Mitt fotografiska minne

Kodak Dektol vs Tetenal Variobrom WA

Om en tävling i varmton

Nu har jag testat mina favoritpapper i både Dektol och Variobrom WA och avgörandet om den vackraste varmtonen blir: Nästan dött lopp. Jag tycker Dektol vinner på det matta fiberpapperet med en noslängd. På plastpapperet vinner Variobrom WA med en utsträckt tunga.


Översta raden RC-papper, Nedre raden Fiberpapper
Vänstra kolumnen Dektol. Högra kolumnen Variobrom WA

Jag har i alla fall svårt att se någon avgörande skillnad. Det är naturligtvis svårt att avgöra här i bloggen för dig som läser och tittar på bilderna. Man ska se dem på papper för att kunna avgöra helt säkert. Till sist blir det en subjektiv värdering.

En tredje svårighet uppenbarade sig. Motivet har betydelse. Här ovan visar jag den bild där resultatet var tydligast. Ju mörkare bild, desto tydligare.

Jag kommer att fortsätta med Variobrom WA för Ilford  MG RC warmtone men väljer nog Dektol för Ilford MG FB warmtone.

Eders Hängivne

PS
Under hela 2017 har jag tagit 260 digitala bilder.

Inlagt 2017-12-30 13:37 | Läst 9544 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gjorde en liknande test med dessa båda och några papper jag använder för några år sen. Som jag ser det av din bild verkar Dektol ge en djupare svärta på fiberpapperet, och det var det jag också kom fram till. Wariobrom gillade jag inte alls. När jag sedan gjorde en ny test och jämförde Dektol med Moersch SE4 Neutral och Moersch ECO, så kom jag fram till att de var likvärdiga med Dektol vad gäller djupsvärtan på de papper jag använder, och därför har jag de senaste åren använt dessa, först SE4 och sen ECO. Eftersom de är flytande och har lång hållbarhet outblandade övergav jag Dektol, som ju bara finns i pulver.
Svar från N Thomas Meldert 2017-12-31 14:39
Jag har också kikat på Moersch framkallare och har provat Moersch ECO men tycker inte den ger det uttryck jag vill ha. Mycket mörkt brun svärta med bra teckning. Efter att ha bläddrat mig vimsig på Moersch hemsida och läst det mesta om allt har jag funderat lite på Meritol. Precis som du föredrar jag flytande kemi. Men först ska jag nog göra slut på allt annat jag tagit hem =)
Jag kommer nog att överge Xtol för filmframkallning också. Letar även där efter flytande ersättare.
En annan intressant sak att ta hänsyn till, är om papperet man använder innehåller acceleratorer i silveremulsionen, dvs framkallningsämne som gör papperet snabbframkallat. Det påverkar slutresultatet också. De fungerar inte heller med tvåbadsframkallning med först mjukare och sen hårdare framkallare. Ett av Fomas papper innehåller såna acceleratorer. Har för mig det är deras Fomatone MG Classic (men kan komma ihåg fel) och det börjar framkalla nästan direkt och blir svärtat fortare. Även plastpapper och papper med beteckningen SPEED efter brukar ha framkallningsämne inbakat i emulsionen.
Svar från N Thomas Meldert 2017-12-31 14:43
Jag har tyvärr blandade erfarenheter av Fomas fiberpapper så jag har övergett det. Jag kände inte till det där med acceleratorer i emulsionen. Jag använder gärna lite långsammare papper där man hinner arbeta med pjattning och efterlysning utan att stressa.
Nils Bergqvist 2017-12-31 15:15
Belysningstiderna är inte kortare på Fomatone Classic, men däremot framkallar det mycket snabbare än andra papper. För att spara tid i mörkrummet troligen, men högdagrarna får man vänta på i alla fall, brukar låta papperet ligga länge i framkallaren ändå. Petersen brukar praktisera detta har jag läst, och kan ibland låta bilden framkalla i uppåt 20-30 minuter.

Foma kan variera mellan olika batchar och t.ex är det frustrerande att lithkopiera, då en batch kan ge väldigt snygg lith-effekt medan senare eller tidigare kan vara rätt bleka att litkopiera på. Men till vanlig kopiering har jag inte märkt att det är någon skillnad.