Mitt fotografiska minne

Streetsnapper - första rundan

Jag har nyligen införskaffat en digital kamera i akt och mening att utforska detta nya territorium. Jag var t o m lite kaxig och tog ingen backup med mig i form av filmkamera! Med färskladdat batteri och 400 Iso Fuji Provia-film tog jag med den på min oregelbundna motionsrunda i Vällingby. Idag var inställningen manuell fokus, bländarprioritet och fokuseringsringen programmerad för Leica-rotation. Körde hyperfokalt och ställde fokus på ca 4 m. Kameran på hela tiden. Fick väcka den med snabbstartläget ibland. Vid gatufotografering får jag nog försöka vara lite förutseende och väcka den om jag anar något skeende inom den närmsta minuterna.

Här var det lugnt. Stillastående motiv och gott om tid.

Här också. huset är högt och brevbäraren hade nog att göra en bra stund.

Upplättning av skuggor så det blir lite behagligare att titta på.

Lät avsiktligt bli att lätta upp de mörka partierna. Det blev snyggare så här.

Här var det svårt ljus men efter lite pill i LR såg det t o m bättre ut än vad mina ögon fick stå ut med.

Självporträtt  bland stenar och betong.

Den digitale mellanformataren

Inlagt 2011-05-26 12:32 | Läst 7167 ggr. | Permalink

"Ser man på, FX100 fick dig på fall! :-D Jag jobbar själv i princip på samma sätt med min NX100 utom på en punkt, jag kör inte hyperfokalt. Har tillsvidare inte sett behov av det, eller om jag tyckt det varit för krångligt att ställa in? I stället har jag en inställning där kameran nobbar att exponera om den inte hittar något att fokusera på. Men det händer inte ofta. Och så gäller det förstås att komma ihåg att snabbstarta innan man exponerar. Jag antar att man gör det på samma sätt på FX100 som på andra kameror, med ett lätt tryck på exponeringsknappen. Man kan missa något ibland om det är för många moment, men så småningom sitter reflexerna där. En annan kul grej är att träna på att rikta kameran "från höften" för att vara diskret. Det går oftast bättre än man skulle kunna tro. Några av bilderna har lite blåstick, det är jättetypiskt när man plåtar i sol. Jag brukar ofta efterställa vitbalansen efter asfalt eller gatsten, om det finns. Men det finns ju ingenting som är "rätt" när det gäller vitbalans och färgstick. Ibland vill man ha det, för den speciella stämningens skull. Det är stark vidvinkelkänsla i bilderna utan perspektivförvrängningar. Bekräftar mitt antagande om högklassig optik. Ska bli intressant att se hur brusiga bilder du får i svagt ljus."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Den tar fina kort X100:an. ;)
Ganska smidigt med digitalare ibland, speciellt om man kör färg.
Eller man kan ju bestämma efteråt om man vill ha färg eller sv/v.
-affe
Svar från N Thomas Meldert 2011-05-26 14:11
X100:an är helt ok. Det finns väl ingen digitalkamera idag som har dålig bildkvalitet utom möjligen de allra billigaste. Jag kommer att köra konsekvent RAW i den här och bilder som jag tror kan bli bra i sv/v konverterar jag i SEP som vanligt. Typiskt bra bloggkamera =)
alf109 2011-05-26 14:25
Jo rent bildkvalitetsmässigt finns inte några argument för det analoga kvar idag kan jag tycka.
Sedan finns givetvis andra aspekter som man kan gilla med det analoga, som till exempel större negativformat eller att man helt enkelt gillar resultat och känsla man får från film.

Man behöver ju inte liera sig med något läger utan kan välja det man känner för. ;)

-affe
Svar från N Thomas Meldert 2011-05-26 15:47
Trots att det är en stor kompaktkamera tycker jag att den är lite för liten och för lätt.=) Det är en helt annan känsla med tyngden i en mätsökare och film som inte avslöjar något förrän man har framkallat. Jag räknar nog fortfarande min Zeiss som favorit över denna. Rolleiflexen är en annan favorit. Men det är ju en helt annan sak =)
Ser man på, FX100 fick dig på fall! :-D Jag jobbar själv i princip på samma sätt med min NX100 utom på en punkt, jag kör inte hyperfokalt. Har tillsvidare inte sett behov av det, eller om jag tyckt det varit för krångligt att ställa in? I stället har jag en inställning där kameran nobbar att exponera om den inte hittar något att fokusera på. Men det händer inte ofta. Och så gäller det förstås att komma ihåg att snabbstarta innan man exponerar. Jag antar att man gör det på samma sätt på FX100 som på andra kameror, med ett lätt tryck på exponeringsknappen. Man kan missa något ibland om det är för många moment, men så småningom sitter reflexerna där. En annan kul grej är att träna på att rikta kameran "från höften" för att vara diskret. Det går oftast bättre än man skulle kunna tro.

Några av bilderna har lite blåstick, det är jättetypiskt när man plåtar i sol. Jag brukar ofta efterställa vitbalansen efter asfalt eller gatsten, om det finns. Men det finns ju ingenting som är "rätt" när det gäller vitbalans och färgstick. Ibland vill man ha det, för den speciella stämningens skull.

Det är stark vidvinkelkänsla i bilderna utan perspektivförvrängningar. Bekräftar mitt antagande om högklassig optik.

Ska bli intressant att se hur brusiga bilder du får i svagt ljus.
Svar från N Thomas Meldert 2011-05-26 21:54
Jo, jag kunde inte motstå denna läckerhet. Och det blir bra bilder (fattas bara). I starkt solljus är det ju ingen konst att köra hyperfokal. Man ser området tydligt och har man bara inte ställt fokus helt bort i tok så är det här ett bekvämt och snabbt sätt att fotografera. Den manuella fokusen är inte så knölig som många säger så jag misstänker att de bara är ovana vid manuell fokusering =) Jag programmerade om min ring så att den går åt samma håll som Zeissen och Leicorna. Snabbstarten fungerar lika som din. Jag har kört konsekvent på 400 ISO idag men jag ska ta mig tid att köra högre så småningom (jag har ju bara haft kameran ett par dygn!). Optiken motsvarar en 35:a i fullformat. Det är min "normala" brännvidd.
Sedär - den leksaken kunde du inte motstå Thomas! Fullt begripligt, det är en läcker kamera.
Själv börjar jag bli mer och mer unik som inte äger någon digitalkamera, utan tycker att mina gamla burkar levererar precis vad jag behöver - på ett sätt som motsvarar precis mina behov. Att jag sedan är helt digitaliserad efter kameran, är en annan historia.
Svar från N Thomas Meldert 2011-05-26 22:00
Nej, den gick inte att motstå och så här långt är jag helt nöjd och jag förstår ingenting av de dåliga omdömen den har fått. Men så är jag ju ingen proffstyckare heller. Inte heller någon perfektionist när det gäller bildskärpa. Jag hoppas att mina bilder har ett sådant innehåll att man inte förstrött börjar granska det tekniska istället =) Då är det en dålig bild. Jag kan dock säga redan nu. Den kan inte mäta sig med Zeissen eller Leicorna i rolighet. Men den är den absolut trevligaste digitalkameran jag har och kommer säkerligen att bli den mest använda av dem alla.