Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Sålt jättebild + bakom kulisserna på Fotosidan

Häromdagen fick jag ett kul samtal. "Hej, vi har sett en av dina bilder och vill ha den som väggtapet i vår nya matsal. Får vi köpa bilden?".

Bilden är tagen på ett bygge på Kungsholmen i Stockholm hösten 2005 när jag precis köpt min Canon Eos 5D. Det var så häftigt att leka med 16-35-zoomen efter några år med digitalkameror som hade mindre sensorer. Äntligen fanns ingen nackdel mot en analog kamera och den nya femman kändes bekant lik min gamla Canon Eos 1V med motorn avskruvad.

Även om jag mest fotograferar människor i situationer eller när de ställer upp för porträtt så är ändå bilden rätt typisk för mig. Jag gillar komplexa kompositioner och kan ibland känna att komponerandet tar överhand för känsla. En redigerare sa till mig en gång att mina bilder var så svåra att lägga in på sidorna för att kompositionerna gjorde det svårt att beskära bilderna. "Prova med att skära i texten istället" tänkte jag tyst för mig själv.

Det är himla kul att en industri i Dalarna vill att bilden ska pryda deras nyrenoverade matsal. När jag kollade på deras hemsida förstod jag att den passade dem. De tillverkar trappkonstruktioner i metall.

Jag tog hyfsat betalt för bilden utan att de känner sig skinnade. Jag är inte med i någon bildbyrå, men ändå får jag sålt några bilder per år. Tanken på att försöka gå med i en bildbyrå har funnits, men jag har alltid undrat om det är lönt mödan.

Nyligen pratade jag med en fotograf som är med i en av landets största bildbyråer. Han lägger inte bara in gamla bilder utan arrangerar situationer och fotograferar med mellanformatare för att det passa krävande bildköpare. När han sa vad han fakturerade på ett år hajjade jag till. Jag säljer mer än honom på ett år.

Han är naturligtvis inte nöjd och ska byta bildbyrå. För den som har känsla för vilka bilder reklamkunderna söker finns det en del pengar att tjäna. Jag var med på en arrangerad fotografering med Johnér-fotografen Ulf Huett Nilsson där han arrangerade ett fejkat somrigt födelsekalas hemma i sin villa. Hans fru och barn var modeller tillsammans med en inhyrd modellfamilj inklusive en mormor. Ulf hade också sin assistent och en make-up-artist på plats.

Ett halvår senare såg jag en bild från fotograferingen på stortavlor i tunnelbanan. Fotograferingen hade lönat sig.

*  *  *

En del har önskat fler inblickar bakom kulisserna på Fotosidan. Det ska bli. Igår hade jag tyvärr inte kameran med mig när jag var på chefredaktörskonferens inom tidningsförlaget IDG som är med och ger ut Fotosidan Magasin. Vi hade en del erfarenhetsutbyten och övningar i tidningsanalys. 

Som alla vet blir man lätt lite mosig i skallen av att sitta på konferens. Så mitt på eftermiddagen bröt vi av med kaffeprovning. Nu vet jag hur ett kaffe som kostar 2.700 kronor kilot och som gått igenom tarmen på en vildkatt i Indonesien smakar.

Idag ska jag iväg på den kända Ellen-träffen på Café Puck på Hornsgatan i Stockholm. Det ska bli ett litet reportage därifrån. Jag antar att kaffet är något billigare där.

