Vårt dagliga bröd
Min hustru Eva tyckte om att baka matbröd. Det var ofta grovt bröd som bakades som bl a innehöll skrädesmjöl, råg förstås och lite vetemjöl för jäsningen. Ibland ingick också filmjölk i degspadet och jag tror också öl. Gott och saftigt blev det och brödet frystes in direkt sedan det svalnat. Till skillnad från fabriksbakat innehåller ju inte hembakt bröd konserveringsmedel vilket gör att det möglar lätt om det får ligga framme. Man tar fram ett bröd ur frysen och tinar upp det i mikron när man ska använda det. Så gör jag än i dag, även med köpebröd.
Hembakat matbröd är vackra att se på, och bildmässiga. Hantverket syns mycket tydligt och smaken så ljuvlig. Dessutom fylls köket med härliga dofter som gör att man bara måste få provsmaka innan brödet ens har svalnat.
Gammal bild från 1981. Tri-x och Rodinal.
Eva gick bort 1997.
På återseende
Torbjörn
Här förstår man vikten av vardagsbilder från förr. Jag misstänker att bilderna har en avsevärd associativ kraft för dig.