Rolleiflex och de praktiska tillbehören 2
Här fortsätter serien om de praktiska tillbehören till Rolleis TLR:er.
Filter
För svart/vit film finns olika färgade filter för att påverka olika färgers ton i gråskalan
Gulfilter är ju klassiskt. Mörkare himmel med framhävda moln. Gick man vidare till orange ökade effekten och med rött blev den dramatisk. Den färg som var samma som filtret blev ljusare grått.
Grönt användes för att ljusa upp bilder med mycket grönska.
Blåfilter användes för att förstärka stämningen i dimma.
UV-filter har en kontrasthöjande effekt. Eller snarare är det så att UV-strålningen har en kontrastminskande effekt som motverkas av filtret.
Infrarödfilter fanns också men dessa är sällsynta på auktionssajterna. För månskenseffekt och genomträngning av dimma och för många vetenskapliga ändamål.
Färgfilmer var inte så välutvecklade på den här tiden så olika färgkorrektionsfilter användes för att få riktiga och naturtrogna färger i bilderna i olika ljusförhållanden. Det fanns röd- och blåfilter i flera olika tätheter. R-filtren användes mot blåstick och B-filtren mot rödstick.
H1-filter är ett färglöst filter för dagsljusfärgfilm som undertrycker dragningen mot blått i vyer. Planar, Xenotar, Sonnar och Distagon-objektiven har samma verkan som ett H1-filter. Färgkorrektionsfilter behöver knappast användas idag. Korrigera kan man göra i Photoshop när man skannat filmen om det skulle behövas.
Det finns också gråfilter 2 och 4 för hårdvarumässig negativ exponeringskompensation i t ex extremt starkt ljus. När inte kamerans tider och bländare räcker till kan man sätta på ett sådant. Fungerar för både svart/vit och färgfilm.
Rolleipol. Rolleis polarisationsfilter. Släcker reflexer effektivt. Fungerar för alla typer av filmer.
För alla färgade filter för svart/vita filmer och polarisationsfilter måste man kompensera i olika grad för att få en riktig exponering.
Rolleisoft. Mjuktecknande filter som ”softar” bilden. Finns i två utföranden/styrkor, Duto 0 och Duto 1. Effekten blir bäst vid stora bländaröppningar och avtar med mindre bländaröppningar. Photoshoppande på hårdvarunivå =)
Bild tagen med softfilter men med liten bländaröppning. Effekten blir inte lika uttalad som vid stora bländaröppningar.
Mellanformataren
Varudeklaration: Nördinlägg
/John-Erik
Dock bättrade jag på den idag och införskaffade ett 77mm Polfilter från B&W
Kostnaden var hiskelig
Till min gammla Zeiss så har jag också ett gulfilter som jag använde flitigt under 50 och 60-talet
Stig
När det gäller H1-filtret i kombination med olika objektivtyper undrar jag om det helt enkelt handlar om hur väl färgkorrigerade de var? Planar, Distagon osv kanske inte gav samma effekt som, utan snarare behövde inte hjälpen från H1. H1 var ju ett uv-filter som inte gick så långt in i det synliga området som ett vanligt uv-filter, och som därför passade bättre till färgfilm. Om filmens känslighet sträcker sig längre in i uv-området behöver ju även optiken vara väl korrigerad för det. Om inte, skär man bort det med filter istället.
Själv fick jag ett nördanfall i dag när jag var i en butik som säljer datorprylar. Jag hemförde en ny mus till min dator, en trådlös Logitech V220. Den är egentligen avsedd för laptops. Varför förstår jag inte, vitsen är att den är mindre än standardmöss. Således anpassar industrin mössen till själva datorn. Liten dator=liten mus. Snurren! Det är ju till användarens hand musen ska anpassas. Jag har små händer, och detta är den för mig bekvämaste musen jag någonsin testat. Dessutom har den en smart finess: sidlesscrollning med scrollhjulet. Det går att luta hjulet till höger och till vänster för att scrolla i dessa riktningar.
M a o extremt nördig pryl. Hustruns fråga: "Är alla datamöss sådär dyra?" :-)
Intressant i vilket fall som helst. :-)