Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Jag har trampat gatorna på Söder

Jag har börjat inse att det passar mig bäst att fotografera på gatan när det inte är för tätt med folk Insikten kom i New York då jag inte fick några bra bilder på de klassiska turiststråken, men fick några bra bilder där det var glesare.

Därför valde jag att gå runt på Södermalm istället för i City när jag tog fotopromenader den här helgen.

Både under lördagen och söndagen utgick jag från Hornstull av ren nyfikenhet. Jag har inte varit där sedan man byggt den nya gallerian.

På vägen längs Hornsgatan stötte jag på fler fotoklubbsbekanta. Och på Galleri kontrast i andra ändan av Hornsgatan var det minst sagt fotograftätt. Det var vernissage för Årets bild-utställningen.

Jag passade naturligtvis på att kolla in utställningen och jag måste säga att Sverige har många duktiga pressfotografer.

På Götgatan var det mer folk. Det vimlade av folk, så det blev inte så många bilder tagna.


GANT-gubbar? :)


På väg hem från träningen?


Window-shopping

På väg hem tog jag denna vid Östa Station. Ser ju lagom mysigt ut ;)

Postat 2014-03-23 19:47 | Läst 4792 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Grafiska gatubilder

På senare tid har jag fått dille på att jobba med kompositioner i mina gatubilder. Jag har tidigare varit mer fokuserad på händelser. Jag vet inte varför, kanske bara ett behov av variation. Eller ett sökande efter en ny bildstil?

I skiftet oktober-november var jag i New York och passade på att fotografera en del på gatorna . Sedan dess har jag haft vinterdvala och mer ägnat mig åt sportfoto och att testa kameror för Fotosidan Magasin.

I helgen kom det där vårvädret som tvingar ut en. Plötsligt vimlar stan av folk. En lärdom jag drog i New York var att jag har svårt att få bra bilder där det kryllar av folk. När mängder av folk tränger sig fram på trottoaren händer sällan intressanta saker. Möjligen kan det komma någon person som är väldigt speciell.

Jag gillar dessutom lite rymd i bilderna. Förr gick jag närmare inpå med William Klein som förebild.

Det kändes givet att utnyttja det härliga vårljuset.

Jag passade på att gå förbi Slottet när det var vaktavlösning. Ingen sol, men det blev bild ändå.

Vid Slottet mötte jag upp med Ola Billmont som knappast har den mest diskreta kameran för gatufoto. Dessutom använder han en blixt till den som han håller i vänster hand.

Själv använde jag en Fujifilm X-T1 med XF 23mm f/1,4. Ett test av kameran kommer i Fotosidan Magasin 3/2014.

Postat 2014-03-10 13:39 | Läst 5343 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Med Nikon D4s i skidbacken

I onsdags kväll tog jag och Martin Agfors nattåget till Åre för att testa nya Nikon D4s under världscupen i Storslalom. FS-medlemmen Ola Rockberg mötte upp på morgon och blev vår guide för dagen.


Ola Rockberg

Ola är lärare på skidlärarutbildningen i Åre och verkar känna alla i byn. Och backarna kan han som sin egen ficka. Den perfekta guiden med andra ord.

Före tävlingen träffade vi fotochefen Nisse Schmidt som berättade om alla regler som gäller om man vill fotografera i pisten. För det första måste man ha stegjärn så att man kan stå stadigt i branten under flera timmar. En fotograf som rullar ner är en säkerhetsrisk. Samma sak med fotoväskor och andra lösa prylar - de ska ställas utanför skyddsnätet.


Fotochefen

En timme före start ska man ha knatat upp för backen med sin fotoutrustning och hittat en fotoposition. Om man får nej på sin position, när fotochefen och en representant för skidorganisationen FIS inspekterar, gäller det att kunna presentera ett reservalternativ. Problemet är att man får bäst bilder om man fotograferar skidåkaren rakt framifrån, men då är man också i åkarens fallriktning.

- Ska du få åkaren framifrån ska du helst ha en 800:a, annars får du croppa, förklarade Nisse Schmidt.

Tyvärr hade han själv kraschat sin nya Nikon 800:a som nu är på service hos Nikon i Japan.

Jag hade planer på att ta med mitt Canon 800/5,6, men eftersom jag och Martin var osäkra om Nikon (som var på plats med utlåning och service) hade någon 800:a att låna ut till Martin, så valde vi kortare brännvidd. Vi ville använda så lika utrusning som möjligt när vi fotograferade axel mot axel med Canon EOS-1D X och Nikon D4s.

För att kunna jämföra bytte vi stundom utrustning med varandra. Martin kunde konstatera att Nikon D4s hade kvickare autofokus än D4. Den nya grupperingen av fokuspunkter gav en säkrare fokusering.

Skillnaderna mot Canon 1D X var inte så stora under det här testmomentet. Det var när motivet dök upp väldigt snabbt och plötsligt som vi kunde märka en liten skillnad. Då klarade Nikon D4s av beräkningarna lite snabbare. Martin har fortsatt med att testas Nikon D4s mot D4 under helgen på volleyboll, fotboll och simning. Ett test av Nikon D4s kommer under veckan.

En del hade ännu större objektiv ...


Jag passade även på att testa Tamrons nya zoom 150-600/5-6,3 i backen. Det var smidigt med en zoom för att följa en åkare genom flera portar.


Med Tamron 150-600/5-6,3.

Jag fick något fler oskarpa bilder med zoomen och ibland var fokusen på villovägar under en längre stund. Det senare gick att avhjälpa en del genom att begränsa fokusområdet. Jag tror att en del actionfotografer kommer att gilla det här objektivet. Men framförallt passar zoomen bra för naturfoto med sin långa max-brännvidd.


Med 400/2,8 + 1,4x

Bilderna blir tyvärr lite enahanda när man inte får flytta sig i pisten. För yrkesfotografen gör inte detta så mycket eftersom det bara är bilder på de åkare som lyckats bäst som efterfrågas efter loppet.

Men det är lite kul att jämföra ansiktsuttrycken ...

Inför andra åket valde jag att stå utanför staketet, där vem som helst får plåta. Då fick jag ha 2x-telekonverter på mitt 400/2,8 och skruva upp ISO:t upp till ISO 6400 eftersom det började skymma.

Jag provade att panorera med lite längre tid på någon bild. Här med 1/250 s:


Frida Hansdotter

Under två åk bröt den nedgående solen igenom molnen:

Jessica Lindell Vikarby


Jessica Lindell Vikarby med Nikon D4s och 600/4 (1/2500s f/4 ISO 1600). Foto: Martin Agfors

Flera av fotograferna valde att stå i målfållan under andra åket för att fånga målgesterna.

Glada vinnare gör ju sig bra i tidningen:

Postat 2014-03-09 23:32 | Läst 11853 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera