Mitt fotografiska minne

Ryssen, tysken och japanen

Om bastarder och mackapärer 

Jag köpte en gammal FED 1 från 1940 för ett par år sedan. Den fungerar bra om man bara lyckas ladda filmen. När man inte använder en gammal gäng-Leica eller Leicakopia på ett tag så är det som nytt "hver gang". Jag köpte den med ett litet trevligt FED-objektiv på 50 mm/3,5 som ger verkligt speciella karaktärsbilder. Det har förstås ingen antireflexbehandling men klarar sig hyfsat i starkt ljus ändå. Så här ser den ut i original. Ha det i minnet ty snart har den bytt gestalt.


Bildexempel från originalkonfigurationen ovan. 

Jag är snart färdig med en rulle i Leica IIIf och då tänkte jag testa denna FED som gatufotokamera  och då satsar jag på en hittills helt okänd bastardkonfiguration med en Voigtländer Ultron 28mm/1,9 och en Leica universalsökare VIOOH med 2,8 cm-tillsatsen TUVOO (en rolig mackapär). Handlovsrem från någon avdankad 60-talskompakt och en rulle Ilford HP5+. Det blir alltså en historia med ryssen, tysken och japanen. Bellman ska jag försöka fånga på bild. Så här ser den ut. Närmast lik en Alien eller möjlig ubåt. Rolleiflexen skruvar irriterat på sig i hyllan. "Ingen RIKTIG TLR!"

 
Ryskt hus, tysk sökare och japansk glugg. Huvva! Bastarden blir komplett med film från Ilford.

Så om ett tag kommer bilder från den. I svart/vitt.  Håll utkik!

 

Inlagt 2011-03-29 17:13 | Läst 8883 ggr. | Permalink

"Mycket häftigare än de där lasermojängerna de fajtas med i stjärnornas krig!"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är alltid lika inspirerande att läsa dina inlägg om retrokameror.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2011-03-29 18:11
Men det smittar inte av sig i Småländska Vimmerby =)
Den tyske sökaren ser ut som ett stetoskop. Man ska väl fånga livets hjärtslag med den (fy - vad filosofiskt). - Nilserik
Svar från N Thomas Meldert 2011-03-29 18:56
Ja, det har du rätt i =)
Snygga saker det där!
/B
Svar från N Thomas Meldert 2011-03-29 19:36
Man blir knottrig på huden =0
Mycket häftigare än de där lasermojängerna de fajtas med i stjärnornas krig!
Svar från N Thomas Meldert 2011-03-29 20:50
Helt klart. Det här är Blixt Gordonstilen =)
Nu går den ju inte på ånga och är väl inte riktigt viktoriansk, men det är ju ändå fin steampunk-känsla över ekipaget :)
Svar från N Thomas Meldert 2011-03-30 18:29
Du har rätt!. Det tänkte jag inte på. Sökaren har en slående likhet med lyktan framför ett amerikanskt loks ångpanna. Objektivet är nästan som ångpannan på ett mindre lok. Borde jag kanske ha en visselpipa som tillbehör?
Mycket vackra överstrålningseffekter hos den gamla oantirflexbehandlade Tessarkopian. Ett fint exempel på när fel blir rätt!
Svar från N Thomas Meldert 2011-03-30 20:11
Precis! Det är det här jag gillar med de gamla objektiven. Det blir ett speciellt stuk på bilden som man aldrig kan få med moderna gluggar.