Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Skördetid

Höst betyder inte bara att sommaren är över, det betyder också skördetid. Nu ska resultatet av vårens och sommarens vedermödor skördas och lagras för vinterns behov. Boskap ska slaktas och köttet saltas eller torkas. Först när slakt och skördearbete var avslutat kunde statarna, som fanns vid de större gårdarna, flytta till annat ställe. Det ettåriga kontraktet löpte ut sista veckan i oktober, den s k slankveckan. Statarna flyttade ofta och många levde ett väldigt eländigt liv...

Ja, så här var det förr på landsbygden när marknaden i mångt och mycket utgjordes av lokalt producerade produkter. Städerna hade sitt omland som försåg invånarna med livsmedel. Sedan gick det fort undan. Produktionen industrialiserades, jordbruk slogs samman till större enheter och marknaderna växte. Livsmedel importerades i allt större mängd och så har det fortsatt.

Nuförtiden märker man knappt att det är skördetid. Apelsiner, bananer och tomater t ex kan köpas året om. Så var det inte när jag var liten. Apelsinerna brukade komma strax innan jul och inte var det så vanligt att man kunde köpa tomater på vintern.

Skördetid 1

Skördetid 2

Skördetid 3

Skördetid 4

Det är en fröjd för ögat att gå omkring på marknaderna och titta och lukta på de nyskördade frukterna och grönsakerna. Vilken färgprakt och vilka fantastiska former. När jag för en tid sedan besökte marknaden vid Ulva kvarn kunde jag inte låta bli att köpa den jättestora kålrabbin på den andra bilden. Jag skar upp den i mindre bitar innan den kokades. Det går också bra att woka bitarna i stekpannan. Smaken är behagligt mild. Vi odlade kålrabbi förut när vi hade odlingslott.

Alla de här bilderna är analoga. Den sista är tagen med Rolleiflex och en gammal Kodak diafilm. Jag har beskurit för att få alla bilder i samma format. De övriga tre är fotograferade med Minolta Dynax 7, Minolta 50/1,7 och en två år för gammal Fuji färgfilm. Kanske har filmerna sett sina bästa dagar och jag har ökat mättnaden och kontrasten en aning.

Nu är det kaffe. Senare i kväll konsert med Janna Schaffer och Jojje Wadenius.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-10-09 15:50 | Läst 6536 ggr. | Permalink

"Kålrabbi får du gärna berätta mer om på något fika framöver. Aptitretande bilder. På lördag ska jag på konsert med Helen Sjöholm, och Jojje Wadenius är med där också."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kålrabbi får du gärna berätta mer om på något fika framöver. Aptitretande bilder.

På lördag ska jag på konsert med Helen Sjöholm, och Jojje Wadenius är med där också.
Kålrabbi är sååååå gott!
Jag har ett recept på kålrabbigratäng med potatis och man gör först en reducering av 8-10 dl grädde, en kruka timjan, några lagerblad och några klyftor vitlök, salt och vitlökspeppar, och när det kokat ihop ordentligt så häller man det över potatisen och kålrabbin, som sedan får gå färdigt i ugn.. Så gott så det går inte ens att förklara!
Härliga bilder!
Ha en fin kväll!
Margareta Cortés 2013-10-10 05:55
Fick syn på din kommentar, den där gratängen lät väldigt god. Vattnas i munnen bara av att läsa beskrivningen.
Nu blev jag hungrig, aptitretande bilder. Blir till att inköpa kålrabbi, tror inte jag ätit det. Ha en trevlig kväll!
Grönsaker blir härliga bilder och jag har blivit en stor fantast av kålrabbi. Hade ¨några i grönsakslandet i sommar och de är ju kanongoda att både koka och woka.
Hälsningar Lena
Väldigt vackra bilder i fina färger!!
Läckert grönsakspotpuri - vackert! Ha det gott, LO
Verkligen fina bilder.... och det va en överraskning att de är analoga... Kul, fint!!
Du får skriva om konserten... härligt, med två duktiga gitarrister... Hälsningar, Peter
Oj vilka fina skördebilder!!!
/ Lena
Du är också i skördetagen! Lite på annat sätt än jag dock... Härliga höstbilder, man blir lite sugen att äta upp godsakerna i någon härlig höstanrättning.
Kålrabbi är även god råriven.
Tänk att vi överlevde förr, visserligen var det inte så många 100 åringar då och inte så många som klev ut genom något fönster av dem heller, men vi kanske inte behöver alla grönsaker och alla sorters frukt året om.
Fast om det blir så här vackra bilder så är det tur att vi upptäckt att vi kan odla pumpa även här.
Intressant, den sista bilden påminner ganska mycket om hur bilder i en del lite äldre kok-, trädgårds- och krukväxtbäcker jag tittat i har sett ut.

Det där med att saker finns året om är bra på ett sätt, men det har ju också lett till att nästan allting plockas omoget och drivs väldigt hårt. Slutprodukten blir lätt en blek kopia av vad den borde vara, vilket gör en del frukt och grönsaker betydligt tråkigare än vad de egentligen är. I klassen dumheter har vi att butikerna till större delen är fyllda med utländska äpplen när det är säsong för svenska. I den närmaste ICA:n ställs de svenska upp mer som en tillfällig exponering på gaveln av en av de ordinarie diskarna. Men folk ska väl ha sina välvaxade äpplen som ser ut som om de vore i plast. Helt apropå så hörde pappa en gång i matbutiken någon fråga personalen just var äpplena kom ifrån. Den tillfrågade anställde svarade då med "centrallagret i Jordbro". Ridå!

Tack för påminnelsen om Schaffer och Wadenius. Jag hade läst konsertlistan för gitarrfestivalen, men sedan halvt förträngt den. Det blev en brandkårsutryckning till ticnet.se igår.