Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Erik Sahlströms spelmansstämma 2011

Den 24 juli arrangerades Erik Sahlströms spelmansstämma i Ottarsborg, Vendel, Tierps kommun. Många spelmän och spelkvinnor samlades och det bjöds på allspel från scen under ledning av Sonja Sahlström, dotter till Erik, och därefter spelades det i tält och vid varje buske i den fina parken. Dessförinnan hade Sahlströmarna uppträtt på scenen. Spelmansstämmor i Erik Sahlströms namn har hållits sedan 1975.

Erik Sahlström var en gigant inom den uppländska folkmusiken och han har fått ge namn åt den största spelmansstämman i Uppland. Många förknippar honom kanske främst med nyckelharpan men han spelade också fiol. Sahlström avled 1986 men hans musik lever vidare genom familjen och många andra spelmän och spelkvinnor. Hans kanske mest kända komposition är Spelmansglädje. Nyckelharpan har ett mycket starkt fäste i Uppland och många bygger sitt instrument själv. Erik Sahlström byggde själv många harpor.

Vid stämman vandrade jag runt och lyssnade på musikanterna som hela tiden bildade nya konstellationer. Jag blev oerhört imponerad av deras musikalitet, spelglädje och kunnande. Någon drog några drag med stråken och så körde de igång. Hur många låtar har dessa fantastiska spelmän och spelkvinnor i sina huvuden? Fiol och nyckelharpa dominerade men några spelade också basfiol, cittra, dragspel, gitarr, klarinett, munspel, tvärflöjt och jag tror att jag också såg en viola.

Här följer ett bildpotpurri från stämman:

Det var en härlig upplevelse att få vandra runt bland alla musikanter. Många trevliga samtal blev det och massor med fantastiskt fin musik. Fler bilder finns att titta på här.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-08-04 11:07 | Läst 4126 ggr. | Permalink

"Kul att få se lite bilder från Uppland. Jag har tyvärr aldrig varit på Vendelstämman, vilket jag kanske borde ha varit då mina svärföräldar har varit där många gånger och dom bor i Tierp. Jag brukar spela med Sigurd Sahlström lite nu o då och då blir det Upplandslåtar så det får kompensera det hela. Detta med antal låtar man kan så varierar det med hur mycket man spelar o spelskicklighet men det kan bli ett antal hundra låtar på repertoaren. Men har man väl lärt sig en låt så behöver man bara några få toner för att komma ihåg låten sedan brukar muskelminnet sköta resten, oftast. ;-) //Hans"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att få se lite bilder från Uppland.
Jag har tyvärr aldrig varit på Vendelstämman, vilket jag kanske borde ha varit då mina svärföräldar har varit där många gånger och dom bor i Tierp.
Jag brukar spela med Sigurd Sahlström lite nu o då och då blir det Upplandslåtar så det får kompensera det hela. Detta med antal låtar man kan så varierar det med hur mycket man spelar o spelskicklighet men det kan bli ett antal hundra låtar på repertoaren. Men har man väl lärt sig en låt så behöver man bara några få toner för att komma ihåg låten sedan brukar muskelminnet sköta resten, oftast. ;-)

//Hans
Svar från pic-tor 2011-08-04 18:08
Tack för din trevliga kommentar Hans. Det här var mitt första besök på Erik Sahlströms spelmansstämma men det blir nog inte det sista för det var väldigt trevligt. Vad kul att du själv är spelman. Du menar alltså att låtarna sitter i fingrarna och inte i huvudet?
Hans_O 2011-08-04 21:44
Mja, det är nog en kombination.
Har man hört en låt mycket och den finns i huvudet så är det inte så svårt, oftast, att få ut den i fingrarna oxå.

//Hans
Detta var för härligt, synd att du inte kunde publicera musiken också :-)

Och så ursvenskt på något sätt! Uppland utgör väl något slags världscentrum för nyckelharpan. Jag ser också på första bilden ett par små dragspel, kanske dur-spel? Traditionella akustiska instrument utgör en välgörande motpol till keyboardsynthar och elgitarrer. Leve den akustiska musiken, helst utan någon elektronisk ljudbehandling alls! Fast jag ser väl raden av mikrofoner på scenen, abbans!
Svar från pic-tor 2011-08-05 09:24
Tusen tack Ernst Göran. Jag är på väg att skaffa mig en digital inspelare och jag väntar bara att den ska levereras från tillverkaren. Mikrofonerna på scenen behövdes för det var mycket folk och många satt långt ifrån scenen. Det mesta hände ute på området efter allspelet på scenen. Där fanns inga mikrofoner :-). Makalöst skickliga spelmän och spelkvinnor samlades i klungor och spelade med härlig frenesi. Hela tiden gick de runt och bytte konstellationer. Vi tänker kanske inte så ofta på att dokumentera ljud, i varje fall inte lika ofta som att dokumentera i bild.
Vilka fina bilder! Fick en aning kontakt med svensk folkmusik via döttrarnas musicerande, tyvärr kom ingen av dem att fastna för spelmansmusik. Spelar du själv? Annars är det väl inte så vanligt att söka sig till stämmorna utan någon koppling till musiken.
Svar från pic-tor 2011-08-05 21:41
Tusen tack Rauni. Nej, jag spelar inte folkmusik men jag har alltid gillat den här musiken. I min ungdom var jag med i en sånggrupp. Jag spelade gitarr och sjöng. Det är sådan skön stämning på en spelmansstämma och spelglädjen smittar av sig på besökarna. Besök en får du själv se och känna :-).