Mitt fotografiska minne

Större bilder

Om det lilla storformatet

För några år sedan lånade jag en 4"x5" storformatkamera av en kollega, Jag hade den ett par år innan han ville ha den tillbaka. Han skulle sälja den. På den tiden hade jag inte tillräckligt med pengar så jag lämnade tillbaka den. Jag hade tagit ett 40-tal bilder på ett par år. Här är blogginlägget. Och några svartvita bilder.

 

 

Ja, jag vet. Underexponerad.

För några veckor sedan ringde han mig i ett annat ärende och då frågade jag om han hade den kvar. Jodå, han hade inte ansträngt sig särskilt för att bli av med den. Mycket annat blev sålt men inte den. Var jag intresserad? Jodå. Men han ville sälja allt, hela kitet så jag fick ett mail med alla delar och prissättning. Inte mycket att säga om det. Det var ett hyggligt pris för allt. Kamera, sex objektiv, filmkassetter och en hel del tillbehör. Jag slog till. I lördags hämtade jag allt och redan dessförinnan hade jag beställt bladfilm från Macodirekt. Min nya favoritfilm Acros 100.

Det här är långsam och meditativ fotografering så ni lär få vänta på bilder. Jag är f ö inte särskilt produktiv på vintern. Men bara våren närmar sig ger jag mig nog ut.

 

Eders hängivne

PS
Kameran är en Toyo Field 45CF 

Inlagt 2014-01-26 18:37 | Läst 6613 ggr. | Permalink

"På -80 talet köpte jag The Large Format: a handbook on the Sinar system. Har längtat efter en sedan dess, och nyligen köpt en 4x5 Sinar F. Använt den mest framför en digital dslr, men nu köpt bladfilm och skall prova mig fram så sakteliga. Tycker det varit svårt att hitta motiv som passar. Blir väl bättre nu när vintern försvinner."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Låter kul! Fina toner i bilderna ovan, det ser "rikare" ut på något sätt, trots att det är mjuk kontrast (i de översta bilderna).
Svar från N Thomas Meldert 2014-01-26 20:57
Ja, det var verkligen kul och annorlunda förra gången jag använde den. Jag hoppas det blir likadant nästa gång.
Meditation är trevligt. Grattis till nyförvärvet!
Svar från N Thomas Meldert 2014-01-26 20:57
Man blir frånkopplad när man håller på. Skönt offline.
Jätte fint! Jag får en fantastisk känsla av den första och den sista bilden. Fint inlägg det var och inlägget från arkivet också! Jag använder en Spotmatic med en selen Sekonic ljusmätare. Det tar tid men som du skrev är det bra så! :)
PS Och ingen batteri bekymmer! :)
Svar från N Thomas Meldert 2014-01-26 22:04
Batterifritt är trevligt! Men min Sekonic visar ett steg fel. När man vet om det kan man ju ha det minne och kompensera =)
På -80 talet köpte jag The Large Format: a handbook on the Sinar system. Har längtat efter en sedan dess, och nyligen köpt en 4x5 Sinar F. Använt den mest framför en digital dslr, men nu köpt bladfilm och skall prova mig fram så sakteliga. Tycker det varit svårt att hitta motiv som passar. Blir väl bättre nu när vintern försvinner.
Svar från N Thomas Meldert 2014-03-22 10:26
Ja, storformat är ingen vintersysselsättning för mig. Jag vill nog gärna ha det lite varmare. Motiven felar även mig. Man får nog pröva sig fram. Ska man ta porträtt får det nog vara mycket tålmodiga personer. Ritualerna vid storformatsfotografering tar sin tid =) För egen del börjar jag nog med det enklaste, landskap. Det är tålmodiga motiv.
BergslagsRonin 2014-08-06 08:53
Det går långsamt för mig med storformatarna. Köpte nyligen en Sinar P som har mycket fina justeringsmöjligheter, men väger över 6 kilo, så med ett rejält gammalt Gitzo med jättehuvud blir mycket att bära med sig. Sommaren är här och letar fortfarande efter motiv. Är inte kreativ nog. Har också grunnat på färg och dia, men inte mer än så.