Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Fujifilm X-T1 ser rött

Äntligen har jag kommit igång med testet av Fujifilm X-T1
Äntligen, för att det här är en ovanligt intressant kamera.
Äntligen, för att jag sällan mött så mycket intresse kring en kamera som för X-T1.

Början av veckan bjöd på lockande fotoväder med sol och mild luft, men på Fotosidans redaktion var det slutspurt inför dagens deadline för nummer 2/2014. Testet av Fujifilm X-T1 kommer i nummer 3/2014.

Idag tog jag det lite lugnt på väg till jobbet och fotograferade lite på Tekniska Högskolan och T-Centralen. Den första bilden gav temat på serien: Rött. Det är inte första gången som jag är inne på det här färgspåret. Den här bilden tog jag i januari i förra året:

Mina egna, helt ovetenskapliga, observationer säger att svart är den överlägset vanligaste färgen på vinterkläder. Därefter kommer rött.

Nåväl. Här följer fler bilder från morgonens tur i tunnelbanan:

Mina första intryck av Fujifilm X-T1 är att kameran håller vad den lovar. Kameran är snabb och tyst. Kvalitetskänslan är hög. Sökaren är stor och trevlig. Hanteringen är en av kamerans styrkor, men en liten kamera med många knappar blir av naturen lite pillig.

Det är främst de två första punkterna som som imponerar – att X-T1 är snabb och tyst. Slutarljudet är lika dämpat som hos en Canon EOS 6D eller 5D Mark III i tyst läge, men med X-T1 kan man ta åtta istället för tre bilder per sekund utan att kameran låter störande för omgivningen. I en bullrig stadsmiljö blir kameran i praktiken ljudlös.

Jag har hittills använt den ljusstarka vidvinkeln XF 23 mm f/1,4. Fokuseringen har varit blixtsnabb, även i tämligen mörka lokaler. Det vore intressant att testa autofokusen med ett längre teleobjektiv på snabbt rörliga motiv.

Kameran har rattar för ISO, slutartid och exponeringskompensation. De är trögare än på tidigare modeller så att man inte oavsiktligt ändrar inställningarna. Under ISO-ratten sitter ett vred för matningsmetod inklusive funktioner som automatisk alternativexponering. Under slutartidsratten finns ett vred för inställning av mätmetod. Detta är funktioner som jag sällan ändrar, och eftersom jag flera gånger oavsiktligt ändrat läge på vreden hade jag gärna sett att de togs bort eller gick att spärra. Inmatningsrattarna är väldigt små, men det kan man leva med.


Foto: Fujifilm

Det passar mig utmärkt att kunna välja värden eller Auto-läge på de tre reglagen för ISO, slutartid och bländare (på vissa objektiv). Det går snabbt att ställa om från gatufoto med snabb slutartid och högt iso, till porträttläge med kort skärpedjup och lågt ISO eller landskapsläge med stort skärpedjup och lågt ISO. Jag saknar bara en låsning av A-läget på bländarringen. Det är lätt hänt att bländarringen hamnar på f/16 istället för Auto.

Vi vet redan att Fujifilms bildkvalitet är i topp bland kameror med APS-C-sensor. De gör också objektiv med hög optisk kvalitet. Kamerahusen har inte känts så responsiva alla gånger. Den känslan är borta med X-T1. Hittills har kameran hängt med i svängarna.

Inlagt 2014-02-19 15:13 | Läst 18764 ggr. | Permalink

"En intressant utveckling, eller tillbakagång, är att många reglage sitter som på en analog kamera! Det känns väl som en positiv och praktisk tillbakagång!?"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack Magnus, kul att läsa, jag "får" kanske min imorgon eller fredag så behöver bestämma mig snabbt..har du testat AF i lite mörkare miljöer typ konsert? (edit: nu ser jag att du provat, tack) Ibland undrar man om man är korkad som inte köper t ex Nikon D3300 som har liknande sensor, af, storlek och vikt men för en tredjedel av priset men i mitt fall är det nog objektiven som är det fina, även om Nikon (Canon, Pentax, Sony etc) har många bra så är de inte så nätta, ljusstarka o skarpa som X-seriens verkar vara. Bilderna verkar en smula brusiga men jag antar att det är typ iso 3200-6400.
Svar från froderberg 2014-02-19 15:50
Ja, bilderna är brusiga. De är tagna med vid högt ISO och dessutom underexponerade. I den översta bilden flimrade ljuset något våldsamt från lysrören. Dessutom har jag använt programmet Silkypix där jag inte hittar någon kontroll för brusreducering.

