Mitt fotografiska minne

Retrokameratips - Voigtländer Vitessa N

Ännu en -54 i Vällingby

För nån vecka sen vann jag denna Voigtländer Vitessa N på Tradera. När den väl kom hem i torsdags så vidtog en noggrann kontroll av skick och funktion. Kontrollen utföll till full belåtenhet. Allt utom självutlösaren fungerar klanderfritt.

Därefter vidtog artbestämning och tillverkningsår med hjälp av olika Voigtländersajter samt camerapedia. Här konstaterar jag att objektivet är en Skopar 3,5/50. EV-värden kopplar ihop bländare och tider medelst en spak som här syns till vänster under objektivet. EV 3-18, imponerande omfång. Notera stödbenet på ena dörren. Den kraftigt uppstickande pinnen har en dubbel funktion. Den spänner slutaren och drar fram film. Något otympligt kan det tyckas vid första anblicken men jag kan försäkra att vid fotografering känns det fullständigt naturligt att använda båda pekfingrarna. Man använder ju höger tumme för skärpeinställning (se nedan) så vänsterhanden är ju fri. Ergonomiskt vältänkt redan på 50-talet alltså.

Blixtuttag av nyare typ i vänster dörr. Voigtländerloggan i bold stil. Fast tillbehörssko (cold shoe). Det här visar sig vara en Vitessa N från 1954. Ett ovanligt vackert och välhållet exemplar som nog inte har fått köra många rullar. Men nu ska det bli andra bullar, om man säger så. Det sitter redan en Tmax 400 i huset och nu är det bara att söka fototillfällen.

Vad mer finns på denna kamera? Det är en mätsökare där skärpan ställs in med ratten på baksidan. När dubbelbilden i sökare smälter ihop till en så har man satt skärpan där man vill ha den. En snabbkoll på olika objekt nära och fjärran ger vid handen att den är helt ok.

Hopfälld är den mycket kompakt och slinker lätt ner i en ficka.

Redo för tagning är den inte mycket tjockare än hopfälld. Notera skärpedjupsskalan till höger, direktkopplad till skärpeinställningsratten på baksidan.

Undersidan till sist. Ett fantastisk exempel på funktionalistisk design. Återspolningsveven till vänster i bild. Låsmekanismen för bakstycket bredvid den. En rejäl sak som fungerar utmärkt och är ur vägen när man inte behöver den. Hela kamerahuset tas av och man har fri tillgång till kamerans hela innandöme. Den lilla knappen för frikoppling av återspolningen därnäst. En detalj som funnits länge på kameror. Längst till höger stativfästet.

 En liten grej som jag noterat är att räkneverket nollställs inne i kamerahuset när man laddar film. Jag skulle gärna ha sett att man kunde nollställa när filmen var framdragen till första rutan. Men som vanligt kan man inte få allt man vill. Däremot får man allt man behöver för att fotografera i denna trevliga kamera. Inget lullull, alltså. Den är vackert designad och extremt skön att hålla i med sina rundade former. Föredömligt enkel design ger ett gediget intryck. Här har man tänkt till.

Till kameran följde en kameraväska av typen never-ready. Också den i fint skick, men den lägger jag undan. Jag vill ju ha kameran redo för användning när jag går ut att fotografera.

Mellanformataren

PS
Den här modellen är inte så vanlig på auktionssajterna så får du syn på en och vill ha den, lägg ett fett bud strax före auktionens slut.