Inlagt 2011-01-26 13:04 | Läst 9178 ggr. | Permalink

""En redigerare sa till mig en gång att mina bilder var så svåra att lägga in på sidorna för att kompositionerna gjorde det svårt att beskära bilderna." - vilken hemsk inställning! Om en bild inte kan beskäras utan att ta skada, bli stympad, så är det väl närmast ett tecken på en ytterst väl komponerad bild, som jag ser det. Ditt svar var ju klockrent! Grattis förresten =)"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Grattis! Måste vara kul att få sålt en av sina bilder som väggtapet. Det där med bildbyråer verkar inte ge fotografer så värst mycket pengar nuförtiden. Men nu dyker det upp företag som säljer "konst" till företag, och de har nu även börjat sälja fotografier. Det kanske kan bli nåt. Gillar ditt citat "Prova med att skära i texten istället". Redigerare vill inte ha perfekta bilder, då har de ju ingenting att "leka" med (och få ut sin kreativitet på).
"En redigerare sa till mig en gång att mina bilder var så svåra att lägga in på sidorna för att kompositionerna gjorde det svårt att beskära bilderna." - vilken hemsk inställning! Om en bild inte kan beskäras utan att ta skada, bli stympad, så är det väl närmast ett tecken på en ytterst väl komponerad bild, som jag ser det. Ditt svar var ju klockrent! Grattis förresten =)
Jag har också sålt "jättebilder" Det är kul: http://www.masterpix.se/?p=704

:-)

Och det där angående bildbyrå håller jag med om. Är det värt besväret? Tjänar man något? Svårt det där.
Svar från froderberg 2011-01-26 18:09
Det var verkligen stora bilder. Måste vara jättekul. Hoppas du får ha en skylt med ditt namn och kontaktuppgifter intill.
Hej Magnus,
Gratulerar till försäljningen.
Nu kan du lägga bud på denna:
http://cgi.ebay.ca/LEICA-LEITZ-MP-BLACK-PAINT-SET-NO-35-OLD-STYLE-RARE-/130478168301?pt=Digital_Cameras&hash=item1e611ad8ed
Din för 99.999 USD:-)
H/ Ronny Persson Helsingborg
Hej Magnus!
Tack för pratstunden idag på Ellens! Som jag sa där, en "amatör-sportfoto-grupp/klubb/sällskap" vore riktigt trevligt.

//Mattias
Svar från froderberg 2011-01-26 20:55
Jag kolla med några andra ska vi se om vi inte kan få till en grupp under våren.
Jodå Magnus, jag fick med både namn och kontaktuppgifter väl synligt.

Förresten, en tanke som slog mig när jag läste ditt blogginlägg är att det skulle vara kul med lite info om hur man som fotograf kan sälja sina bilder och göra affärer utan att vara kopplad till en bildbyrå.

Oftast när man läser artiklar som handlar om att sälja bilder som fotograf så är ju utgångsläget att man ska kontakta en bildbyrå och försöka bli antagen.

Men det måste finnas andra sätt. Jag tänker mig intervjuer med fotografer som själva säljer sina bilder framgångsrikt via hemsidor, bloggar, flickr, facebook, personliga nätverk, och så vidare. Kanske något för fotosidan.
Svar från froderberg 2011-01-26 23:14
jag håller på att skissa på en artikelserie om att tjäna pengar på sitt fotograferande. Det behöver inte vara fel att vara med i en bildbyrå, försäljning som inte kräver någon extra arbetsinsats är egentligen idealiskt.
Men i och med att snittetförsäljningen på varje inlagd bild är väldigt låg kan det bli tvärt om och istället bli en dålig timpenning.
Fotouppdrag däremot ger bra timpenning och innebär att man vet att man får betalt för den tid man jobbar. Det är väldigt effektivt om man har fotograferingen vid sidan om ett vanligt jobb, då finns sällan hur mycket tid som helt. Nackdelen är ju att man kanske inte får ta bilder som man går igång på.
Ungefär så går lite av mina tankegångar.
Det låter intressant. Jag tror många fotografer vill veta mer om sådant här.

Det är såklart aldrig fel att ansluta sig till en bildbyrå om den möjligheten ges. Men få har den chansen på riktigt. Speciellt vi frilansfotografer som inte kommer upp i enorma bildvolymer varje år.

Just därför funderar jag som sagt på vilka andra möjligheter som finns. Och då menar jag inte bara att ta på sig fotouppdrag, utan även hur man kan få spinn på försäljningen av sina arkivbilder utan att vara ansluten till en bildbyrå.