Att göra en fotobok är ingen dans på rosor
På sätt och vis är det idag enklare än någonsin att att göra en fotobok idag. Med olika fotobokstjänster eller tryckerier med digitaltryck går det att göra böcker i små upplagor till rimlig peng. Formgivningen är också en baggis.
Att göra en BRA fotobok kräver samma hårda arbete som tidigare. Bra bilder ska tas och ett urval ska göras. Jag har fotograferat intensivt under många år och tanken har varit att göra något av dem. Att göra en bok utifrån ett fotoprojekt är lättare i den meningen att inriktningen redan är klar. Jag behöver hitta en röd tråd bland mina bilder.
För jul hade jag riktigt kul när jag gjorde ett urval och satte samman en bok. Jag visade boken för många: vanligt folk, fotografer och formgivare. Alla gjorde tummen upp, men inom mig kände jag att det gick lite för lätt. Därför bjöd jag in min vän Göran Segeholm att titta på boken.
Göran korsförhörde mig om syftet med boken, vad jag ville med vissa bilder och mina ambitioner. Sen kom domen: Du säger inget med boken, det är bara en samling vältagna bilder. Du ska inte bränna dina bilder på det här viset.
Tillbaka till ruta 1. Under jul och nyår snurrade Görans ord i huvudet och mina bilder kändes som ett sammelsurium. För att få överblick av bilderna skrev jag ut 500 stycken på ett fotolabb.
I går kom Joakim K E Johansson förbi Fotosidans redaktion och kollade på mina bilder. Joakim håller också på med gatufoto och hade med sina bilder från sitt projekt om Karlskrona som jag kollade på. Joakim kollade på min skrotade bok med ett gillande även om han förstod Görans synpunkter.
Sedan gick han igenom mina 500 bilder och gjorde ett urval. Det intressanta var att han fastnade för samma bilder som Göran. Bilder som jag själv också tycker är mer spännande än mina mer klassiska gatufotobilder.
Nu har jag fått bekräftat att jag ska dela upp mina bilder i en ny och en gammal stil. Jag kan kanske hitta ett sammanhang för mina traditionella gatufotobilder. Det står i alla fall klart att det först och främst är de modernare som jag först ska jobba vidare med. Materialet är lite för magert för en bok så jag måste fortsätta fotografera. Nu kan jag göra det effektivare eftersom jag är säkrare på vad jag gör och ser ett tydligt mål.
En som precis gjort en egen fotobok är Jonas Svedin.
Här kan du läsa om några av de bästa fotoböckerna som kom ut 2011.
Du har ju så många snygga bilder på enduro/motocross, varför inte göra en om dem?
/Lena
Det är iaf min synpunkt delvis baserad på erfarenheter av Terje Hellesøs Året där folk somnade under presentationen.
Jag kan visst tänka mig att göra en bok om Enduro, men då måste jag tränga djupare in i den världen. Jag ställer rätt höga krav på mig själv.
Du har rätt i att det skulle bli alldeles för utmattande att gå igenom 366 bilder i en bok...
Kanske tar man bara ett par av de bästa från varje månad eller något sådant.
Usch...jag är alldeles för nybörjar på fotoböcker och känner att jag är så impulsiv och bara kastar mig över projekt och vips så är det klart...utan vidare tanke.
//Ewa
Att göra en fotobok bara för att göra en fotobok tror jag kan bli svårt.
Jag tycker att en fotobok kan göras som ett resultat eller en avslutning av ett projekt. Låt oss säga att jag arbetat en tid med ett fotoprojekt, sedan följer kanske en utställning och som sammanfattning på projektet skulle man då kunna göra en fotobok.
mvh
Morgan Larm
mvh
Morgan Larm
Jag jobbar med en bok från en resa till Fåröarna
Har precis skrivit ut ett urval bilder för att gå igenom
Jag ska försöka ha Görans ord i huvudet.
De bilder som vi vaskade fram tycker jag höll mycket hög klass. Kan du jobba vidare åt det hållet blir det med all säkerhet riktigt bra i slutändan.
/H
Lycka till
Jag har för mig att jag och några andra FS-veteraner försökte få igång ett bokprojekt med Fotosidans bästa bilder för en massa år sedan, men det rann ut i sanden av olika anledningar. Nu ät det ekonomiskt lättare att göra det, men uj så många fler bilder att välja från också ...
ett manuskript inom mig.
Jag har varit med om mycket otäckt när det gäller min depression. En del "kroppsläkare" som inte kan ge en klar diagnos tar ofta till att det psykosomatiskt. Även när jag hade en stor gallsten blev jag illa behandlad. Jag har skrivit prosa till bilder. Har provtryckt en bok utan text. Är mycket nöjd med trycket. Skall göra en med text när jag känner att det stämmer med mitt sinnelag.
Den bok jag på eget förlag givit ut om Hässleholm som var en gång har jag gjort layoten så att de som har den i sin hand kan gå gata upp och ner för att se vad där fanns en gång. På flera ställen är där enbart parkeringsplatser nu. Denna är om samtiden för framtiden. Lätt att sälja.
Det tar många månader att få en bok färdig.
Hälsningar
Gun-Inger
Lycka till med din den kommer helt klar bli en bok med värde i.