Mitt fotografiska minne

Tack, George Eastman!

Det är lite lättare att fotografera med rullfilm

Innan rullfilmen kom fotograferade både proffs och amatörer med glasplåtar. Man använde ofta s k fallplåtskameror där den tagna plåten föll fram och la sig i ett magasin i kameran. När alla plåtar var tagna gick man till fotoaffären och och fick glasplåtarna uttagna och en ny packe insatt. Eller också skickades hela kameran in till Kodak för framkallning och kontaktkopiering och den kom snart tillbaka med en ny laddning glasplåtar. Proffsen gjorde förstås allting själva. Men för amatören var det bekvämt att lämna in allt och slippa göra jobbet.

Glasplåtar från Ilford. Känsligheten Weston 25 motsvarar ungefär ISO 32

Banktjänstemannen med de svarta fingrarna, George Eastman, utvecklade också glasplåtar hemma i sin moders kök under sena kvällar och nätter. Förmodligen var han svart under ögonen också av sömnbrist.

En bonde i Dakota, Peter Houston, uppfann den första handhållna rullfilmskameran i början av 1880-talet och hade patentet men startade aldrig tillverkning av den. Hans yngre bror David uppfann många delar till kameran, bl a rullfilmshållaren, och hade slutligen många patent. George Eastman köpte deras patent och licenstillverkade kameror för rullfilm. Det var George Eastman och konkurrenten Hannibal Goodwin som uppfann rullfilmen på var sitt håll. Goodwin sökte patent på sin 1887, George Eastman på sin 1888. Det här blev det verkliga genombrottet för amatörfotografin. Rullfilm i en enkel boxkamera. Och en lysande affär för George Eastmans Kodak. Adjö till glasplåtarna. Goodwin stämde senare Eastman för patentintrång och fick en ersättning på 5000$ av Eastman. Goodwin skulle just starta tillverkning av rullfilm när han omkom i en trafikolycka. Eastman blev ensam kvar på scenen.

Olika varianter av rullfilmshållare. Uppfinnaren David Houstons första rullfilmshållare var dessutom försedd kuggar och avsedd för perforerad film. Något som slog igenom senare när Thomas Edison behövde det till en av hans uppfinningar, filmkameran. Det var då 35 mm-filmen föddes som sedermera Leica använde till deras nya småbildskamera. I själva verket var den filmen den direkta orsaken till att Leicas småbildskameror såg dagens ljus. Uppfinningar inspirerar till andra uppfinningar.

Amatörfotografins fader. En hårdhudad affärsman.

Rullfilmen blev ett genombrott för amatörfotografin av samma magnitud som digitalfotografin blev ett drygt sekel senare.

Eder Hängivne

PS
Biografin om George Eastman har jag börjat på ett par gånger men jag tröttnar fort på det akademiska språket och nödvändigheten av att slå i ordboken flera gånger på varje sida. Men den är mycket intressant.

Inlagt 2017-11-04 13:58 | Läst 9889 ggr. | Permalink

"På ingenjör Andrée's ballongexpedition mot Nordpolen (1898) användes också film, just för att slippa de tunga glasplåtarna. Bl a 13x18. (!)"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
OK, "Plates" är glasplåtar, förvisso. Men nog var dessa undanträngda av bladfilm i amatörsammanhang flera årtionden innan rullfilmen kom? Glasplåtar var ju mer exakta i planhållning, men dyrare, tyngre och ömtåligare, så amatörerna körde med bladfilm i "film packs", som kunde laddas i dagsljus och sen dras fram och exponeras en och en med hjälp av papperstungor (i stil med de äldre Polaroidpacken). Dålig planhållning var bara förnamnet... Och det var väl den produkten rullfilmen i första hand slog ut (medan proffsen fortsatte ett tag till med glasplåtar). Eller virrar jag ihop fototeknikhistorien?
Svar från N Thomas Meldert 2017-11-04 17:22
Du tänker nog längre fram i tiden än jag åsyftar.Rullfilmen kom i mitten av 1880-talet. Bladfilm är nog ett senare påfund. Har du aldrig hört talas om fallplåtskameror?
elgenper 2017-11-04 19:35
Jodå, där behövdes säkert glasets tyngd. En Hasselblad Express t ex var ju en biffig låda, med plåthållare för ett antal plåtar. Men bladfilm som den nu används (jag hade en Linhof en kort tid och använde bladfilm) är ju väldigt mycket tjockare och stadigare än de blad som låg i filmpacken, där de skulle dras runt en skarp kant i en 180-graderssväng (har ärvt några sådana negativ, och de är ju inte mkt tjockare än rullfilmen). Och det är filmpack jag syftade på, inte nutida bladfilm.

I övrigt tror jag säkert att du är mer uppdaterad än jag på kronologin, så jag tror på vad du säger...
Tackar för historielektionen. Intressant....
Svar från N Thomas Meldert 2017-11-05 06:45
Vassego =)
På ingenjör Andrée's ballongexpedition mot Nordpolen (1898) användes också film, just för att slippa de tunga glasplåtarna. Bl a 13x18. (!)
Svar från N Thomas Meldert 2017-11-06 06:47
Men den var säkert inte rullad =)
ojanson 2017-11-06 10:04
Jodå, det var rullfilm alltihop. Vad sägs om 48 rutor 13 x 18 per rulle. Över åtta meter. :-)
De hade en mindre kamera med också. Bullseye, vill jag minnas. 3 1/2" x 3 1/2".