska bergen. Här kommer lite bilder från det studiebesöket.
Ankomsthallen. Här kommer färska skinkor in.
Först formas skinkan till sin karaktäristiska form
Saltningsstationen. Tyvärr blev det ingen bild att visa på hur de gjorde.
Men det är ju kul att se andra arbeta.
Här hänger mer än 60.000 skinkor för att mogna. Fönstren är inga vanliga fönster. De är galler som släpper in de salta vindarna från havet och automatiska luckor på insidan reglerar när de är öppna enligt ett visst schema.
Efter 18 eller 24 månader tas de ut och förpackas. Den yngre skinkan är mildare och den äldre har en stark karaktäristisk smak.
Efter insaltningen förseglas skinkan med vax
Vi fick smaka förstås. Både den yngre och den äldre. Gott.
Eders Hängivne
PS
Hela härligheten dokumenterades med min X100
SAAB Sport
Om en röd -63a
Min första bil var en glaciärblå SAAB 96 med tvåtaktsmotor och 4-växlad låda från 1964. Så varje gång jag ser en fin SAAB tvåtaktare slår hjärtat ett extra slag.
Tidstypiska extraljus också
Helröda bakljus
Fast gälarna på motorhuven undrar jag verkligen om det var original
Eders Hängivne
PS
Alla bilderna tagna med Rolleiflexen och HP5+
The Balda experience
Om bilder från en Balda Jubilette
Som jag berättat i ett tidigare inlägg fick jag en bonuskamera när jag köpte en annan. En Balda Jubilette från deras 30-årsjubileum 1938. Fullt fungerande. Jag laddade den med en rulle FP4+ och lät den hänga med på alla turer under sommaren. Allt är manuellt på den och sökaren har ingen koppling till objektivet. Det blev till att uppskatta avståndet och sikta bra med den minimala sökaren. Ingen coating finns det heller så man fick tänka sig för lite. Jag tycker det gick bra. Här kommer några bilder från den rullen.
Vi hälsade på hos den mäktiga kvarnen i Kungs Husby
Lotteribodar
Slottsträdgården på Ulriksdal
Motljusbild från stenbrottet i Stenhamra
Eders Hängivne
PS
Alla bilder framkallade i Rodinal och stående framkallning.
Stand development
Och med blandade filmer
Det var några år sedan jag körde med stående framkallning och då med ojämnt resultat. Då körde jag ståldosa med stålspiraler. Den här gången kör jag Patersondosa med dito spiraler.
När man kör stående framkallning är det inte mycket som spelar roll mer än tiden. Att blanda olika filmer är ok. Pressat eller opressat har ingen betydelse. Temperaturen? Nä, bara den håller sig inom rimliga gränser. Man vill ju inte att emulsionen ska smälta av värmen. Stoppa och fixa som vanligt.
Naturligtvis slirade huvudräkningen en varm dag som denna.Jag tänkte köra 1:100 en timme men lyckades med att blanda 1:200 så jag borde köra två timmar. Istället fyllde jag på med Rodinal efter 40 minuter och lät det stå ytterligare 20 minuter. Det blev säkert inte rätt, det heller, men svartvit film är förlåtande liksom även processen.
Här kommer några bilder från OM-2N med Acros 100 och Balda Jubilette (1938) med FP4+.
Först Olympusen
Och så Balda Jubilette
Eders Hängivne
Nästa Vivian Maier
Om att bli upptäckt för sent
Jag har nyligen tagit bort alla mina bilder från Fotosidan utom bilder tagna med retrokameror. Det ska inte bli så många nya heller. Jag ska gömma dem som Vivian Maier gjorde. Men till skillnad från henne tänkte jag ordna så att någon "hittar" dem.
Jag har dessutom lämnat nästan alla grupper jag varit med i. Några f n inaktiva har jag stannat kvar i. Retrokamerapoolen är jag ju en halv poolvärd för så den lämnar jag inte.
Enda möjligheten att få se nya bilder (och gamla) kommer att vara i min blogg.
Praktica IVB + Meyer 50/3,5 + Ektachrome 200
Jag har just börjat semestern. Men jag tänkte bo på hotell, till skillnad från en del britter.
Eders Hängivne
PS
Som vanligt inte på fullaste allvar.