Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/...och en and är så god som en and...

I Boulognerskogen (Gävle) finns mycket fågel. Mest gräsänder och skrattmåsar. Genom parken flyter Gavleån så det är inte konstigt att det finns mycket sjöfågel här. Dessutom är det ju inte långt till havet så en flygtur hit kan inte ta många ögonblick. Låt mig säga det på en gång, jag är varken någon duktig  fågelkännare eller flitig fågelfotograf. Trots detta så tycker jag det är både trivsamt och roligt att studera de nästan halvtama fåglarna. De matas regelbundet på vintern men får även "mellanmål"  de övriga årstiderna. 

Den här dagen lade jag märke till en gräsandshane som inte ser ut som de andra hanarna. Formen ser ut att vara likadan, vad jag kunde bedöma. Däremot så skiljer sig färgteckningen åt. Den avvikande hanen saknar den vita ringen kring halsen, och kropp och ben är brunaktiga. Den har också en vit haklapp på bröstet. Jag kunde inte se att den skiljde sig i beteende jämfört med de andra hanarna, och damsällskapet verkade inte ha något emot honom.

Nu undrar man naturligtvis om den här varianten är vanlig bland gräsänder? Jag såg endast en den här dagen. Är det fortfarande en gräsand? Kan det vara en hybrid mellan gräsand och anka?

Många frågor, och det skulle vara kul om jag fick svar på några från någon som är mer kunnig än jag på det här området.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-04-01 14:51 | Läst 3902 ggr. | Permalink

"Vi var i Visby/Almedalen i veckan och såg denna andfågel 4st. Vi undrar också vad det är!.?"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Torbjörn,
visst kan det vara en hybrid med en annan art eftersom den är brun på stora delar av kroppen. Annars förekommer det vita fält på enstaka fåglar ibland. Det kan vara ett tillstånd som heter leucism, men jag är inte direkt kunnig på området.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2016-04-02 18:43
Nej, det är inte lätt för oss amatörer att veta hur det har kunnat bli så här. Det kan ju finnas latenta anlag som helt plötsligt, när omständigheterna är de rätta, visar sig hos avkomman. Ska fortsätta mina fältstudier.
Jag är ingen fågelkännare, men jag tror att det i bland förekommer gräsandshybrider. Vi hade en gång en gräsandshanne i Bromma som var tre gånger så stor som normalt. Kunnigare personer sa då att det möjligen en korsning med tam-anka.
Svar från pic-tor 2016-04-02 18:46
Kanske finns det en tamanka, men knappast någon lame duck :), i bakgrunden för några generationer sedan. Sådana snedsprång kan ibland ge livsduglig avkomma.
Uppmärksamt att lägga märke till det! Tänker att vi har lätt för att se avvikelser från det gängse hos människor, vår egen art, men det är mycket svårare att se det avvikande hos andra djurarter.Det förekommer säkert en hel del, också utan att vara hybrider.Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-04-02 18:50
Det tog att tag innan jag märkte det. Det var naturligtvis den vita haklappen jag upptäckte först, men sedan såg jag de andra olikheterna också. Ska nog ta några extra turer till Boulognerskogen för att se om det finns fler av den här sorten, eller t o m andra varianter.
2016-04-01 23:03   Eva Hällman
Tänk, så märkligt...vi vandrade genom Boulognerskogen idag, och mindes någonting om att dig och änder Torbjörn, och så har du gjort ett inlägg fullt av änder :)))

Uppmärksamt av dig att se skillnaden där.
Låter lovande att damerna gillade hans sällskap i alla fall :)
Svar från pic-tor 2016-04-02 18:52
Jag såg Bernices bilder så jag förstod att ni också varit där. Men jag kan inte minnas något samband mellan mig och änderna i Boulognerskogen. Hör av dig om du kommer på det. Kvinnor gillar väl oftast lite udda typer :).
2016-04-01 23:07   Eva Hällman
Hmm...det kom ett...att...i min kommentar som du får hoppa över,...irriteraaar mig på såna där felskriv vettu ;)
Vi var i Visby/Almedalen i veckan och såg denna andfågel 4st. Vi undrar också vad det är!.?