Året är 1984 och Flustret i Uppsala brinner
"Natten till den 22 januari 1984 skedde det som inte fick hända, Flustret började brinna. Det hela började med att serveringspersonal kände en konstig lukt som av bränt gummi och därför utfördes en inspektionsrunda men utan resultat. Detta upprepades ännu en gång men fortfarande utan resultat. Vid midnatt bröts plötsligt elförsörjningen till kassaapparaterna. Ungefär samtidigt upptäcktes en mindre brand ur en inbyggd stolpe på övervåningen. Brandkåren larmades då personalen inte lyckades släcka brandhärden. Eftersom man trodde att det rörde sig om en mindre brand utrymdes lokalen lugnt. Snart insåg man dock att hela vinden var övertänd. Släckningsarbetet försvårades av att det var mycket kallt denna januarikväll och branden låg hela tiden ett steg före. Släckningsarbetet pågick i över ett dygn. Enligt ögonvittne lystes Uppsalas natthimmel upp då Flustret brann och det syntes på långt håll. Morgonen efter branden återstod bara ett skal av byggnaden. Mycket hade gått förlorat eller blivit skadat i branden. Hela övervåningen blev i stort sett utbränd, men stora delar av bottenvåningens ytterväggar och bärande innerväggar förblev intakta. Golvbjälklaget i den äldre delen och i den nya verandadelen blev inte brandskadat, men vattendränkt. Andra delar av undervåningen blev rökskadade. Efter genomförd brandbesiktning konstaterades att byggnadens kvarvarande delar var i bättre skick än vad man hade trott. Kärnan av gamla Flustret fanns kvar."
(Min kursivering)
(Flustret, en nattklubb utomhus: Examensarbete i landskapsarkitektur av Emelie Arnoldsson, 2007)
På morgonen den 23 januari hörde jag om branden på morgonnyheterna. Jag tog min kamera och åkte direkt in till Uppsala. Min äldste pojke, Fredrik, följde också med. Det var en sorglig syn som mötte oss när vi kom fram. Husstommen stod till stora delar kvar men inuti var det utbränt. Det rökte och bolmade fortfarande och man kunde se en och annan eldslåga flamma upp. Mycket folk hade samlats och de stod tysta och begrundade förödelsen.
Jag tog en rulle Tri-X med min Pentax Spotmatic. Vädret var grått och murrigt. Ja, på det stora hela taget var det en dyster dag i Uppsala.
Ja, du pappa, det här var ingen munter syn.
Titta gärna i det citerade examensarbetet. Där finns bland annat en hel del gamla bilder på Flustret.
På återseende
/Torbjörn
Nu för tiden är det väl inte något nöjespalats längre?
Ha det gott! /Thomas
Då får man vara glad att i alla fall exteriörerna ofta bevaras, till fromma för en omväxlande stadsmiljö. Och att man kan göra det efter en brand är ju inte dåligt. Jag minns t ex gamla rådhuset i Lidköping. Byggt på 1600-talet som jaktslott av Magnus Gabriel De la Gardie, senare fraktat till Lidköping, där det tronar i centrum på Sveriges största torg. 1960 brand det ner totalt. Men man byggde upp det igen, efter gamla ritningar. Till stor lycka för torgmiljön. I alla detaljerna blev det förstås inte precis likadant. En del av den invändiga atmosfären gick förlorad. Men man kan inte få allt.
/Torbjörn