Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Blåmesarna som försvann

Bevakade en fågelholk under två dagar. Vid stugan i Hälsingland har vi flera holkar och i år är det fåglar som häckar i tre av dem. Blåmes, svart och vit flugsnappare och talgoxe. Av dessa är det endast holken med blåmesar som har hyfsat fri sikt. Blåmesen är ruskigt snabb när den kommer till holken med mat. Det tycks som den flyger rakt in genom hålet utan att först stanna till. Det ser ut att gå i ett. När den flyger in mot holkträdet sätter den sig ned på en gren intill helt kort. Sedan går det som sagt i raketfart in i holken. Och lika fort går det när den ska ut. Swish säger det bara så är den borta.

Första dagen fotograferade jag handhållet med 100-400 zoomen. Det fungerade ganska bra, fast det är rätt så tröttande efter några timmar. Det behövs mer träning.

Jag fick höja ISO till 1600 som mest för att få korta slutartider. Holken låg i skugga större delen av tiden.

Nästa dag bestämde jag mig för att använda stativ. Jag riggade upp det, riktade det mot holken och väntade på blåmesen, eller blåmesarna, att dyka upp. Under förmiddagen kom ingen av blåmesarna. Jag tänkte först att jag hade missat dem. Avbröt för lunch och fortsatte speja efter dem hela eftermiddagen. Fortfarande inga blåmesar. Vi såg inga blåmesar på hela dagen. Bara en ensam holk med ungar i. 

Vad kan ha hänt? Har jag stört dem? Stod en bra bit från holken, bilderna är ganska hårt beskurna. Har de förolyckats? Flugsnappare kan ju vara väldigt aggressiva mot andra fåglar när det ska väljas holk och jag såg att hannen for omkring och kollade i de andra holkarna. Fast de redan hade valt holk och häckningen var på gång.

Kan det ha skrämt i väg blåmesarna?

Många frågor. Vi hade som sagt holken under uppsikt hela dagen och framåt kvällen åkte vi tillbaka till stan. De bilder jag fick med mig hem var de som jag hade tagit på fri hand. Till midsommar åker vi till stugan igen. Det ska bli spännande att se om vi kommer att få se blåmesarna igen.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2022-06-16 10:33 | Läst 1339 ggr. | Permalink

"Flugsnapparna kan gå väldigt hårt åt mot andra fåglar fick jag erfara i Jokkmokk 2019. Hade häckande lappmes utanför fönstret och där störde flugsnapparen hela tid så jag var rädd att lappmesen skulle överge sin holk. Även ett talgoxepar fick stå ut med mycket störningar. Flugsnapparen kan ha två honor. Tror det var så i det här fallet. Medan en ruvar uppvaktar hanen en annan hona. Den kan tydligen gå tillbaks till den första och hjälpa med matningen. Den andra honan får klara sig själv i fortsättningen. Vilket hon för det mesta gör. Sten"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Flugsnapparna kan gå väldigt hårt åt mot andra fåglar fick jag erfara i Jokkmokk 2019. Hade häckande lappmes utanför fönstret och där störde flugsnapparen hela tid så jag var rädd att lappmesen skulle överge sin holk. Även ett talgoxepar fick stå ut med mycket störningar. Flugsnapparen kan ha två honor. Tror det var så i det här fallet. Medan en ruvar uppvaktar hanen en annan hona. Den kan tydligen gå tillbaks till den första och hjälpa med matningen. Den andra honan får klara sig själv i fortsättningen. Vilket hon för det mesta gör.
Sten
Svar från pic-tor 2022-06-17 08:45
Tack för intressant kommentar Sten. Kanske är det även här flugsnapparens aggressiva beteende som stört blåmesarna så till den grad att de avbryter häckningen. Det ska bli intressant att se hur det ser ut i midsommar.
En hel del fina bilder på den aktiva blåmesen fick du.
Hoppas föräldrarna kom tillbaka till sina ungar sedan.
Har sett här hur flugsnapparhanen kommer och tar över alla holkar. Blåmesen som alltid gör ett tappert försök i en av holkarna blir burdust bortkörd.
Det trots att han ibland inte blir godkänd av honan sedan.
Svar från pic-tor 2022-06-17 08:53
Man undrar naturligtvis över flugsnapparnas beteende gentemot andra arter. Vad ligger bakom? Överdrivet revirhävdande kanske? Skulle tro att maten räcker till både dem och blåmesarna. Intressant är det i alla fall att få studera det här i verkliga livet. Tack för din kommentar Margareta.