Redaktör'n
Prideparaden är rena fotofesten för oss gatufotografer
Jag var verkligen inte ensam om att fotografera prideparaden i Stockholm. Vid startplatsen för paradtåget vimlade det som vanligt av män med systemkameror. Och av mitt facebookflöde att döma stod det även många och fotograferade längs vägen.
Om man är nyfiken att prova på gatufoto är prideparaden en bra tillfälle eftersom ingen tycker att det är konstigt att man går runt med en stor systemkamera.
De flesta som fotograferar i samband med paraden väljer att fokusera på de deltagare som sticker ut mest – de som har mest extrem och vågad utstyrsel.
För mig finns bilderna oftast i brytpunkten mellan festival och det mer vardagliga livet. Jag tycker att de bilderna kan bli mer berättande än att fotografera själva paradtåget som mer känns som passerande teater.
Även publiken och annat som händer runt omkring paraden kan vara intressant att fånga på bild. Här är en bild på en ambulanssjuksköterska och en cyklande polis som pussas. Ett härligt blåljuspar.
I publiken såg jag en kvinna med en papegoja på axeln och papegojmönster på kläder och väska.
Jag var inte på årets prideparad bara som gatufotograf utan även i egenskap av frilansfotograf. Jag är nämligen husfotograf för Liberalerna och har en del yrkeskontakter i andra partier. Det är valår och alla partiledare utom Jimmy Åkesson och Annie Lööf var på plats.
Jag drömmer om att bli pensionär ... fotopensionär
Jag kan då och då bli avundsjuk på alla pigga pensionärer som tycks ha all tid och all ork i världen att springa runt på gatorna och fotografera titt som tätt. Här på FS-bloggen finns ett helt gäng.
Varje år är detta samma sak. Det blir inte så mycket gatufoto som jag önskar. Lusten finns där och oftast kraften, men sällan tiden.
Att leva som frilansare innebär att det är svårt att helt styra över sin tid. De olika kunderna har ofta behov av mina tjänster samtidigt. Så istället för att njuta av sensommaren på Stockholms gator har jag skrivit artiklar och fixat bilder från olika fotojobb.
Jag måste kanske byta taktik i mitt fotograferande. Istället för att åka in till stan ett antal timmar kanske jag ska plåta mer där jag ändå hamnar?
I går hade jag vägarna förbi möbelvaruhuset Mio i Barkarby med den nya retrokameran Nikon Z fc hängdes på magen. När jag skulle hämta ut en beställning på baksidan hörde jag skratt som fångade mitt intresse. Klick, klick och så var bilden på bilen ovan fångad.
Jag får ihop några hyfsade bilder under året när jag ser saker samtidigt som kameran ändå är med. Men det går kanske att få till fler sådana bilder?
Här är några sådana bilder från i år. Vilken gillar du bäst?
Trots ett och annat lyckoskott blir det ändå en bättre skörd när jag går målinriktat runt på stan och fotograferar. Då ser jag mer och är mer på alerten.
Det där med att vara pensionär låter som sagt inte så dumt.
Kitschig jul på Gran Canaria
Vi har flytt mörkret och kylan - och dricker istället vårt svenska kaffe i solen på ett charterhotell på Gran Canaria. Juldagen bjöd dock på lite molnigt väder, så vi tog bussen till Playa Del Inglés där Sällskapsresan spelades in.
Området är väldigt nedgånget. Men det bjuder på en hel del kul kitsch och det rör sig en hel del folk här, så med andra ord är det bra för gatufoto
Det fick bli jultema dagen till ära.
God jul!
Fröderbergs gatufoton 2019
Det blir nog inte så många fler gatubilder det här året, om ens några – så det är lika bra att göra bokslut över gatufotoåret 2019.
Jag har under de senaste åren varit lite missnöjd med mitt fotograferande. Det har inte blivit så många bilder och framförallt inga fullträffar. Efter det här året är jag lite bättre till mods, även om jag inte satt någon fullträff det här året heller. Det känns som att det blir rätt hyfsat när jag väl kommer ut. Problemet är att komma ut och fota.
