Mitt fotografiska minne

Vintagefoto

Om att jag äntligen har kommit på varför jag gillar att fotografera med gamla kameror

Vintagefotografi är ju egentligen ett gammalt fotografi kopierat strax efter att bilden tagits. Jag älskar att titta på gamla bilder från förr. Och då menar jag kopior framställda vid ungefär samma tid. Den här förtjusningen är nog grunden till att jag fotograferar med gamla kameror. Jag vill återskapa känslan av att titta på de gamla fotografierna med mina nytagna bilder. Emellertid är det bara kameran och objektivet som är vintage numera så den där äkta imperfektionen och känslan i bilderna vill inte riktigt infinna sig. Moderna filmer är för bra så jag får förlita mig på att objektiven lägger till så mycket de kan av dåtidens känsla i mina nya bilder. Andra saker tvingar mig förstås att nyktra till. Nutid är inte dåtid. Då var det ett helt annat mode, bilarna körde på vänster sida, dagstidningarna var som plakat och folk umgicks på gatorna i lugnt tempo. Barnvagnar såg ut som om de var hemsnickrade, barnen lekte på gatan utan föräldrars vakande blickar. Kriget var slut och allt andades framtidstro och optimism. Allt det här är främmande idag men man kan kanske i alla fall hitta några fläktar från förr i nutiden. Jag ska försöka hitta dem, vintagebilderna i nutid och kopiera dem på fotopapper i mörkrummet och visa dem för mina närmaste fotovänner när vi råkas. De kommer (förstås) inte att visas på internet. Ingen bildskärm i världen kan ersätta känslan av att betrakta en silvergelatinkopia. Sorry! Men lite prov på gamla bilder kan jag reta er med. Alla är tagna av min pappa med kameror som nu är gamla och film som var dåtidens bästa. Jag har börjat göra nya kopior från de här gamla negativen och det ligger mycket känsla bara i det arbetet. Att hålla i de gamla negativen är snudd på att hålla i den heliga Graal. För mig, alltså.


1953

Slutet 60-tal. P-bot på Hjeltegatan i Åmål

1961. Min yngre bror och jag.

1968. Scoutläger på Skuggetorp. Lägerchefen och min yngre bror.

1955. Svenska Flaggans dag. Åsneekipaget gjorde reklam för Karlssons Klister. Bilden tagen utanför vårt hus.

 

Mellanformataren

PS
Kameror som använts till bilderna i det här inlägget är Nettar 515/16, Rolleicord IV och Praktica IVB.

Inlagt 2012-12-02 08:37 | Läst 10085 ggr. | Permalink

"Hej Thomas!Härliga bilder från en härlig tid,barn var barn,flickor var flickor,kvinnor var kvinnor,finns scouter idag ? mvh Rolf"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jättefina historiska bilder, förvånansvärt fin skärpa och svärta tycker jag.
Fint med skärpedjup och sånt också, fin närvaro i bilderna.
Bra jobbat med både tagning och nutida efterarbete.
mvh/Dieter
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-02 09:38
Gamla kameror är inte dåliga men den fotografiska stilen var nog en annnan.
Hej Thomas!Härliga bilder från en härlig tid,barn var barn,flickor var flickor,kvinnor var kvinnor,finns scouter idag ?
mvh Rolf
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-02 09:40
Visst finns det scouter idag! För bara några veckor sedan fotograferade jag på Hässelby missionskyrkas scoutinvigning. Fullt med scouter och fullsatt kyrka.
Trevlig och vacker nostalgikavalkad!
Ha en fin första advent!
Ewa
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-02 09:40
Tack Ewa. Önskar dig en solig och fin advent också.
Du får nog göra en uflykt norröver med dina silvergelatinkopior också... Annars är väl nätvisningsformen en av tvång acceptabel substitut; fundera på det. Bilderna här har verkligen den där atmosfären av de gångna tiderna, undrar hur dagens vardagsbilder kommer att uppfattas om några årtionden. Kommer de väcka samma typ av känslor? Vi bör inte glömma bort att fotografera vår vardag idag, det är kanske de bilderna som kvarstår och allt det övriga förvandlas till dagssländor som inte alls är särskilt intressanta i slutändan.
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-02 09:57
Ett besök på Dagnys är önskat men funkade inte igår Jag känner dock inget tvång att visa bilder på nätet. Jag har vid det här laget sett så mycket fina bilder på papper att jag tappat lusten för bilder på nätet. Bilder på papper konsumeras inte i samma takt. Vardagsfotografin är viktig. Bara en generation bort i itden är de guld värda. Men bara om de finns på ett media som håller tills dess...
Härliga gamla fina vardagsbilder, gillas verkligen!! Mvh. Johan
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-02 11:00
Visst är de härliga! Tack, Johan. Nu är bara frågan om jag kan hitta liknande stuk i samtiden =)
SMU Scout, där ser man :)
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-03 06:49
Och de finns fortfarande kvar. I Hässelby missionskyrka. Du har kanske varit en av dem ?
froderberg 2012-12-03 19:39
Jodå det håller till där fortfarande, men nu är all scoutförbund ihopslagna till ett förbund. Den tegelröda halsduken är kvar, men alla scouter har samma nya blågrå skjorta.
Underbara bilder som tar mitt inre tillbaka till min barndom. Jag nästan känner doften av solvarmt damm och springet.
Vargunge var jag för det skulle man vara. Bästeman i gråa kullen så det så.

Tack för att du delar med dig.

/krister
Svar från N Thomas Meldert 2012-12-03 13:11
Ja, man får lätt nostalgivibbar av gamla bilder. Jag kommer ihåg hur det knäppte i uthusväggarna när ett moln drog förbi och spikarna svalnade an aning. Och doften av torr ved...