Mitt fotografiska minne

Slaget om Stockholm

Nord och Syd har åter mobiliserat. På respektive Mälarstrand. Lägereldarna lyser pittoreskt med sitt varma glödlampsljus i fönstren längs stränderna och strategierna för morgondagens drabbning ventileras av generalerna och deras stabar i publiknande högkvarter. Soldaterna är unga och förmodligen med dåligt betyg i historia eftersom de tänkt sig att upprepa historien på fel sida Atlanten. Drabbningen ska äga rum i morgon på en ö mellan Nord och Syd som kallas Gamla stan. I sin historielösa okunnighet kommer de att upprepa Stockholms blodbad nästan 488 år senare i tron att det är det amerikanska inbördeskriget. De vet inte att det kriget pågick i fyra år och under flera slag. De skolkade då. Och kriget imorgon ska pågå bara en dag!

Tidningen Metros krigskorrespondent har på något sätt lyckats intervjua båda sidornas generaler vid samma tillfälle och av bilderna och artikeln att döma tycks Nord ha ett övertag. Igen. Personligen tycker jag nog att det är söderkisarnas tur att vinna.  Jag tar nog med mig kameran till jobbet imorgon och stannar till i Gamla stan på hemvägen i tunnelbanan för att leka krigsfotograf. Om jag har tur pågår kriget fortfarande. Annars får jag väl fotografera blodpölarna och stupade, ölstinna och unga pojksoldater.

Presstopp
Sent har jag fått höra att en blåuniformerad armé med ett stort fort på Kungsholmen kommer att blanda sig i slaget. Nord och Syd är bara beväpnade med vattengevär och kuddar medan denna armé har batonger och riktiga revolvrar med krut i. De rider på flera hundra hästar i något som kallas pikét. Det kan bli ett slag med oväntad utgång. Historia ska åter skrivas. Upphetsningen är olidlig. 

För att illustrera krigets fasor visar jag här en bild från slaget vid Chryslers Farm i Kanada som återupplevs varje år på samma ställe. Den fridfulla posen till trots kan jag intyga att dessa grabbar kan skjuta med sin kanon. De tävlade med andra kanonjärer i en slags stafett. Skjut ett skott, flytta kanonen 25 meter och skjut ett skott till osv tills någon kom först i mål. Krutröken låg autentiskt tät över nejden när slaget var slut. Fransoserna vann och därför pratas det på franska i provinsen än idag.

 

Inlagt 2008-08-07 09:02 | Läst 7497 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En spejare tror sig veta att arméerna innehåller sammanlagt 7000 man och att bataljen ska börja 15.40. Varför man har valt denna udda tidpunkt kan man fundera över. Förmodligen för att vara färdiga innan det är dags för té vid 17-tiden. Stora slag har förlorats p g a tédricknning. Tänk bara på hur det gick för britterna när Julius Caesar besegrade dem. Han passade på när de drack eftermiddagsté enl. historikern Goscinny.
Slagfältet har flyttats efter inblandning från den blåuniformerade armén. Nu ska det krigas i skogen norr om Gärdet. Undrar om inte Gärdet hade varit ett bättre val som slagfält betraktat. Skogen inbjuder till gerillakrigföring.
Båda sidor har dock redan förlorat. Änglarna har blandat sig och deras himlastormande artilleri kommer att såra eller blöta ner varje soldat som vågar sticka ut näsan i vattenkriget, oavsett kompassriktning (Nord eller Syd).
P g a slagfätets flyttning passar jag från avsikten att leka krigsfotograf. Vinnarna (änglarna) fastnar ändå inte på min sensor.