Mitt fotografiska minne

Retrokameratips emeritus 1

Just nu är det gott om lämpliga instegskameror till retrokameravärlden på auktionssajterna så det här inlägget kommer att bli ett retrokameratips vulgaris för den som funderar på att ge sig själv en fotoupplevelse av ett annorlunda slag, fritt från megapixlar, photoshop och färgrymder. De krav jag själv ställt för att presentera några bra modeller är:

 
  • Enkelt handhavande, men inte för enkelt. Valbar bländare och tider samt avståndsinställning
  • Vanligt förekommande på auktionssajterna
  • Billig
  • God filmtillgänglighet, d v s 120- eller 135-film
  • Ska kunna användas utan manual av en normalt läraktig digitalfotograf
 

Jag är väl medveten om att ”billig” betyder olika siffror för olika människor. Jag inriktar mig här på kameror som brukar ligga mellan 1-200 kr i utropspris. Utropspriset för samma modell av kamera brukar variera inom det området. Riktigt fina och fungerande exemplar kan kosta mer när klubban går.

 

För den sista punkten kanske jag måste göra ett separat tillägg om filmladdning som kanske inte är solklart för den som aldrig laddat en film tidigare.

 

Inte oväntat hamnar vi då i 40/50-talet i vårt kameraval då det massproduceras enkla, folkliga kameror under den tiden. Här nedan kommer en del typiska kameror från denna gyllene era i fotoapparaternas historia.

 

Zeiss Ikon Nettar tillverkades mellan 1937 och 1959 i ett flertal varianter. Gemensamt för alla är att de är pocketkameror med bälg och som regel har en utmärkt optik. Mellanformat på 120-film. En kamera som med god marginal uppfyller mina krav ovan. De som har en Nettar älskar den med tiden. En enastående nybörjarkamera som ger goda resultat så länge man inser dess begränsningar.

 


Nettar 515/16. Tidig modell i mint condition. Här med gulfilter monterat.

 

Franka är ett gammalt tyskt kvalitetsmärke. Klassiska kameror från retroeran är Solida Junior, Solida I och II samt Solida Record. Dessa är kameror för mellanformat på 120-film. Här får man dock se upp lite. Franka är kanske den enda tillverkare som tillverkade bälgkameror in på 60-talet och 1960 är ju den gräns vi har i retrokamerapoolen. Bäst är att kolla i Camerapedia som har en fin uppställning.

 


Franka Solida
 

 

Voigtländer kan man inte gå förbi när man talar om retrokameror. Tyvärr faller flera fina modeller ofta på att de inte längre är så vanliga att hitta på sajterna. Och vanliga var ju ett av mina krav. Vito I och II förekommer däremot ganska ofta och är en fin modell för småbildsformatet på 135-film. Vito B är ytterligare en. Sedan börjar 60-talets modellhysteri på Voigtländer. Bland mellanformaten finns Bessa I och II där den senare faktiskt är en mätsökare.  Båda har en enorm spännvidd på priserna men det finns ganska ofta billiga exemplar.


Voigtländer Vito B

 

AGFA fabricerade flera fina och billiga modeller för mellanformatet på 120-film. Isolette och Billy är ett par av dem som är mycket vanliga på auktionssajterna, ofta tillsammans med andra kameramodeller så ibland får man köpa en hel samling för att få en Agfa-modell. Vidare kan nämnas Record som fanns i flera varianter där de enklaste uppfyller mina krav för en instegskamera.


AGFA Record

 

Kodak då? Kodak har ju experimenterat en hel del med olika filmformat (där många har avsomnat) så här måste vi först titta på lättillgängliga filmer. Vilka modeller har de för 120- respektive 135-film som är vanligt förekommande och billiga? Inte så många visar det sig även om det är många nog med alla varianter. Kodak Folding Pocket finns i flera varianter för 120-film och är ganska vanliga om än prisbilden ibland har ett större spann än mina krav. För småbild (som Kodak till slut kapitulerade för) finns Retina I och II samt Retinette I och II. Här får man återigen se upp med de senare modellerna som tillverkades in på 60-talet.

 


Kodak Retina 1a

 

Det blev till sist en hel del billiga instegsmodeller att leta efter, även om jag inte har gjort en fullständig genomgång. Bara det viktigaste råden är kvar. Fråga alltid säljaren om funktionen på bländare, tider och fokusering. Finns det en självutlösare? Hur ofta använder du den? Glöm den är mitt råd även om det finns en. Fungerar de långsamma tiderna? Hur ofta tror du att du använder dem? Mitt råd är att om 1/25 s och uppåt är ok så är det ok att köpa kameran. Du kommer bara att använda dessa kameror i bra ljusförhållanden som ger dig chans till 100% utbyte av filmen.

Slutord

Crimson i all ära men om du låter dom göra allt jobb med filmen när rullen är slut så kostar det onödigt mycket pengar. Framkalla själv svart/vit film och låt Crimson framkalla färgrullarna (utan att skanna och kopiera). Framkallningsdosor kan du hitta på Tradera också. Köp en som klarar både 120- och 135-film. Kemikalier kostar förvisso en del men räcker till många filmer. Skanner ska du väl ändå ha för att kunna skanna dokument eller gamla foton. Merkostnad för att kunna skanna film är obetydlig. De flesta som tillverkar skannrar som tar film klarar 120- och 135-format utan problem.

