Pro Memoria
Cillas utmaning
Tack Cilla för en intressant utmaning. Här är mina bidrag:
1) Familjeträd. En samling träd på stranden utanför motellet i Alpena, MI vid Lake Hurons västra strand.
Mamma hade bilder i sitt album på amerikanska släktingar på besök i Sverige 1950. Jag blev nyfiken på dem och beslöt mig för att få tag i någon av dem. Samtidigt släkforskade jag och ville ha reda på hur den emigrerade grenen av släkten utvecklats. Jag fick turligt snart kontakt med en av besökarna från 1950 och ett överväldigande gensvar. Mina föräldrar och jag åkte över sommaren 2000 och träffade många av dem på en resa som varken vi eller dom ska glömma. Mötet var så hjärtligt och härligt att man nästan gråter vid minnet. Det är det som jag lägger in i min bild men ingen annan har märkt=) Av Bengt Sändh har jag lärt mig att historien bakom en bild ofta är lika intressant som bilden.
2)Fönstersmyg. Ett snapshot/turistfoto från en museikvarn i Danmark.
De många fina kommentarerna tog mig lite på sängen. Väntade mig absolut ingenting.
3) Kan inte bestämma mig för vilken av två. Båda från Amerikaresan 2000. De två mest kommenterade.
Kinzua bridge. Den var en mäktig upplevelse. Förstörd i en orkan 2003.
Niagarafallen och den röda regnrocken.
Båda snapshots mitt i steget. Jag gillar båda och av kommentarerna att döma fler än jag.
Du får själv utse min trea.
Slaget om Stockholm uppdaterat med nya tidender
Kolla tidigare inlägg som begåvats med ny information från spioner.Kvantsprång i kamerautvecklingen
Jag pratar inte om Nikon vs Canon. Megapixlar eller bilder/s. Digitalkameran var ett kvantsprång i kamerautvecklingen när den kom. Precis som med mobiltelefoner går utvecklingen nu i rasande fart. Modellerna avlöser varandra i en ständig ström. Nu är det dags för nästa kvantsprång, MFT. Micro Four Third. Nu ska spegeln bort och objektiven bli mindre p g a att linsen kommer närmare sensorn. Äntligen ska man slippa floppet när spegeln flyr ljuset. Men sla-danget från slutaren har dom glömt att inkludera i den nya standarden. Den kommer fortfarande att låta som den gjorde 1974 när jag började fota på allvar. Något odiskretare får man leta efter. Fråga vilken natur- eller smygfotograf (paparazzi kallas det visst) som helst. Min Nikon låter i klass med den gamla Praktican jag började med. Ändå borde det vara lätt att exkludera slutaren. Sensorn är ju elektronisk och allt i microprocessorernas tid går ju på nanosekunder numera. En tusendels sekund är ju för tusan en miljon nanosekunder. Gott om tid att göra Enable-Skanna-Disable på. Jag ska nog säga att jag är mekanist men ändå har jag 20p elektronik och en brevkurs från 80-talet någonstans i bakhuvet.
Ska man göra ett kvantsprång, ska man göra det ordentligt, herrar Olympus och Panasonic. Annars vinner man inte OS i kvantsprång.
Skulle haft en bild på Praktican här men måste ta den först.
Slaget om Stockholm
Nord och Syd har åter mobiliserat. På respektive Mälarstrand. Lägereldarna lyser pittoreskt med sitt varma glödlampsljus i fönstren längs stränderna och strategierna för morgondagens drabbning ventileras av generalerna och deras stabar i publiknande högkvarter. Soldaterna är unga och förmodligen med dåligt betyg i historia eftersom de tänkt sig att upprepa historien på fel sida Atlanten. Drabbningen ska äga rum i morgon på en ö mellan Nord och Syd som kallas Gamla stan. I sin historielösa okunnighet kommer de att upprepa Stockholms blodbad nästan 488 år senare i tron att det är det amerikanska inbördeskriget. De vet inte att det kriget pågick i fyra år och under flera slag. De skolkade då. Och kriget imorgon ska pågå bara en dag!
Tidningen Metros krigskorrespondent har på något sätt lyckats intervjua båda sidornas generaler vid samma tillfälle och av bilderna och artikeln att döma tycks Nord ha ett övertag. Igen. Personligen tycker jag nog att det är söderkisarnas tur att vinna.Presstopp
För att illustrera krigets fasor visar jag här en bild från slaget vid Chryslers Farm i Kanada som återupplevs varje år på samma ställe. Den fridfulla posen till trots kan jag intyga att dessa grabbar kan skjuta med sin kanon. De tävlade med andra kanonjärer i en slags stafett. Skjut ett skott, flytta kanonen 25 meter och skjut ett skott till osv tills någon kom först i mål. Krutröken låg autentiskt tät över nejden när slaget var slut. Fransoserna vann och därför pratas det på franska i provinsen än idag.
Karriärbyte
Om jag någonsin tröttnar på att vara ingenjör ska jag bli förläggare. Jag förlägger saker hela tiden och spenderar en försvarlig tid varje vecka med att leta rätt på dem. Min fru är likadan så ni kan tänka er hur det ser ut i lägenheten när vi går omkring och letar efter varandras saker. Nu har vi, visa av erfarenhet, lärt oss att allting dyker upp förr eller senare när man minst letar efter det. Som en vän som kommer på ett oväntat besök och säger ” Ville bara titta in och säga hej”. Både vännen och den saknade saken tar vi genast hand om. Saken placerar vi på ett riktigt smart ställe och vännen vid köksbordet. Det visar sig oftast att vi är översmarta och saken är försvunnen igen nästa gång vi tänker använda den. Som väl är ligger alla mina fotogrejor i kameraväskan. Den står alltid framme på mitt kontor så den förlägger jag ”aldrig”. Men det händer att jag glömmer den i bilen och det är kritiskt. Då kan det hända att jag får sakna den väldigt länge och Fotosidan får plötsligt en ny medlem med en D80, fyra objektiv och en blixt.
Om det skulle hända går jag in i min permanenta förläggning och drar nåt gammalt över mig. Då är livet slut.
Förläggare behöver jag inget gesällbrev för att bli. Jag är redan en mästare.
Skåda här ett tidigt foto av ingenjör Meldert under sina förstudieår. Skeppsbyggnad för nybörjare var ämnet på denna lektion. Lägg märke till den ännu inte förlagda boken. Glasögonen är rekvisita utan glas. Ett slags intelligensprotes men mycket respektingivande.