Gesällen/Har kameratekniken slagit i taket?
Utvecklingen av nya kameror går med en rasande fart. Spegelreflextekniken har utvecklats så långt det är möjligt och kommer förmodligen med tiden att försvinna och ersättas fullt ut av de spegelfria kamerorna. Alla betydande märken har i dag sådana kameror. Den spegelfria tekniken är en förutsättning för fortsatt utveckling. Fast ibland undrar man om inte den utvecklingen slagit i taket redan nu med Conons R5 och Sonys A1. Det här är s k hybridkameror för professionellt bruk. Både för stillbild och video. Men de är knappast till för den breda massan av amatörer. Kanske inte ens för proffsen? För att hantera 8K video krävs enorm datakraft och finns det ens skärmar som klarar den upplösningen? Kamerorna marknadsförs till största delen för möjligheten att filma i 8K – en möjlighet som ytterst få har praktisk nytta av. Kommer de att sälja? Förmodligen. Fast priset ligger i intervallet 60 000– 80 000 kr? Hur många är det inte som har bilar som går fortare än 200 km/tim?
Nej, ge oss kameror som har bra autofokus, bra bildstabilisering, bra sökare, bra batteri, bra sensor med lagom upplösning (ca 30-35 MP). D v s bra teknik för vanlig fotografering samt användbar video för datorer som vanligt folk har råd med. Några modeller (med lägre pris) helt utan video vore också att föredra. Det går bra att filma med mobilen. Kamerautvecklingen går i otakt med datorutvecklingen. Ska kameratillverkarna invänta så att datortillverkarna hinner i kapp? Kommer knappast att ske. Kriget där ute är i full gång.
De här isjaktsbilderna är fotograferade för 10 år sedan på Skofjärden i Sigtuna. Den kamera jag använde var Sony A850, en kamera med fast, halvgenomskinlig spegel. En teknik som Sony lagt på is, eller helt enkelt begravt till förmån för spegellöst.
Kamerautvecklingen har, som nämnts, gått väldigt fort den senaste tiden. Fortsätter det i samma fart, eller mognar den spegellösa tekniken snabbare?
Den som lever får se.
På återseende
Torbjörn
Jag sticker därför gärna ut hakan och påstår: Ingen digital sökare av i dag har en chans som just sökare, mot exempelvis en Olympus OM 1 från 1970-talet. Det är lite nedslående.
Ha det gott! /Thomas
Hälsningar Torbjörn
Att man inte kan göra mer med spegelreflextekniken framställs ofta som en sanning, och det finns förstås vissa saker som av tekniska skäl inte går eller är svårare att åstadkomma, men annars tycker jag att det känns kraftigt förenklat och sprunget ur ett förespråkande för spegellösa system. Snarare är det nog så att tillverkarna går dit de bedömer att de får bäst utväxling för pengarna och där har sensor- och processortekniken kommit så pass långt att man nu börjar få rätt god utväxling i spegellösa kameror samtidigt som man slipper en del av mekaniken och hanterandet av dess toleranser.
Sedan tycker jag att problemet kvarstår: en elektronisk sökare är en elektronisk sökare. Det betyder inte att den alltid per defintion måste vara dålig, men den har svagheter precis som den har fördelar.