Mitt fotografiska minne

Bländare 214 - ungefär

Om en gammal kameras ögonoperation

Jag har en gammal Contessa/Nettel Piccolette från början av 1920-talet. Jag har kört några få rullar genom den med ett ganska intressant resultat, minst sagt. Här kommer några exempel. Förstora och titta noga. Ser du vad det föreställer?

          

Toykameravännerna torde vara gröna av avund för ett sådant här optiskt spektakel =)

Jag vet inte om kameror kan få starr men jag räknar detta resultat till ögonsjukdomarna och beslutade mig för en operation. En ny lins, helt enkelt. Så här ser den ut.

Ja alltså, den är inte av glas utan snarare luft. Jag har alltså förvandlat en kass lins till ett hål på ca diameter 0,35 mm. Och med ett enkelt handgrepp är kameran en hålkamera.

De flesta gör det lite enklare för sig med aluminiumfolie och gör hål med spetsen på en knappnål. Men jag är ju ingenjör och har gjort det på ingenjörsvis i en verkstad med hjälp av kollegan Per Hillbom. Tunn aluminiumplåt som sedan svarteloxerats blev det.

Den ser precis likadan ut som förut men bländaren som sitter framför linsen har ingen funktion längre. Möjligen kan den fungera som motljusskydd om det vill sig väl. Den minsta ordinarie bländaröppningen är mycket större än hålet.

Nu är kameran laddad också med en rulle färsk Efke R100. Om det blir några bilder av det här så kommer de upp i sinom tid i bloggen.

 

Mellanformataren

 

PS
127-dagen närmar sig och den här kameran har 127-film och bildformat 4x6,5. Nu har jag alltså två kameror redo för den dagen...

Inlagt 2013-06-27 19:38 | Läst 7887 ggr. | Permalink

"Skall bli intressant och se resultatet av ombygget till hålkamera. Det blir långa exponeringstider, men vad gör väl det. Må gott"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ursäkta en ingenjörsmässig fråga. Laserskuret, eller borrat? ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2013-06-28 06:43
Faktiskt borrat! Jag hade en idé om att låta Microponent etsa några åt mig men avvaktar lite med det.
Det här var ju lite spännande!
Svar från N Thomas Meldert 2013-06-28 06:43
Visst är det Ernst Göran!
Skall bli intressant och se resultatet av ombygget till hålkamera. Det blir långa exponeringstider, men vad gör väl det.
Må gott
Svar från N Thomas Meldert 2013-06-28 06:46
Den längsta exponeringstid jag tidigare använt är 15 minuter. Det var nattfotografering med liten bländare och 100 ISO-film. Den här ska jag nog köra dagtid med (till att börja med) så jag räknar med lite kortare tider än 15 minuter