Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Tillväxtens pris, Khadaffi i knipa och kyrkstallarna i Rättvik

Alla nationer lovsjunger hög tillväxt i ekonomin. Tillväxt till varje pris. Tillväxt kräver insatser av olika slag av resurser. Resurser som i många fall är ändliga. Tillväxt har i alla tider varit en förutsättning för människans framgång och hon har varit skicklig i att ständigt lära sig nya saker och att använda de naturresurser som står till buds. Det enorma språng som togs under 1900-talet berodde till stor del på mycket god tillgång till billig energi i form av olja.

Mycket talar för att den epoken nu är över och det kommer ständigt rapporter om att ökningen av den totala oljeproduktionen i världen har avstannat. Det finns t o m de som  menar att produktionen är på väg ned. Allt har ett pris, även tillväxten. Koldioxidutsläpp och övrig miljöförstöring är sedan länge väl kända men väldigt lite åtgärdade. Naturkatastrofen i Japan visar med all tydlighet att kärnkraften ännu inte är färdigutvecklad och klar för att tas i bruk. Naturkatastrofer eller mänskligt slarv inträffar överallt och ska naturligtvis inte kunna få så katastrofala följder som i Tjernobyl för 25 år sedan eller som nu i Fukushima.

Det utbrända bränslet från kärnkraftverken avger livsfarlig strålning i hundratusentals år. Smaka på det. Hundratusentals år! Ingen säker lösning finns för att ta hand om det. I dag gräver man ner skiten och hoppas på tur och bra väder. Ett litet läckage och grundvattnet är förstört i hundratusentals år. Det verkar som om marginalen mellan tillväxt och välstånd å den ena sidan och katastrof å den andra ständigt krymper.

FN slog till slut näven i bordet och beslutade att sätta stopp för Khadaffis folkmord i Libyen. Det ska bli intressant att följa utvecklingen de närmaste dagarna. Khadaffi har efter FN:s beslut beordrat vapenstillestånd men han tänker naturligtvis inte ge upp i första taget. Nu vill han vinna tid. Ett scenario skulle kunna vara att han försätter befolkningen i någon av de städer han återtagit från frihetskämparna i någon form av gisslansituation vilket skulle göra det extremt svårt för de länder som skickar trupp dit.

Vid Rättviks kyrka finns sedan gammalt små timmerbyggnader, de s k kyrkstallarna,  som kyrkobesökare förr använde till sina hästar. De ligger väldigt vackert intill kyrkan och Siljans strand. När jag besökte Rättvik sommaren 2000 tog jag lite bilder på dem och några visar jag här.

Jag kan inte gå i god för att det ser likadant ut där i dag för det var några år sedan jag besökte stället. Vad som förr i tiden inrymdes i den sista byggnaden känner jag inte till men det är tillåtet att spekulera. Kanske en kvarn?  Kanske en takspånsmaskin?

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-03-18 18:35 | Läst 6630 ggr. | Permalink

"Bara mera snö, annars såg det ungefär ut som på dina bilder när jag var där i tisdags! /Tommy."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag läste och funderar en stund, intressant.
Svar från pic-tor 2011-03-18 21:35
Tack Bengt Ove. Fotografer är också tänkande människor :-).
Läste just en insiktsfull bok: Tim Jacksons Välfärd utan tillväxt, rekommenderar den varmt.

En av de första inom etablissemanget som vågar avslöja kejsarens allt för synliga bakdel.

Kanske en lärdom för framtiden vore att liera sig med staters ledningar främst av moraliska skäl och inte som hittills av ekonomiska. Givetvis bättre sent än aldrig, men trovärdigheten för västvärldens tvära sympatisvängningar mot dessa "diktaturens kreatur" är låg.

-affe
Svar från pic-tor 2011-03-18 21:34
På väg hem från jobbet en dag lyssnade jag på ett program på P1 där Jacksons bok diskuterades. Det var mycket intressant och naturligtvis är det bra om tillståndet i världen kan diskuteras fritt överallt på jorden. Jag tycker att händelseutvecklingen i Nordafrika är mycket positiv för den är ett gott exempel för andra människor över hela världen.
Hmm... det enda som växer är folkmängden, och med den alla behov som vi har. Rena resursbehov blir ju så småningom ekonomisk tillväxt, om behoven kan tillgodoses. Men strategin är ju en återvändsgränd. Jag tänker på en myrstack mitt i skogen som bara växer, till sist har den slukat hela skogen och hur går det med myrorna då?

