Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Vi som vill opp

Fotoklubben hade sin upptaktsträff för hösten på Laxön i Älvkarleby. Vi började dagen med korvgrillning och lite snack om vad vi gjort under sommaren. Vår ordförande Göran fick agera korvgubbe den här gången eftersom vår ordinarie klubbvärd Leif var på bröllop. Vi brukar alltid ha korvgrillen med oss när vi gör våra utflykter. Upptaktsträffarna är mest en social grej men visst har vi alltid fotoutrustningen med oss och den kommer också till användning.

Är man på Laxön vill man ju försöka fotografera hoppande lax och havsöring som finns här i Dalälven. Hägrar häckar också här. Konstnären Johan Thunberg har ateljé här och det finns också kafeer och restauranger här. Det finns alltså en hel del att göra här förutom att fotografera.

Göran ser till att hålla korven varm.

Janne är en av våra oldboys men han far omkring med sin kamera som en pojkspoling.

Kör ända in i kaklet.

Havsöringen har fler prickar än laxen nedanför sidlinjen. Stjärtfenan är också rak.

Lax som vill opp.

Guldglänsande havsöring.

Krumbuktande lax.

Den här laxen vill också opp.

Praktfull lax tar sats.

Här blir det stopp för alla.

Lax och havsöring har en stark drift att ta sig uppför vattenfallen till lekområdena. I Älvkarleby blir det emellertid stopp vid kraftverksdammarna. Trots detta försöker fisken ta sig upp och de hoppar i full fart mot dammluckorna. 

Det är inte lätt att få en bra bild på de hoppande fiskarna. Det går oerhört fort. Att jaga runt med kameran och försöka fånga alla som hoppar är omöjligt. Man för koncentrera sig på ett visst avsnitt och ta de fiskar som hoppar där. Det hoppas inte hela tiden utan det är stunder då inget händer. Så plötsligt händer det. Jag använde Sonys 70-200/4 zoom och använde 70 inställningen så gott som hela tiden. Många av fiskarna hamnade i kanten av bilden. Serietagning och kontinuerlig AF förstås. Jag fick slutartider på mellan 1/3000 sek och 1/8000 sek vid ISO 640. Det var soligt den här dagen och det forsande vattnet reflekterade ljuset väldigt kraftigt. En hel del redigering krävdes för att få fiskarna rätt exponerade.

Det här var mitt första försök att fotografera hoppande laxfiskar. Det blev många bomskott men några lyckades jag trots allt fånga. 

Jag fick blodad tand och åker snart dit igen.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-08-29 11:05 | Läst 268 ggr. | Permalink

"Ja klurigt att få till det men tycker du fick några lyckade skott ändå. HaD/Gunte.."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vad fint med laxfiskarna så här, sällan man får se såna bilder! Älvkarleby där var jag tidigare 'krigsplacerad' i ett par årtionden, och har bott på Laxön några veckor sammanlagt, i samband med lumpen och utbildning i dykning i strömmande vatten, även ett par repmöten har tillbringats där, men allt är längesedan och numera 'historia'.. Är Laxön fortfarande 'militärt' eller släppte man det när försvaret mer eller mindre lades ner..?
Hälsn!
Svar från pic-tor 2024-08-30 16:05
Det blev väl rätt så lyckat för att vara ett första försök. Några byggnader finns ju kvar sedan den militära epoken. Bl a officersmässen. Men annars vet jag inte om det är några militära aktiviteter där. Jag har då inte sett några de gånger jag varit där. Tack för kommentaren Jan.
Fint fångat, speciellt där fiskarna är i skummet och man inte ser där det är stopp för dem. Det här är både kul och lurigt att fota. Jag har provat och vet hur svårt det är att få en hoppande lax på bild.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2024-08-30 16:14
Jag är rätt så nöjd med bilderna med tanke på att det var mitt första försök. Ska nog göra ett nytt försök så småningom. Laxfiskar är ju höstlekande så det borde bli mer aktivitet om några veckor. Det var vid stoppet, eller alldeles i anslutning till, som de flesta hoppen ägde rum. Jag koncentrerade mig därför kring det området. Tack Lena för kommentaren.
Ja klurigt att få till det men tycker du fick några lyckade skott ändå.
HaD/Gunte..
Svar från pic-tor 2024-08-30 16:16
Knepigt var det men jag är trots det rätt så nöjd med bilderna. Ska snart dit och prova igen. Lekinstinkten får kanske fler laxar och öringar att hoppa. Tack Gunte.