Mitt fotografiska minne

Utställning på jobbet

Om att bilder är bäst på papper

Ett av mina nöjen som konsult hos olika företag har varit att fixa en liten utställning med mina bilder som jag byter ut då och då. Det här har jag hållit på med några år nu. På det senaste uppdraget har jag haft förmånen att ha gott om tomma väggar som riktigt skriker efter något att se på. Just nu sitter jag på ett större kontor med många arbetskamrater i samma rum. I rummet har jag haft fem bilder upphängda som jag byter varje månad och nu är det dags igen. Jag brukar visa svartvita bilder varannan månad och färg de andra. Både november och december blev färgmånader så nu är det dags för svartvitt.

De nya bilderna är kopierade i mörkrummet och monterade i passepartouter som passar i ramarna jag har på jobbet. Det första jag gör i morgon bitti är att byta bilder i ramarna och ta hem de gamla när dagen är slut.

Dessutom har jag ett tiotal porträtt hängande i korridoren utanför rummet. Många passerar där dagligen och ganska många stannar för att titta lite. En del som inte ens i normala fall har vägarna förbi kommer upp och tittar då och då. Det är kul och jag har haft flera intresseranta samtal om fotografi . Nu hoppas jag få tillåtelse att fotografera kollegorna mitt i sin verksamhet. Det är porträtt av människor i sin vanliga miljö jag är mest intresserad av. Det råder dock fotoförbud på arbetsplatsen och tidigare försök med min närmaste chef har inte resulterat i något. Före jul nappade dock hans chef på idén och hoppet tändes. Vi får väl se. Arbetsplatsen är inte känd för sina snabba beslut. Men det är ju i alla fall inte förbjudet att visa bilder. Porträtten i korridoren har också skapat ett porträttjobb för en anställds familj som jag genomförde i december i hemmet. Mycket trevligt och har renderat i ny vänskap.

Jag anser förstås att bilder på papper är det bästa sättet att uppleva bilder på. Man behöver ta sig tid att läsa en bild, titta efter detaljer, ställa sig frågor och spekulera. Sätta ord på sina känslor inför bilden. Bilder på en bildskärm är alldeles för lätta att klicka bort för att titta på nästa och nästa.

Mellanformataren

PS
Du kanske har någon vägg på ditt jobb som du kan pryda med dina bilder. Det kan räcka med att det finns plats för en. Bara det kan förhöja trevnaden.

Inlagt 2013-01-01 21:54 | Läst 5503 ggr. | Permalink

"Dina bilder på jobbet är mycket uppskattade och inspirerande! Jag fotar ju mest fåglar men jag funderar på att prova på svartvitt och gatufoto. Jag har införskaffat ramar och ska definitivt hänga upp några bilder när jag är tillbaka från min ledighet. Håller fullständigt med att bilderna på papper slår mer. Lycka till med tillståndet att fota på jobbet! OBS! Inget ironi!! Ha de'! Krisztian"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grattis till dig det som är så mysigt göra utställningar. Jag har gjort många under mitt fotoliv och det är just detta att skapa utställningar som är så givande.

Jag har många av mina bilder på rummen på tingsrätten där jag arbetade under min yrkesverksamma tid. Mysigt nu när jag kommer upp där och ser det jag en gång skapat.

Du har rätt att se bilder som konstverk ger mer för alla. Det är därför så viktigt skapa album som jag gjort till oss och fem barnbarn. Det är i dag en gåva ta fram ett album och göra vår livsresa som det är nu efter fyrtio års fotograferande.

Min man är analogfotograf och tillhör de som sysslat med ädelförfarandet som blir bildkonst om något. Jag har för många år sedan övergått till digitalfotografering.

Lycka till med 2013 önskar
Gun-Inger
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-02 06:51
Visst är det lite speciellt med utställningar och här finns fler vita väggar att pryda. Jag har flera kollegor som också fotograferar och jag försöker pusha lite för att de ska sätta upp sina egna också. Det går trögt, minst sagt, och jag förstår egentligen inte varför. De tar bra bilder men nöjer sig med skärmtittandet, tyvärr. En av dem har hängt en bild i andra änden av rummet. En bra bild men den ville hans fru ha hemma!
Album är viktiga. Vi skapade egna album till alla barnen och fyllde på varje månad med fler bilder. En bildskatt om sitt eget liv fick de med sig när de flyttade. Eftersom jag har alla negativen kvar tänkte jag göra en fotobok åt dem.
Kul att du byter ut utställningen i bland! Ser fint ut med passepartout och snygg montering.
Det går fortfarande förbi folk som kommenterar att din utställning hos oss är borta. Den var uppskattad.
/Ylva
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-02 06:54
Omväxling förnöjer och skapar förväntningar. Utställningen hos er var ju lite annorlunda då jag använde en Post-it-tavla. Det var lätt att byta bilder men kanske inte så snyggt. Roligt ändå att det upplevdes positivt och uppskattades. Det är något för dig och Olle att ta vara på =) Det lär dröja innan jag kommer till er igen, menar jag.
Jag har länge tänkt tanken att ordna med en liten utställning på jobbet jag också, men hittills har det inte blivit av. Inte så mycket verkstad än så länge alltså.

/Torbjörn
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-02 06:58
Dags att ta tummen ur då, Torbjörn. Du har en bildskatt som är värd att visas. Och så blir snacket på jobbet lite roligare med något nytt att prata om. Att prata om bilder och fotografi ligger inte så långt bort hos någon. Alla har en relation till fotografi. Du kommer att häpna!
Förnämligt Thomas! Du är outtröttlig.
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-02 07:00
Tack, Peter! Eller så är jag stönig som en åsna. Men kul är det =)
Dina bilder på jobbet är mycket uppskattade och inspirerande! Jag fotar ju mest fåglar men jag funderar på att prova på svartvitt och gatufoto.
Jag har införskaffat ramar och ska definitivt hänga upp några bilder när jag är tillbaka från min ledighet.
Håller fullständigt med att bilderna på papper slår mer.
Lycka till med tillståndet att fota på jobbet! OBS! Inget ironi!!
Ha de'!
Krisztian
Svar från N Thomas Meldert 2013-01-03 13:20
Tack Krisztian! Kul att höra. Du har ju flyttat till ett annat kontor så jag får väl leta upp det och komma för att titta. Ser fram emot lite fågelbilder som omväxling =) Fåglar kan gå bra i svartvitt också. Det är bara att prova.