En del känner nog igen sig i det här. Jag får ofta höra "jag saknar inspiration". Det behövs inte någon större inspiration för att ta gatubilder, men jag tror att de flesta menar lust när de säger inspiration.
Det finns lite olika klassiska sätt att få upp lusten, att köpa nya prylar, resa iväg eller gå på workshop. Några nya prylar för gatufoto har det inte blivit i år, men några bilder blev till bara för att jag var tvungen att ge mig ut och testa nya Fujifilm X-Pro3.
Jag brukar resa utomlands med Joakim KE Johansson en gång om året för att fota, men han hade fullt upp att åka runt som en skottspole mellan olika länder på egen hand i år. Under våren kom jag i alla fall iväg på en egen liten trip till London där de två bilderna ovan togs. I mars nästa år kommer jag åka till New York. Hittade löjligt billiga flygbiljetter och relativt billigt hotell på Manhattan.
Nåväl, jag var faktiskt i New York i somras. Men då åkte jag med sonen och allt blev på hans villkor. Dessutom var det upp mot 36 grader varmt. Så det blev nästan inget fotande alls. De här tre bilderna är undantag:
Workshop är som sagt ett annat sätt att få upp fotolusten. Jag har inte deltagit i mer än två i mitt liv, men jag blev tillfrågad av Fotografiska om att anordna en workshop om gatufoto. Jag tog hjälp av Joakim KE Johansson och tillsammans lyckades vi nog förmedla både en del råd och en skopa fotolust till de 15 deltagarna.
Även vi som kursledare var ute med kameran. Här är tre av mina bilder från helgen i juni:
Jag har tur som har en fotointresserad flickvän. Det har blivit många gemensamma fotoutflykter i år. Bland annat åkte vi in till stan (Stockholm) för att kolla in Prideparaden.
Ibland går det att få någon timme på stan under en tjänsteresa. I september var jag i Berlin och Köpenhamn på jobb och passade på att knäppa några kort.
Här kommer lite fler blandade bilder från året som gått:
Det är verkligen inte många bilder som är tagna utan att jag varit på resa eller haft någon annan anledning att fota. Jag har helt enkelt åkt in till stan för sällan. Det måste bli bättring under 2020.
Vilken av bilderna gillar du bäst? Alltid kul att höra :)
Några heta dagar i New York
Min son Ossian fick önska var han ville åka på sommarlovet. "Tillbaka till New York - vi har ju mycket kvar att se där". Sagt och gjort, vi styrde kosan dit. Men vi hade inte förväntat oss att det skulle vara så himla varmt och fuktigt.
Resan till New York blev en prövning. Efter att ha tillbringat 10 timmar på Kastrup skulle vi äntligen lyfta mot det stora landet i väster, men det visade sig vara något tekniskt fel på planet. Så vi fick vänta i ytterligare 1,5 timme. Väl på marken i Newark visade sig att datorsystemet för passkontroll kraschat, så det tog en timme att komma igenom. Inte nog med det - det var strömavbrott på Manhattan, så det gick inga tåg dit. Istället fick vi kosta på oss en taxiresa.
Även om vi kom till hotellet efter midnatt var temperaturen över 30 grader och luftfuktigheten hög. Efter att ha sovit ut gick vi två mil i hettan. Överallt syntes människor och djur som på olika sätt skyddade sig mot solen och värmen. På B&H Photo blev vi serverade vatten direkt vid ingången.
Vid B&H Photo såg vi även denna välbekante fotograf, Louis Mendes, som i 50 är tagit porträtt av folk på stan med en gammal Speed Graphic-kamera:
Se en dokumentär om honom här.
Det här var först och främst en familjeresa, så fotograferandet fick komma i andra hand. Vi gjorde saker som min son tyckte var roligt. Men jag passade på att ta lite bilder när vi gick längs gatorna.
Två kvinnor i bråk utanför en butik. Den sparkande kvinnan är en missnöjd kund.
På väg till stranden?
Två eller tre hundar?
I New York är det betydligt fler människor som sticker ut från mängden än hemma i Stockholm. Kolla in frillan!
Resan gav mersmak och jag tror att jag ska återvända snart igen, utan barn och när det är lite svalare. Så att jag kan gå all-in på fotograferandet.