Inlagt 2012-04-14 13:23 | Läst 11334 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ser ut att vara i bra skick ,fint köp du gjort med det fina Skoparobjektivet en vacker kamera.:-)//blj
Svar från N Thomas Meldert 2012-04-14 16:56
Nästan "mint condition" om man säger så =) Skopar-objektivet är av Tessar-typ, en enkel triplett med fyra linser i tre grupper. En väldigt trevlig objektivtyp, tycker jag.
Grattis till ett fint köp, dom brukar var betydligt risigare än så !
Svar från N Thomas Meldert 2012-04-14 16:57
Tack, men jag har faktiskt aldrig sett några risiga exemplar på auktionssajterna.
Ball! Det är sånt här som är så trevligt med film; man kan hitta "gammalt skrot" som fortfarande går att använda trots att ingen annan vill ha det:-) Jag tror bestämt att mitt eget fotograferande med småbildsfilm kommer att gå åt det hållet istället för att försöka få så bra bildkvalitet som möjligt. Det har jag digitalt och mellanformat till i så fall.
Svar från N Thomas Meldert 2012-04-14 19:40
Det är väldans trevligt med gamla kameror som fortfarande fungerar. Det vore riktigt kul om jag kan locka in dig retroträsket också =) Varför inte en klassisk mellanformatare, typ Rolleiflex. Just den här modellen av Voigtländer skulle nog passa utmärkt till dina cykelfärder. Passar vilken ficka som helst.
Makten 2012-04-14 21:03
Jag tänkte faktiskt sälja min fina Bessa III eftersom det känns vansinnigt att ha två "riktiga" och moderna mellanformatare. Dessutom använder jag den nästan bara ordentligt nedbländat ändå, och då borde vilken gammal mögig bälg-kamera som helst med en extern sökare funka lika bra.

Jag har en Flexaret, som är nån slags tvåögd spegelreflexkamera, och jag tror nog inte att det är något för mig i nuläget. Hellre då en enkel Hasselbladare, som ju faktiskt inte är så mycket dyrare om vi snackar f/2,8-versionen.
Det smuttaste vore en så liten 6x4,5-kamera som möjligt, gärna med bälg. Tror det räcker om man inte är ute efter kort skärpedjup.
Svar från N Thomas Meldert 2012-04-14 22:15
Hasselblad är nog ett bättre val idet fallet. Själv kör jag en Hasseladskopia, Zenza Bronica. Jag har länge sneglat på den där Bessa III (långt innan jag visste att du hade en) så om du säljer den är jag intresserad. Jag misstänker dock att priset är högre än jag kan prestera i nuläget. Såpass nya kameror för film kostar ju en del, låt vara att det inte är dyrt egentligen. Man får mycket nöje för pengarna med en kamera för film...
Makten 2012-04-14 22:21
Elva lax vill jag ha, vilket nog är billigt i sammanhanget. Är du snäll får du låna den ett tag och prova först;-)
Denna typ av kamera har jag aldrig sett tidigare. Skoja att du lagt in bilder så att man ser den från alla möjliga håll. Ska bli skoj att se vad den presterar bildmässigt. " Periskopet " tycker jag är en särskilt skojig detalj.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2012-04-14 22:11
Ja, det ska bli spännande att se vad den förmår men det lär dröja ett tag. Jag har film i ganska många kameror just nu =) Får nog se till att avsluta några andra först.
Fina mekaniska mästerverk! Voigtländer tillhörde de mest avancerade på sin tid. Även optiskt låg de långt framme. Nokton, Ultron, Lanthar m.fl konstruktioner låg i framkant och står sig väl fortfarande. Skopar var som sagt Voigtländers variant av Tessar och är bra även den. Finns Vitessa med Ultron eller Nokton måntro?
Svar från N Thomas Meldert 2012-04-14 22:19
Standardobjektivet för Vitessamodellerna tycks ha varit Ultronen enligt de sajter jag besökt. Jag kan tänka mig att Skoparen var en ekonomivariant. Och visst låg Voigtländer i framkanten av kamerautvecklingen, speciellt på kameror med fast optik. När jag var grabb hörde man ofta berömmande ord om Voigtländer av manliga släktingar med ingenjör som yrke =)
Den ser fin ut, den där.
Typiskt Voigtländeraktig, med grejer att vika ut och vrida på :-)
Svar från N Thomas Meldert 2012-04-16 07:11
Ja, den är i ett fantastiskt skick. Och förvånansvärt ren. Den kan inte ha kört många rullar.
Såg den, ville ha den, hade inte råd. Grattis till en som jag tror utmärkt promenadkamrat.

/krister
Svar från N Thomas Meldert 2012-04-18 07:16
Snodde jag den framför näsan på dig? Tro mig, det går fler tåg. Jag tror den här är väldigt trevlig att fota med.