Fujifilm X-T1 ska jämföras med kameror som Canon EOS 70D, Nikon D7100, Pentax K-3, Olympus E-M1 och E-M5, Sony A6000 med flera. Nikon D3300 är antagligen mer prisvärd en alla nämnda, men har ju en del begränsningar också.
nutte 2014-02-19 16:04
tack. jo såg att den 1a var tagen med iso 4000 (som kanske är motsv iso3200 enligt "standard" då Fujin verkar vara lite optimistiskt skalad). När det gäller jämförelser så tänkte jag mest storleks/viktmässigt (har större kameror, D4 + D800 t ex, men vore kul med en nättare men bra utrustning för semester, utflykter, privat konsert, musei&teaterbesök etc). Lilla Nikonen har ju begränsningar också men filmar bättre t ex och sensorn är nog aningen bättre, blixtstyrningen bättre, auto-ISO bättre (zoombrännviddsstyrd), teleoptik och är inte så säker på att den har sämre AF heller men är förstås inte lika charmig som den fina X-T1 som har många fördelar såsom rörlig LCD, vädertätning, 8 bps, reglage mm. Alltid lika svåra kompromissval :-). Lycka till med tidningen och testen!
Znapper 2014-02-19 16:12
Pentax har väl en del nätta fina och skarpa pannkakor skulle jag vilja påstå.
nutte 2014-02-19 16:22
Jo, den 70/2,4 längd 26 mm såg ju söt ut :-). Men inga 1.4-or eller ens 2.0 hittade jag så de är säkert ok men inte jätteljusstarka.
Rött kanske är en Stokholmsfluga? :) Här i norr verkar de flesta ha turkost, lila och knallorange den här säsongen.

Just en tyst kamera som ändå är snabb i seriebildstagningen hade jag behövt för något år sedan, vid ett doumentationsprojekt åt Svenska kyrkan. För hur distraherande är det inte när man mitt under jordfästningen av begravningsakten smattrar av en salva eller i den spända väntan på att brudparet ska säga ja under vigseln? Det blir spännande att läsa det kommande testet!

En fråga om exponeringen på näst första bilden med all snö - ljusmätte du manuellt och/eller kompenserade eller lyckades kameran gissa rätt själv?

Ha en bra kväll!
/L
Svar från froderberg 2014-02-19 21:53
Jag brukar jobba med exponeringskompensation för att få det rätt.
De flesta såna här kameror faller ju på AF. Hur funkar den och hur högt kan man gå på ISO utan att tappa?
Der Steppenwolf 2014-02-20 00:03
"Fokuseringen har varit blixtsnabb, även i tämligen mörka lokaler" från artikel säger hyfsat mycket tycker jag ;)
Och Fujis X Trans sensor klarar av höga ISO bäst av alla APS-C därute med finfin marginal enligt mig.
Bortsett från att kameran verkar rätt tuff så måste jag säga att det här temat med rött och vitt är riktigt läckert. Den första bilden är fantastisk!
Jag tycker att det ser helt galet brusigt ut. Minst lika illa som Sony RX100 under liknande förhållanden. Du har inte använt lite onödigt korta slutartider och därför onödigt höga ISO-tal? Personligen skulle jag inte acceptera denna brusnivå från en såpass fin kamera med såpass stor sensor.
Svar från froderberg 2014-02-19 22:37
Som jag förklarat ovan är det varken optimalt exponerat eller konverterat. Tidigare tester vi gjort har visat att Fujifilm legat cirka ett steg bättre än Sony i brusnivå.
Makten 2014-02-19 23:51
Det måtte ha varit väääääldigt felexponerat då;-) Jag tyckte mest att det var förvånande brusigt oavsett hur bilden tagits. Har nog aldrig sett så högt brus från till exempel NEX-5N som jag hade under ett ganska bra tag, ens vid ISO 6400 och nåt stegs underexponering därtill. Vid såpass liten visningsstorlek hade man ledigt kommit undan med ISO 25600 eller mer på vilken FF-kamera som helst med detta brus, så det vore dumt att inte reagera när kameran sägs vara så bra.
Kan man (på alla spegellösa) med adapter slänga på andra objektiv och fota på? Med bibehållen AF?

