Mitt fotografiska minne

Minimalistiskt

Om att jag fått igång min Minox 35 GT

Genom hela min karriär som konstruktör har jag ägnat mig åt små saker så det är väl följdriktigt att jag en gång skulle skaffa en minimal kamera. För ett par år sedan vann jag en Minox 35 GT på en nätauktion men har sedan dess inte lyckats få fart på den. När den kom skulle den ha kvicksilverbatteriet PX27 som inte går att få tag på längre. Ett alkaliskt alternativ finns, PX27A, men tyvärr har jag inte hittat detta i Sverige. Dessutom är batterifacket lite lömskt konstruerat. Vid minuspolen i botten på batterifacket sitter en plastkuts som verkar hålla minuspolen. Så som det ser ut kan omöjligen minuspolen få kontakt med batteriet. Nå, på rekommendation av klubbkompisen Roos tejpade jag ihop fyra stycken SR44 (som jag har gott om till andra kameror) och stoppade i facket. Magi! Det fungerade. Hur vette tjyven men jag bryr mig inte alltid om att få förklaringar till livets mysterier. Nu är den laddad med en HP5+ och solen bryter just igenom molntäcket. Ingen blöta idag. Ännu i alla fall.

Både bländare och slutare verkar vara tvåbladiga

 

Eders Hängivne

PS
Ja, den får plats i vilken ficka som helst. Jag har den i skjortfickan.

Inlagt 2014-06-29 12:49 | Läst 5533 ggr. | Permalink

"Hej Thomas jag har en likadan någonstans och skall leta reda på den men kolla vad jag hittade på det fantastiska "nätet" http://www.adorama.com/MXBCKLX.html"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag sålde min GT-E för två år sedan, den var i perfekt skick men jag tog inte en enda bild med den.
Svar från N Thomas Meldert 2014-06-29 17:23
Tar man inga bilder med en kamera som fungerar så är det nog ett riktigt beslut att låta någon annan ta hand om den.
Missa inte det "inbyggda motljusskyddet", dvs luckan om man vänder kameran upp-och-ned. Bra att ha så här års :)
Svar från N Thomas Meldert 2014-06-29 21:59
Tack för tipset, Ylva. Det har jag inte tänkt på.
Den där är för läcker! En gång hade jag en, men det stod Voigtländer på den. Annars tror jag inte det var någon större skillnad. Någonstans läste jag att det i bakgrunden var samma tillverkare. Men den hade en del brister som fotoredskap. Det fanns ingen motljuskompensation. Jag tror inte att det gick att ställa exponeringstiden heller, fast jag minns inte säkert. Man var hur som helst rätt mycket i händerna på automatiken. Den passade mig helt enkelt inte, men rysligt behändig var den.
Svar från N Thomas Meldert 2014-06-30 05:29
Behändig är ordet för denna lilla grej. Motljuskompensation finns på den och självutlösare på 10 sekunder. Och visst är den automatisk med bländarprioritet.
Hej Thomas jag har en likadan någonstans och skall leta reda på den men kolla vad jag hittade på det fantastiska "nätet" http://www.adorama.com/MXBCKLX.html
Det gick nog lite fort den här passar nog bättre http://www.adorama.com/MXBCK.html
Svar från N Thomas Meldert 2014-06-30 08:10
Jag hittade dem när jag sökte också. MEN de finns ju inte i Sverige. Frakten från utlandet kostar för mycket när man ska ha en så liten mängd (jag behöver bara ett batteri för tillfället). Jag hittade faktiskt ett 4LR44 på Clas Ohlson i Vällingby som jag köpt. Men det var för långt! Det gick inte att skruva fast batterilocket.
2014-06-30 19:03   alf-magnus
Så fel jag hade, när jag öppnade baterikamren så ramlade det ut ett 5,6v KX27 batteri och inte lr44 som jag antagligen drömt
Svar från N Thomas Meldert 2014-06-30 20:22
Det är en mänsklig rättighet att ha fel =)
Minoxen var lite av en favorit för många i klassen ( minst och bland dom bästa). Synd bara att batteri ska ställa till det för många äldre kameror. Har hört att en del kameror spänningsjusterar ( om det nu är sant) vilket betyder att dom själva justerar om de får fel batteri. Vet du något om det?
Svar från N Thomas Meldert 2014-08-12 07:40
Känner inte till det där med intern spänningsanpassning. På moderna kameror kan jag tänka mig att det finns men på gamla kameror avsedda för stabila kvicksilverbatterier håller jag det för osannolikt.