Mitt fotografiska minne

Äntligen!

Om en dröm som blev sann

Ja, det behövs väl i det här fallet bara pengar och tålamod. För ett tag sedan vann jag en auktion på en Contax IIa med en hel del tidsenliga tillbehör. Just en IIa har jag gått och suktat efter ett bra tag men inte hittat någon till ett vettigt pris. Samlarna nyper dem direkt till onödigt höga priser. Men här annonserade säljaren objektivet som defekt eftersom han inte kunde säga motsatsen (!). Det höll säkert samlarna borta, tror jag. Kameran trodde han dock var helt ok då slutaren fungerade (?!). Jag är ju särskilt förtjust i 50-talskameror och denna är sannolikt tillverkad 1951 efter att ha rådfrågat historikern och Zeiss-experten Peter Hennig om saken.  Och milde tid! Det LUKTADE 50-tal när jag öppnade kartongen.

 

Contax IIa med Sonnar 2/50

Ok, det var lite fungus (svamp) på linserna men första rullen får visa om det har någon betydelse. Annars blir det till att jaga upp ett objektiv från samma tid i bättre tillstånd. 

Barnsligt förtjust som jag är i att ta bilder med mesta möjliga manualitet, på sin höjd med hjälp av en separat handhållen manuell exponeringsmätare, ska jag nu ge mig i kast med att pröva denna legendariska fotoapparat. Den symboliserar det Zeiss som reste sig ur ruinerna efter andra världskriget. Ryssarna tog Contax-programmet med fabrik och allt som krigsbyte och Zeissingenjörerna som blev kvar i väst fick konstruera en likadan ur minnet. Naturligtvis gjorde de den lite bättre än Contax II när de ändå höll på. Ryssarna döpte sedermera om sin till Kiev.

Förutom de tidstypiska tillbehören kanske jag också skulle investera i en Borsalinohatt och trenchcoat som personliga assessoarer att fullständiga bilden av en 50-tals amatörfotograf. Det är ju synd att jag aldrig köpte den där bull-Mercedesen modell -54 när möjligheten fanns på 80-talet. Men då hade allt tid förmodligen gått åt till en helt annan hobby...

 

Mellanformataren

PS
Det sitter förstås redan en rulle i kameran.

Inlagt 2013-04-18 19:02 | Läst 10717 ggr. | Permalink

"Det där var en vacker skapelse av härlig ingenjörskonst!"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kamera med parabolantenn... :-)
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-18 19:16
Ja, de var före sin tid på 50-talet =)
Trevlig läsning Thomas!! Tänk vad mycket historik det finns, och du beskriver det bra. Man känner din entusiasm. Ska bli kul att se bilderna. Men, har du symboliskt tryckt i en glödlampa, istället för dessa heta nedsmälta som jag kommer ihåg min pappa hade. Så, full rulle! :) //Peter
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-18 20:33
Glödlampan är äkta vara med en egen hållare i originallådan. Det som var kul med den här kameran var alla tillbehör från samma tid. På något vis lockar det till att användas tillsammans.
Peter-L 2013-04-18 21:29
Vad häftigt!! Vore kul att få se en blixtbild.... Orkar den? Har aldrig sett den varianten. Förstår att du gillar helheten, det skapar ju just en "dåtid". //P
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-18 22:21
Behöver byta batteri och de moderna 22,5-voltarna är för stora. Men jag kommer nog på nåt. Man är ju ingenjör!
Ett vackert stycke metall och glas.
Förstår att du är nöjd.
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-18 22:22
Mycket nöjd för detta härliga ekipage
Åh.. vilken skönhet! Förstår att du njuter av att hon tillhör dig! Hmmm hur många har du nu??;-) /Anna

tillägg... Bengt! om det funnits en gilla-knapp hade jag tryckt på den! Och Thomas.. ta inte illa upp.. Jag är helt ärligt imponerad och lockad av de analoga kamerornas "mystik" Jag vill ha mera tid.. och lära mig det hantverket.
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-18 22:24
Anna, en vacker dag när du kommer till skott kommer du att undra varför du inte började tidigare =) Svaret på frågan är "för många".
Det där var en vacker skapelse av härlig ingenjörskonst!
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-18 22:25
Tysk ingenjörskonst när den är som bäst
Härligt Thomas. Vad vore världen utan entusiaster?

Just Contax IIa symboliserar väldigt väl krigsslutet och Zeiss Ikons återuppbyggnad av kameraproduktionen. Projekteringsstarten var i Dresden i öst på hösten 1945. År 1947 flyttade Zeiss projektet till Stuttgart i väst inför det uppenbara hotet att ryssarna skulle lägga beslag på även denna kamerakonstruktion. Introduktionen på marknaden ägde rum på det första Photokina i Köln år 1950. Många tyckte att det var tidens mest eleganta skapelse i kameraväg - men få hade i efterkrigstidens Europa råd att köpa den.
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-18 22:30
Grå och trist vore världen utan entusiaster. Fast jag håller dem högre som håller liv i gamla bilar, flygplan eller fartyg. Stora grejer kräver stora entusiaster.
Den vackraste kameran som någonsing byggts!
Svar från N Thomas Meldert 2013-04-19 06:56
Det finns nog delade meningar om den saken =)
syntax 2013-04-19 09:07
Det finns delade meningar om allting - men att Contax IIa gjorde ett stort avtryck i 1950-talets kameravärld är alldeles klart.
Ska bli spännande att se bilderna!
Svar från N Thomas Meldert 2013-05-19 17:41
Jag ska bara ta några rullar till så kommer det.
Den är liten, mässing, stål och läder. Dyligt finns inte i produktion längre. Det är en tidsmaskin. Lycka till med din!
Svar från N Thomas Meldert 2014-02-16 14:10
Sin litenhet tilltrots är den ganska tung. Det tycker jag är bra. Beklädnaden är ovanligt bra för att vara Zeiss. En härlig apparat att gå ut med =)