Akvilejor i svartvitt
Den årstid jag älskar mest är när sommaren står för dörren. Björkbladen är ännu bara som musöron och man kan se igenom de halvgenomskinliga björkkronorna och hagarna är fulla med blommor och knoppar. Då packar jag min ränsel med kaffe och smörgåsar och beger mig ut i härligheten. Kameran följer naturligtvis med och ofta tar jag med mig mitt enda makroobjektiv, Sigma 105 mm/2,8. Jag söker upp en plats i lä där jag lägger mig ned och lyssnar på trädens sus och fåglars kvitter.
Det gäller att suga in allt för att få den rätta inspirationen och komma i stämning för makrofotografering kan vara lite åbäkigt med allt hukande och krypande. Det är absolut inget latmansgöra. I en av mina hagar växer det akvilejor (aklejor) och det tyder på att det där en gång varit en trädgård. Jag gillar både färgen och formen på de här blommorna. Färgen varierar från blålila och rosa till nästan vitt. Formen på de inte fullt utslagna blommorna påminner om långhalsade fåglar som sitter i en klunga med sträckta halsar.
Här har jag valt att visa akvilejor i svartvitt just för att accentuera formen och strukturen på blomman.
Intåg i sommarhagen
Sådana här bilder förekommer oftast i färg. En färgbild ger ju oerhört mycket information som ibland kan "dränka" huvudmotivet. En skicklig fotograf jobbar därför mycket med att placera in huvudmotivet mot rätt för- och bakgrund så att dessa lyfter fram det man vill fotografera utan att själva dominera. Väljer man i stället att konvertera till svartvitt så lyfter man fram huvudmotivet ännu mer. Av den anledningen har jag valt att lägga på ganska mycket svärta, utom i ett fall där blomman var väldigt skir och svår att konvertera. Fungerar akvilejorna i svartvitt?
På återseende
/Torbjörn
Och visst kan man fota svartvitt på blommor. Det blev ju hur fint som helst. Bild nr 9 är bara så vacker och skulle platsa på vilken vägg som helst .
Mvh Pia
/Torbjörn
Ha det bra
Marianne
/Torbjörn
Mvh Heléne
/Torbjörn
//Ewa
/Torbjörn