Mitt fotografiska minne

Olympus OM-4 vs OM-4Ti

Om ett par dyra features

Jag har en längre tid letat efter en OM-4Ti till ett bra pris. Den har en stomme av titan och är alltså ganska mycket lättare än OM-4 vars stomme är av gjuten aluminium.

Strax före jul kom jag över en OM-4 för en ganska billig peng och kan bara konstatera att den nog är bättre än titanmodellen. Efter att jag har gått igenom manualen för OM-4Ti kan jag konstatera att det skiljer endast på två punkter.

                                          OM-4                     OM-4Ti

Kamerahusstomme      Aluminium           Titan

Blixtsko                           4-polig (T32)        5-polig (F280)

Titanmodellen är typ 200% mer pengar på auktionssajterna och ja, titan är inte billigt. Men lätt. Om nu lätt är att betrakta som en fördel. Jag föredrar nog hellre den tyngre och stadigare varianten (aluminium är också lätt).

Jag lägger inte upp någon bild på kameran. Googla om du vill se den. Min är svart.

Däremot lägger jag upp några bildexempel från första rullen.


Skisskurs på jobbet kan vara muntert


Hemma på gården. Siffrorna i överkant såg jag faktiskt helt i sökaren.


Naturen slår tillbaka


Mera skuggor

Eders Hängivne

PS
Och alla gamla ZUIKO OM-objektiv passar.

Inlagt 2018-03-03 20:32 | Läst 6901 ggr. | Permalink

"Jag har en Ford Focus Titanium men har ingen aning om var någonstans titaniet sitter. Kanske i emblemet? Men i munnen har jag tre titanskruvar, där är inte aluminium välkommen. Trevliga kontraster i dina bilder."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Är verkligen Ti-modellen lättare? Titan har densiteten 4,5, aluminium 2,7, alltså dubbelt så hög som aluminiums. Ti kan visserligen ha högre hållfasthet men det brukar inte kompensera för densitetshöjningen. Ti har i många sammanhang använts i marknadsföringssyfte eftersom det används mkt inom flygindustrin (motordetaljer) där man vill ha hög hållfasthet och låg vikt också vid höga temperaturer där aluminium tappar. Men vid normala temperaturer (under 300-400 C) är nog aluminium ett bättre material. Ti har också mkt högre pris vilket inte förvånande ibland kan vara ett säljargument (som Leicakameror och märkeskläder) -statussymbol . / Björn T (inte helt opartisk som fd forskningschef på Gränges Aluminium :--) )
PS Har en Olympus OM-2n, skulle gärna ha en OM-4! Hög kvalitet på dina bilder!
Svar från N Thomas Meldert 2018-03-03 21:28
Du har rätt. Jag kollade inte tillräckligt noga. Jag har använt titan i andra sammanhang för andra egenskaper. Titan är, som du säger, mer ett säljargument för något "finare". Och många går på det.
Har glasögonbågar i titan, tunn titantråd (högst 1 mm.), kan nästan vikas dubbel utan att deformeras, vill man själv vika om skalmarna något lite så får man jobba rätt bra.. skymmer inget och är extremt lätta.. men dyra..
Hälsn!
Svar från N Thomas Meldert 2018-03-04 08:26
Ja, det är styrkan i titan som är den stora fördelen. Men den behövs knappast på ett kamerahus.
Khalad 2018-03-04 10:33
I glasögonbågar är Ti definitivt bra, för i metallbågar är alternativet stål och då är titan klart lättare. Dessutom har titan en annan egenskap som är viktig, nämligen att materialet är helt biokompatibelt, titan används därför ofta i implantat av olika slag. Det ger heller aldrig några problem med allergier som tex nickel. Har själv en glasögonbåge i titan / Björn T
syntax 2018-03-04 11:19
Titan är inte dumt, och ibland behövs det väl.
Contax RTS II har en konventionell trumridå, men med ridågardinerna av titanfolie. En dag råkade jag trycka till en ridåhalva vid filmladdningen så att den såg ut lite som en skrynklad pappersbit. Det var just och just att jag kunde dra fram ridån. Efter ett halvår hade det skrynklat ut sig och såg i stort sett ut som förut.
Jag har svårt att tro att man på 80-talet skulle gjort sig omaket att gjuta huset i titan, vilket inte är det lättaste. Titan utmärker sig heller inte direkt för sin goda skärbarhet, så ett helt maskinbearbetat hus skulle knappast motivera merkostnaden.
Kåpor i titan däremot är stryktåligare, och förutom ett exklusivt "T" i modellbeteckningen får kameran dessutom en fin naturlig lyster som tillverkarna inte gärna målar över... Nikon F3/T är ett sådant exempel.
Svar från N Thomas Meldert 2018-03-04 08:22
Jag tror att du har rätt. Det är nog bara kåpan som är i titan. Den är inte helt lätt, den heller, att få fason på. Titan är starkt.
Jag har bara en fråga. Finns det batterier fortfarande till OM-kamerorna?

Hälsning från G. From
Svar från N Thomas Meldert 2018-03-04 18:32
O ja, Vanliga knappceller silveroxid fr o m OM-2N. OM-1 och 2 hade kvicksilverbatterier men det finns adaptrar att köpa för SR44. Men några har kört vanliga silveroxidnatterier på 1,5V och det har funkat ändå.
Jag har en Ford Focus Titanium men har ingen aning om var någonstans titaniet sitter. Kanske i emblemet? Men i munnen har jag tre titanskruvar, där är inte aluminium välkommen. Trevliga kontraster i dina bilder.
Svar från N Thomas Meldert 2018-03-06 06:46
En Ford med Titan? Det sitter nog bara i namnet =) Det anspelar nog bara på något från den grekiska gudavärlden.