Mitt fotografiska minne

Ordning och reda bland negativ och dia, del 1

Det är väl lika bra att säga det med en gång: Det är inte för att verka präktig som jag skriver det här utan bara för att berätta om hur jag ordnar mina bilder tagna på film så att jag hittar dem igen när jag vill utan större ansträngning. Du som inte fotograferar på film kan sluta läsa här.

Konstnärer har all sin ordning i skallen och vet var grejerna finns och om det inte är så så gör det inget. Nu är jag ingen konstnär, bara en ovanligt enveten amatörfotograf som i mitt yrke tjänar på att hålla ordning på saker och ting. Och då smittar det av sig på mina hobbies också. Kanske någon annan kan finna något användbart i denna beskrivning. Allt kan utvecklas till det bättre! Det gäller bara att hitta en lagom nivå som passar det egna kynnet och behovet.

 

Det som fick mig att ta tag i det här var den oordning som residerade i mina bildarkiv. Visserligen sitter alla diabilder i magasin och alla negativ sitter i negativblad men där slutar redan. Resten är oreda, d v s när togs bilden? Var togs den? Och vem i herrans namn är det där? Vad var det här för en händelse? Jag är fast besluten att ordna till oredan också men det lär ta sin tid. Bortemot 10.000 bilder har ingen dokumentation. På sin höjd kan en del fotograferade födelsedagstårtor indikera när i världshistorien bilderna är tagna. Ja, du hör, det gäller att komma ihåg när en del personer är födda =) En T-shirt med texten Gotland 1993 är guld värd om den är med i en bild.

 

För att inte oredan ska bli större gör jag nu så här direkt när en film är klar:

 
  1. Klipper och stoppar in i ett negativblad DIREKT.
  2. På negativbladets ”rygg” noterar jag kameran mellan hålslagen (bild 1) och tidsperiod i översta kanten (bild 2). Samtidigt som punkt 1
  3. Noterar negativbladsnummer upptill och till höger med vattenfast tusch (OH-penna, bild 3). Samtidigt som punkterna 1 och 2.
  4. Skannar en lågupplöst bild vars kvalitet räcker att publiceras på websidor och sparar denna på en extern hårddisk.
  5. Matar in bilderna i ett register som jag skapat i Excel. Ett register vardera för svart/vita, färg och diabilder.

Bild 1



Bild 2



Bild 3

  

För numrering av negativblad använder jag denna metod

 

S120-0049

där första bokstaven är antingen S eller F (svart/vitt eller färg)

där de första tre siffrorna anger filmformat (här är det 120-film)

där den sista gruppen är löpnummer på bladet (separata serier för svart/vitt och färg och respektive filmformat)

I registret använder jag sedan bildens nummer på remsan för identifiering. Så en bild på negativbladsexemplet ovan lagras  som t ex S120-0049-07 och detta blir filnamnet på den skannade arkivkopian.

 

Diabilder får nästan samma stuk. Det finns ju inte så många bilder i svart/vitt så de får gå tillsammans med färgbilderna. Däremot har jag bevars även här olika bildformat. 120, 127 och 135 är väl de mest förekommande. Då ser det ut så här

 

D135-0025-098

Jag använder kompaktmagasin med glaslösa kompaktramar och varje magasin rymmer 100 bilder, därav kör jag med tre siffror för bildnumret, eljest skulle den hundrade bilden (om jag använde 00) hamna först i både arkiv och register.

Nästa del handlar om arkivregistret.

Inlagt 2009-09-29 21:34 | Läst 11390 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Usch vilket dålgt samvete man får...;)
Har dock hyfsad ordning på de svartvita negativen
Sitter i negativblad med en kontaktkarta bakom. På kontaktkartan står i många fall årtal samt någon minnesanteckning, t,ex, "1987- Kreta"
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-29 21:52
Kontaktkarta är en bra metod så du har kommit längre än jag! Jag inser att det är lite sent att börja med kontaktkartor för min del (dyrt att komma ikapp) men det skulle vara bekvämt på de gamla färgnegativen som sitter i glasklara fickor.
Började att läsa...
Du tänker knäcka mej va!!?? ;) :)

Men hittade i alla fall nyss några negativark som låg under några tidningsurklipp på mitt "skrivbord"...
Dom måste ha legat där under urklippen nå't halvår.. :)
Visst e sån't spännande!? :)
B)
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-29 21:53
Du behöver inte oroa dig! Jag räknar dig bland konstnärerna =)
Jag tillhör väl "konstnärssidan" då när det gäller att ordning och reda på sina bitar. Ett kaotiskt system med andra ord.Mitt system är fungerar så att små skillnader i starttillstånd leder till stora oförutsägbara skillnader i sluttillståndet.
Men spännande är det!
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-30 07:06
Ibland avundas jag konstnärerna =) Det verkar vara mer oförutsägbart och spännande.
Jag plåtar inte analogt, men jag läste hela inlägget ändå :-)

Att ta datorn till hjälp för sådant här är förstås oöverträffat. Sedan vill jag påstå (datornörd som jag är) att FileMakerPro är totalt överlägset Excel för sådana här uppgifter. Men visst, Excel duger också.

Du må tro att jag suttit och rivit mig i huvudet när jag tittat på egna gamla bilder, för att placera dem i tiden. Och t ex hänföra dem till rätt kamera, när jag skrev om mina retrobilder på bloggen. Man inser ofta inte förrän det är för sent hur gärna man skulle vilja veta lite mer om en viss bild.
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-30 07:12
FileMakerPro har aldrig ens sett men eftersom jag är mycket duktig på Excel så var det naturligt att ta till det.
Just det där gnagande ovetandet över gamla bilder gör mig tokig. Nu har jag lite detektiv förmåga (har släktforskat) och tillräckligt med fanatasi för att så småningom konvergera in till rätt information om en bild. Det handlar mest om tid. Fast ibland känns det som en Palme-utredning =)
Ordning och reda är alltid bra. Men kräver däremot sin "man"... Sedan min analoga tid, så har jag som du märkta filmfickor och diamagasin. Men, sedan kom min kära dotter till världen, vilket föranledde mycket bilder. Och ungefär samtidigt kom väl ASP-filmen så... uj uj uj, där började "oredan". Väl samlad men väl osorterad.
När det gäller det digitala så är dock strukturen god. Inbillar jag mig, i varje fall innan jag läst din "del 2". ;-) //Peter
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-30 09:20
Då är du i ungefär samma status som jag. Oändliga är bilderna på barnen =) Digitalordningen får vänta till del 3. Del 2 planeras idag och handlar om registret i Excel.
Vilket ordningssinne. Full av beundra och avundsjuk. Jag hittar inte ens bland mina digitala "arkiv".
Ha de' bra!//Kurre
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-30 12:33
Det handlar om sjävbevarelsedrift. Jag avskyr att leta =) Digitalarkivering är mycket lättare. Mer om det en annan gång.