Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Att finna fågeln i snårskogen

Lisbeth och jag är väldigt förtjusta i rödhaken. Det är en fin, liten fågel som gillar mänskligt umgänge. Vi får besök av den både i stan och vid stugan i Hälsingland. Inget gömsle behövs. Det räcker med en kopp kaffe och något därtill. Sedan är det bara att sitta och vänta. Lisbeth bor i en radhuslänga så rödhaken har rätt många besök inbokade under dagen och det är bara att hoppas att man inte är sist i kön. Vi matar den inte men den kommer och tittar till oss en stund i alla fall. Det syns mycket tydligt att den har koll på oss.

Ibland är den svårfångad eftersom han ofta landar i en stor jasminbuske med tätt grenverk. Det händer också att den blir kvar där hela besöket och då är det svårt att få skott på den.

När jag fotograferar använder jag oftast fokusområde mitten. På min kamera (Sony A7R III) är det enda fokusområdet som har korsformig detektering och ger därför säkrast AF. Men nackdelen med fokusområde mitten är att ytan är för stor när man ska sätta fokus i trånga utrymmen, t ex en fågel i en buske. Fokusen hugger på så mycket annat än fågeln. På sista tiden har jag testat flexibel punkt, den minsta, och det har fungerat rätt så bra. Har testat den tidigare men med blandat resultat. Upplever att flexibel punkt inte är riktigt lika träffsäker som mittenpunkten. Här är man dock tvungen att använda den lilla flexibla punkten och naturligtvis AF-C.

Den har jag kunnat placera mellan grenverket på fågeln. Ofta har det lyckats. Då har fågeln inte rört sig så mycket. Den sitter inte still många sekunder.

Jag har använt spotmätning (standard) som mätmetod. Fågeln har oftast suttit i motljus och då fungerar spotmätning bäst för att få fågeln rätt exponerad. Trots detta har fågeln ofta blivit underexponerad. Spotmätningcirkeln har varit något för stor och påverkats av ljuset som omger fågeln. Har naturligtvis kunnat kompensera detta med att öka exponeringen några snäpp men såg inte detta förrän jag laddade upp bilderna. Justeringsmask i LR fixade det och nedtoning av bakgrund.

Jag har använt ett 70-200 och alla bilder är rejält beskurna. ISO har varit 1600 och alla bilder har brusreducerats (50%) i LR. Lite brusreducering kan tyckas men det räcker tycker jag. Mer försämrar skärpan. Som synes kan det bli rätt omfattande efterarbete när man fotograferar viss typ av fotografering. 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-09-25 15:00 | Läst 428 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
tack för fin berättelse och fina bilder
jag tycker om dens sång
tålamod är saken
hälsa Lisbeth
/inger
Svar från pic-tor 2024-10-07 11:03
Tack Inger. Lisbeth hälsar tillbaka.
Så fina bilder du fått få den lilla fina rödhaken.
Den tillhör mina favoritfåglar också, men här är den är den lite skygg.
Har fått någon enstaka bild på den.
Svar från pic-tor 2024-10-07 11:08
Tack Margareta. Jag tror att rödhaken här på bild är rätt så van vid människor. Den är fotograferad i en radhusträdgård och hälsar inte bara på hos oss utan också alla de andra i längan. Den tycks gilla uppmärksamhet.
Fina bilder. Är själv en fan av rödhakar.
Svar från pic-tor 2024-10-07 11:09
Tack så mycket Per. Ja, rödhaken är en mycket trevlig och social fågel.
Rödhake är absolut en favorit bland de små fåglarna. Den har väldigt fina ögon och är trevlig att titta på. Många fina närbilder på vad som ser ut som en årsunge. Puffbilden är extra fin men även dina "smygbilder" inne bland bladen och lite bakifrån är fina. Det blir ofta en del pyssel när man fotat småfåglar inne i buskage och/eller motljus. Desssutom måste bilderna i alltid beskäras. Men då kan man ju komponera lite som man vill.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2024-10-07 11:19
Ja, ögonen på rödhaken är relativt stora och det är inte så svårt att få med det viktiga blänket. Den är väldigt vaksam och det märks att den har koll på oss. Ett 70-200 är i kortaste laget för att fotografera småfåglar. Fördelen är att det går utmärkt att handhålla, även med en högupplöst kamera. Jag är inte så duktig på att handhålla längre zoomar.
Tack för kommentaren Lena.
Även en favorit hos mig. Det är lite av en enstöring och umgås inte gärna med andra vid frömatningen. Tittar fram några sekunder men är snabbt borta igen.
HaD/Gunte..
Svar från pic-tor 2024-10-07 11:25
Nej, den kommer inte ofta fram i sällskap med andra fåglar. Men vi trivs med den trots att besöken ibland blir korta. Den tycks gilla vårt sällskap.
Tack för kommentaren Gunte.