/Magnus
Svar från froderberg 2014-02-20 09:25
Nja. De kan använda en väldig massa olika objektiv med en adapter, men inte precis alla. Autofokussystemen är unika för varje tillverkare. Metabones har dock tagit fram en adapter så att du kan få autofokus med Canons EF-objektiv, men det går inte särskilt fort.

Sen finns det ju nytillverkade objektiv från andra tillverkare som fungerar fullt ut, exemempelvis Zeiss Touit.
Låter väldigt lovande hittills och helt i linje med vad andra seriösa testare har sagt hittills. Ser väldigt fram emot artikel och med tanke på att vi inte har haft snö rätt länge här i Sthlm lär den vara på god väg ;)
En intressant utveckling, eller tillbakagång, är att många reglage sitter som på en analog kamera!
Det känns väl som en positiv och praktisk tillbakagång!?
Intressant! Hur upplever du karaktären i bildfilerna bortsett från ISO/brus och skärpa? Den gamla X100 ger ju färgmässigt väldigt trevliga bildfiler som nästan känns lite analoga när man drar i dom. Har Fuji fortsatt på det spåret?
Svar från froderberg 2014-02-20 12:49
Jag är inte redo att snacka bildkvalitet än. Men det så att kamerorna generellt har blivit färgfattigare i jakten på lägre brus.
MTN 2014-02-20 13:19
Med all respekt, men finns det något du kan länka till som stöder ditt påstående att kamerorna har blivit färgfattigare? Att döma av de kameror jag har haft, visserligen inte jättemånga, så är det inte så utan snarare tvärtom. /Thomas
hbengtsson 2014-02-20 15:42
Jag kan tänka mig att Magnus menar att man gärna gör tunnare färgfilter för att släppa genom mer ljus på sensorn och därmed lägre brus men på bekostnad av färgkvalitét/känslighet. Äldre kameror har ofta ett tjockare filter som gör sensorn säkrare/trevligare i sin återgivning men brusar desto mer.

Eftersom lågt brus säljer bättre än något subtilt som färger som dessutom (oftast) kan justeras i efterhand så är prioriteringarna givna på utvecklingsbordet. Vilket är synd för trevliga färger styr man trots allt inte alltid upp på ett kick...
Kul läsning! Verkar vara en intressant kamera! Kan dock hålla med Martin om att tunnelbane-bilderna ser väldigt brusiga ut.
Svar från froderberg 2014-02-20 12:48
Visst är de brusiga. De är varken optimalt exponerade eller optimalt konverterade. Jag är inte direkt vän med Silkypix. och har inte hittat inställning för brusreducering Därför diskuterar jag istället hanteringen i inlägget ovan. Jag får återkomma kring bildkvaliteten. Men det vore högst oväntat om X-T1 vore sämre än X-E2.
alfin 2014-02-20 18:51
@Magnus; jag vet inte vilken version av Silkypix du har, men till vänster i min version, näst längst ner, finns en triangel som står på sin spets och en målarpensel vid sidan om. Klicka på penseln, så kan du ställa in brusreduceringen. Färgbruset kan man hjälpligt bli av med om man drar False color till max. Helt värdelös rawkonverterare i mitt tycke!
Svar från froderberg 2014-02-20 22:15
Tack. Råkonverteraren har många inställningar. Men den går segare än segt och verkar inte helt kompatibel med Apple OS X.
Fujifilm visar vägen. För varje ny kamera de lanserar blir jag lite mindre fientligt inställd till digitala kameror. :)

DigitalRevs genomgång är sevärd:
http://www.youtube.com/watch?v=8N1-obUC7Ms