Usch, inget roligt ämne en fredagkväll. Men jag önskar ändå trevlig helg!

/Thomas
Svar från pic-tor 2011-03-18 21:44
Tack Thomas. Den om myrorna var bra :-). Ibland måste vi människor stanna upp och reflektera över vad som händer runt omkring oss. Det går bra även på en fredagskväll :-)

Ha det gott Thomas
Bra skrivet Torbjörn och jag håller med, det ska bli intressant att se vart hän det bär med Libyen och dess folk. Hoppas på fred och demokrati för dem och jag tänker också på vad som är viktigt för oss människor, är det enbart god ekonomi eller vad. Boken Alf tipsar om verkar intressant.
En trevlig helg!
Svar från pic-tor 2011-03-18 21:57
Tack Pia-kristina. Man ska naturligtvis inte se allt i svart för det händer mycket positivt i världen också. Som upproren i Nordafrika, befrielsen i Östeuropa och apardheitsystemets avskaffande i Sydafrika. Internet och mobiltelefonen har i många länder haft en avgörande betydelse för den positiva utvecklingen. En välinformerad befolkning går inte så lätt att manipulera och härska över så Khadaffi är nog rökt. Han också.

Jag önskar dig en trevlig helg också.
Bara mera snö, annars såg det ungefär ut som på dina bilder när jag var där i tisdags! /Tommy.
Det var en charmig samling små hus!

För övrigt är min egen livssyn väldigt mycket ljusare än din. Mänskligheten har alltid brottats med utmaningar och katastrofer av olika slag, det är inget nytt. Men om man gräver i tillgänglig statistik så visar det sig att totalt sett ökar läskunnigheten i världen, fattigdomen minskar, spädbarnsdödligheten minskar, antalet krig minskar etc. Kanske tar oljan slut, men det har visat sig att det finns mycket mer naturgas än det från början fanns olja. Ett företag har uppfunnit en metod att dra koldioxid ur luften (ifall man tycker det är viktigt), och koldioxiden kan sedan användas för växthusodling. Det skulle gå åt en hel del sådana anläggningar för att vända trenden, men det skulle vara både ekonomiskt och tekniskt möjligt. Bara ett exempel på att problemlösningar finns, ifall vi vill använda dem.

Men det finns en sak som faktiskt blivit sämre under min livstid. Kravet att vara politiskt korrekt ligger som en våt filt över många människors livsmod.
Svar från pic-tor 2011-03-19 08:18
Det är mycket positivt som händer ute i världen och du räknar upp en del men jag vill nog ändå påstå att mänskligheten kanske aldrig stått inför så allvarliga hot som nu. Det kan ju inte ha undgått någon med vilken fart glaciärerna smälter runt om i världen och stora delar av Nordpolen är isfritt. Många forskare menar att det redan gått för långt och att växthuseffekten därför inte går att stoppa utan tvärtom kommer att accelerera.
Om problemlösningar funnits hade de för mycket länge sedan redan tagits i bruk. Vart jag ville komma med mitt, kanske mörka, resonemang var att priset, de negativa konsekvenserna, av ständig tillväxt inte har tagits på fullt allvar. Vi kör på som om ingenting har hänt. Den olja som går att utvinna kommer en dag att ta slut och många menar att det kommer att ske under 2000-talet. Det är nog ett oomtvistat faktum i dag och ingen svartsyn. Skulle det ske ett tekniksprång av sällan skådat slag kan naturligtvis oljan räcka längre.
Kyrkstallarna i Rättvik är mycket charmiga och de ligger så fint alldeles intill Siljans strand. En liten bit bort ligger Stiftsgården där man kan övernatta till bra pris och de har en fantastisk frukostbuffé. Ett besök rekommenderas.
EGW 2011-03-19 16:59
Du bör vara medveten om att du väljer din världsbild själv. Vem tjänar på att du tror på alla de där sakerna?