Och Gud sade: ”Varde glädje, och det vart glädje, och det vart morgon och en rolig dag innan afton även i det tjugoförsta århundradet”. Fritt tolkat =)

Inlagt 2009-10-04 17:51 | Läst 9853 ggr. | Permalink

"Ja, Thomas nån gång blir det säkert en retrokamera till. Trevlig läsning i alla fall. /Anna"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Åhh, så lustbetonat ni skrivit herr Meldert
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-04 18:18
Där kom det! Men det var väl självmål egentligen =)
Jag va tvungen helt enkelt :) Men det är kul läsning å matnyttiga tips för den som önskar forska i den analoga retrodjungeln
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-04 18:47
Skåpmat för dig, kan jag tro. Du har väl flera av dom =)
Ingen faktiskt. Men en 6x6 vore ju skoj
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-04 19:16
Då är det ju bara att läsa innantill men jag kan speciellt rekommendera en Nettar och det finns flera på Tradera nu för samma peng som ett par godispåsar =)
En enastående sammanställning!
En Nettar kanske man skulle titta på, för att få något i 6x format, när kassan inte räcker till en Rolleiflex.
Cocarette kan jag inte rekommnedra däremot, blev inget vidare resultat när man tittar på negen. Skall scanna och se om det går att få ut något vettigt, men det ser mörkt ut (bokstavligen...)
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-04 20:14
En fungerande Nettar kommer inte att göra dig besviken!
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-06 09:03
Det låter som om din Cocarette har för långa tider. Prova att "felexponera" (åt rätt håll)
Min brorsa hade en Nettar som jag lånade ibland. En kompis till honom hade en Ikonta, som var ett strå vassare. Jag lånade den också någon gång. Det var verkligen bra grejor.

När jag köpte min Retinette så var det väl egentligen en Retina jag hade önskat mig. Men den låg bortom mina möjligheter.

Framkallningsdosa hade jag förstås. Jag pytsade vanligtvis i D76, men prövade ocskå Rodinal. Agfa hade en dosa man kunde ladda i dagsljus, jag önskade mig en sådan, men det blev aldrig av att skaffa den. Om jag inte minns fel kunde man i alla fall använda samma dosa till flera filmformat.

Ja, det var tider! Nostalgins vingslag susar kring dina råd :-)
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-05 08:34
All nostalgi är väl inte så rolig som just kamerornas nostalgi. Hittar man en billig fungerande retrokamera så är det ett billigt nöje =)
Bra information för den intresserade av Retrokameror,fint med bilder av några modeller.
Jag själv har köpt på Tradera kameror, men bästa fynden har jag gjort på olika auktioner,loppmarkn.
Återvinnings centraler och Secondhandbutiker
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-05 19:40
Gamla kameror kan dyka upp var som helst. Man måste bara vara på alerten och ha en extra peng i plånboken =)
Ja, Thomas nån gång blir det säkert en retrokamera till. Trevlig läsning i alla fall. /Anna
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-06 21:42
Det lär alltid finnas en för dig också och du kan behöva uppgradera dig lite till en mer avancerad modell =) Det är ett naturligt steg i utvecklingen...
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-06 21:43
Det lär alltid finnas en för dig också och du kan behöva uppgradera dig lite till en mer avancerad modell =) Det är ett naturligt steg i utvecklingen...
Angående Isolette:
Finns några "billighetsvarianter" som säljs som tex. nr. II.(V tror jag en variant heter.). Optiken är betydligt sämre. Valmöjligheter vad gäller tex. bländare är dessutom begränsad.
Mvh/Petter
PS. Service för bälgkameror(120) i STHLM-området? DS.
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-12 16:37
Jag har inte detaljstuderat alla varianter. Det framgår oftast inte heller av auktionerna. Du har helt säkert rätt. Variantfloran var som regel stor hos alla kameramärken vid den här tiden.

Service i Stockholm? De enda ställen jag vet är LP Foto och Schönherrs men det är inte alldeles säkert att de tar vad som helst. LP
Foto skulle jag nog pröva först.
Tackar!!! Ska kolla med dem.
Mvh/Petter
PS. Min "detaljkunskap" bygger på dyrköpt (lite iaf.) erfarenhet....DS
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-17 07:43
Lycka till med servicen.
Jag har nu begåvats med en st Franka Solida I och en st Franka Solida III, båda från 1954 och i fullt fungerande skick =)
Hej igen!
LP foto blev det. Väldigt snabb och bra service. I F.ö just på en Franka Solida I.
Mvh
Petter
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-19 06:14
Det är ju en ganska enkel kamera. Det är skillnad mot om Werner ska pilla med en gammal Leica =)
Så sant.=)
Men kärt gammalt arvegods så det kändes ändå....
Ska försöka framkalla första rullen idag. Återkommer.
Mvh/Petter
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-20 18:27
Då ser jag fram emot nya bilder i Retropoolen =)