Redaktör'n
Hellre två jack i kameran än ett i pannan
Min Canon EOS-1D X har fått två rejäla jack i prismat. 70-200-zoomen har också fått ett. Men hellre det än att få en sten i pannan. Då hade den lindrigaste utkomsten varit att behöva åka och sy ett sår i pannan.
Jag vet inte om det var någon av de här förarna som lyckades sprätta iväg en sten som slog ner i kameran. I fortsättningen ska jag vara mer försiktig med att fotografera rakt i linje bakom enduro-hojjarna.
Detta hände sig förra helgen då jag åkte ut till Kungsängens övningsområde för att fotografera en endurotävling med två fotokompisar, Jan Rönnlund (ovan) och Hoke.
Min 1D Mark IV råkade ut för en rejäl lerkoka när den hängde på axeln.
Jag har plåtat ett flertal endurotävlingarna och var inte helt taggad på att få maximalt med bilder med mig hem. Det var mer för att komma ut i luften och vara lite social som jag åkte. Dessutom tänkte jag testa lite olika bildlösningar.
Eftersom skymningen kommer tidigt så här års tog jag med mig två extra ljusstarka objektiv, 85/1,2L II och 200/2L IS. Det var egentligen onödigt, det behövs bara en vidvinkelzoom och en telezoom för att täcka det mesta inom Enduro. Men det är kul att leka lite med prylarna.
Jag brukar kalla min 200:a för mitt mest onödiga objektiv – jag har ju en 70-200/2,8. Med en ljuskänslig kamera som 1D X är behovet för extra hög ljusstyrka väldigt litet. Men jag hade redan en 200/1,8L och behövde inte lägga mer än fem tusen emellan för att uppgradera. Och har man ett objektiv vill man ju använda det.
Nåväl. Jag tog och experimenterade en del med längre slutartider tillsammans med 200:ans effektiva bildstabilisering. Vid 1/40s blev det fortfarande skarpt på ett flertal exponeringar.
Att fotografera från en hög vinkel brukar ge lite tråkiga bilder utan kontakt med utövarna, men med panorering ökar koncentrationen på utövaren.
Vilken tid som passar bäst får man prova sig fram till. Det beror på avstånd och motivets fart. Här körde jag 1/125 sekund:
Det går att fotografera på en sekunds exponeringstid också. Det blev dock en mängd dammplockande i Camera Raw eftersom jag använde bländare 22. Jag insåg att jag var tvungen att lämna in kameran för rengöring.
1/8 sekund och blixten på lägsta effekt:
Och så några bilder till:
Militärerna höll koll:
Tävlingen fortsatte sedan långt in på kvällen, men jag kunde tyvärr inte stanna.
Jag brukar lägga upp en rejäl drös exponeringar på nätet och skicka till arrangörerna som tack. Det brukar uppskattas vid mindre uppmärksammade sporter. Tidigare har jag lagt upp bilderna på Apples numer nedlagda molntjänst. Istället jag provat svenska Jalbum. Det skulle givetvis gå att använda Flickr eller Fotosidan också, men Fotosidan och Flickr använder jag för att mer begränsat urval bilder. Här kan du se lite fler av mina bilder som jag lagt upp på Jalbum.
Möte med helikopterfotografen
I morse stötte jag på en scoutbekant, Gustav Gerdes (närmast kameran), på stan när jag var ute och tog testbilder med Sony NEX-5R. Han var i färd att ta fastighetsbilder i Gamla Stan med en minihelikopter. Vädret måste ha varit optimalt om han ville ha snygga bilder.
Helikoptern skulle lastas med en Canon EOS 5D Mark III.
Att fotografera från batteridrivna helikoptrar har blivit populärt på sistone. Min kollega Christer Lindh experimenterar en hel del med det. En Fotosidan-medlem som tjänar pengar på att fotografera från helikopter är Jan Höglund. Jag har tidigare gjort en intervju med honom om helikopterfoto.