Mitt fotografiska minne

Fotoboken - den moderna varianten av fotoalbum

Om att göra bilder tillgängliga = Lätta att ta fram och titta på

Jag är ett stort fan av bilder på papper. Förr förvarade man dem i album eller kartonger. Eller i kuvert som man fick från fotolabbet där också negativen fick ligga. Körde man diabilder så satte man dem i ramar och förvarade i magasin. De blev inte så lättillgängliga då man måste ha en projektor och duk och allt måste sättas upp för att kunna se dem.

Album tycker jag är det optimala från den tiden. Numera har fotoboken tagit över och till ett rimligt pris. Pappersbilder i ett album kostar ganska mycket om man tänker efter. Fotoboken kan göras både personlig och snygg. Framför allt är den lika lättillgänglig som ett album och tar dessutom mindre plats i bokhyllan. Albumen blir gärna tjocka med tiden.

Jag har länge tänkt göra årsfotoböcker med de bästa bilderna från det året men har aldrig kommit till skott. Likadant är det med min idé att göra en "Farfars bok" till mina barnbarn. Något att minnas mig med när jag är borta. Nu närmar jag mig ju pensionen och då blir det förvisso tid att göra slag i saken men jag tänker nog börja tidigare. Det lär nog ta sin tid.

Jag har gjort en enda fotobok så här långt. Jag var nöjd med den men ska nog välja annat papper nästa gång.

http://www.blurb.com/b/2913448-street

Eders Hängivne

PS
Och snart drar jag igång mörkrummet igen. Vintern är den bästa tiden för silverarbetet.

Inlagt 2018-09-01 11:20 | Läst 10711 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag är inte så där helt nöjd med konceptet fotobok. Det beror på att man lämnar merparten av arbetet åt någon annan, och man kan ge sig tusan på att en eller flera bilder inte motsvarar förväntningarna - åtminstone då det gäller färg. Även svartvitt naturligtvis om man tänker sig mer avancerat finlir. Då förlorar hela boken i värde, och man retar sig på saken.
Istället har jag valt A4-formatet som ramvärde. Jag har designat digitala mallar så att jag inom A4 kan placera både bilder och text i vilken layout som helst. Sedan skriver jag ut mina A4 på en Epsonskrivare. A4-arken sätts i genomskinliga fickor av mycket tunt och helt transparent celluloidliknande material. Slutligen har jag bara att välja en snygg pärm. Jag menar att jag här har förenat det bästa från den gamla tiden med de tekniska moderniteterna av i dag – samtidigt som jag har full kontroll över alla steg i arbetet.
Svar från N Thomas Meldert 2018-09-01 13:33
Jag är säker på att du får ett enastående resultat som är både bläddringsvänligt och lättillgängligt. Men A4? Då tar det ju mer plats än 4 st 10x15 i en albumficka. Men du har en bra punkt där: Att lägga till text till bilden. Men det kan man ju göra i en fotobok också.
syntax 2018-09-01 13:48
Jomenvisst. Det tar mer plats än 4 st 10x15, men sedan är det som sagt texten. Även den kan jag ju lägga i vilken layout som helst - alltså en större frihet än när det gäller fotoboken.
Hur jag lägger bilderna och hur jag lägger texten layout-mässigt blir hela tiden mitt val och under min kontroll.
syntax 2018-09-01 14:43
Jag kan alltså lägga texten utanför bild, innanför bild, eller delvis utanför och innanför. Jag kan lägga den i en smal vertikal spalt mellan bilder, eller i en bredare under eller över bilder, och så vidare...
Ställ sådana krav till en fotoboksframställare - och han kommer att bryta samman... :-)
Ha, om du tror att du ska få mer tid när du blir pensionär...trodde jag med.
Svar från N Thomas Meldert 2018-09-01 15:20
Men du reser ju hela tiden. Det kommer inte jag att ha råd med.
Margareta Cortés 2018-09-01 15:28
Du kommer få fullt upp ändå, pensionärslivet är fyllt av nya saker.
syntax 2018-09-01 17:21
Både Thomas och jag är bildaficionados, samtidig som vi är pryldårar. Det är ovanligt - det brukar vara det ena eller det andra. För mig står det alltså rätt klart vad som kommer att uppfylla Thomas pensionärsliv... :-)
Margareta Cortés 2018-09-01 20:21
Huvudsaken man gör något så.