Mitt fotografiska minne

På't igen. Papparazzi och 800 mm

De som känner mig vet att jag inte ger mig så lätt när jag väl fått en idé i skallen. Båten som välte i Tappströmskanalen ska jag ju bara ta bild på, så det så. Lyckligtvis har jag en farbror som tröttnat på sina analoga kameror så i veckan har jag begåvats med ett par Pentax-hus , fyra objektiv, mellanringar och telekonverter. T ex 400 mm och 2x telekonverter. Jag kände det som om jag var en astronom =) Jag såg genast tillämpningen och for iväg igår med detta imponerande ekipage till Ekerö. Seaside here I come. Nu var det inte så bra ljus. Solen rakt in i kameran och Seaside låg i skugga så jag vände hem utan en bild. I morse var jag där igen och intog kullen vid Wallenbergs begravningsplats med en Pentax K1000, telekonverter och 400 mm Vivitar. Papparazzi Meldert var ute på jakt.  Till min stora häpnad var 800 mm för mycket men jag tog ett par bilder i alla fall, tog sedan bort konvertern och körde ”bara” 400 mm. Fortfarande astronomiska siffror för en som annars sällan ens använder 90 mm. Nåväl, Jag fick Seaside till slut, polistejpen till trots.




PS
Ovan som jag är vid dessa monsterbrännvidder glömde jag att ta med en trådutlösare. Jag kunde nästan se med blotta ögat hur objektivet svajade ute i spetsen. Undrar hur proffsen gör?

Inlagt 2009-10-03 17:00 | Läst 7163 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den där båten har man ju sett men inte på sidan.När/om du kan,undvik 2X telekonverter som kostar rejält med bildkvalitet.Annars är ett stativ ett måste samt spegeluppfällning att föredra. Din K1000 är very basic och har ej denna finess så det blir till att använda trådutlösaren.

K1000 med en fin 35 eller 50:a är nog en alla tiders gatukamera;)
/Stephan
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-03 21:02
Spegeluppfällning och trådutlösare är nog ett måste för dessa brännvidder. Bildkvalitén med telekonverter oroar mig mindre än ljusförlusten. Idag var det ganska ljust så det gick bra. K1000 är ju helmanuell så den passar mig bra men ska nog helst gå med mycket kortare brännvidder.
En skrämmande bild! Men jag tycker alltid att det är kusligt med havererade fartyg. Jag undrar när de tar bort den. Det blir väl på skattebetalarnas bekostnad som vanligt.
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-03 21:04
Ägaren har väl inte haft råd att skrota den tidigare. Nu måste den nog bort och jag misstänker som du att alla får betala kalaset. Alla i Ekerö kommun, vill säga.
Jag tycker din bild känns lite amerikanska södern, Louisiana, på något sätt. Snygg!

Och telen är läskiga. Försöker vänja mig in med en 50:a, det är lagom tele för mig :)

Johan
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-04 07:13
Jag är definitivt ovan vid telen. Jag har en 90:a till Leican och den känns ofta som "för mycket" =) Men man lär sig väl.
Ärligt talat så måste det vara något fel med ridåerna på kameran. Den ena ridån verkar gå för långsamt och bilden blir exponerad som en gradient toning. Ser dock inte samma fenomen i alla bilder så det kan vara tidsberoende.