Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - del 5

Konica C35

I Amerika kan man säkert tillåtas gifta sig med en kamera men jag gifte mig med ägaren till denna lilla kompakta mätsökare 1979. Den hängde med i vått och torrt, den här också. Ofta var den det praktiska valet framför systemkameran. Den var ju liten och slank lätt med i bagaget. Bildkvalitén var väl inte den bästa men för minnesbilder dög den utmärkt. Som de flesta kameror gör. Det faktiska exemplaret vi ägde har dött av utmattning och omild behandling så hösten 2009 kom jag över en för typ 60 kr på Tradera. Den var i silver men vi hade en i svart så när det dök upp en svart på Tradera några månader senare vann jag den för ungefär dubbla beloppet. (Varför gamla svarta kameror är dyrare än de i silver har alltid varit en gåta för mig.) Kamera nr 5 i mitt liv var hemma.

I mitt förra krönikeinlägg blev jag tillrättavisad beträffande årtalet för min första egna systemkamera som nog kom in i livet först 1982 istället för 1978 som jag skrev. Det betyder att den här var före. Men det spelar ingen större roll. Det viktiga är att alla kommer med och att visa bildbevis för att jag använde mina kameror flitigt. Och att ha något fotografiskt att göra i mörkaste vintern =)

Lite bildhistoria då. Även här finns det en mängd bilder att gräva i men eftersom vi hade två kameror igång samtidigt har det varit lite besvärligt att precis detektera bilder tagna med just Konican. Men jag har gjort ett ärligt försök. Varsågoda.


Flyttlass 1980 till första egna huset.


Ungdomskörsresa till Svärdsjö i Dalarna 1980. Bilden tagen strax före hemresan.


Det årliga veteranbilsrallyt i Åmål. Här en lastbil i Snarhögsparken efter rallyt.


Strandraggare gör sig redo 1982


Film på 400 ASA var ingen höjdare vid denna tid.

Och så lite färskare bilder från Traderafyndet.


Ekerö kyrka 2010


Fika på balkongen 2010

Och till sist en svartvit


Arlanda

Mellanformataren

PS
Minnen kan bara bevaras om man alltid har en kamera med sig.

Inlagt 2011-12-18 18:29 | Läst 4510 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bussbilden är suverän som tidsdokument.
Även jag har en C35 men är inte allt för impad av bildkvaliten. Föredrar min Autoreflex TC som kan leverera bättre bilder än en numera kultförklarad Olympus....

/krister
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-18 20:00
Jag skrev ju att bildkvalitén inte var den bästa. Men tillräckligt bra för att ta minnesbilder och det är det som räknas. Man använder det man har helt enkelt. Idag har jag betydligt bättre utrustning och är nöjd med mina nya minnesbilder. De kommer att hålla om femtio år.
Hembygdsfotografen 2011-12-18 21:31
Håller helt med. Minnesbilderna är kryckor för minnet så att hjärnans minnesbilder kommer fram. Men lite pryltokig är jag och det är kul i sig. Även bilden på lastbilen väcker minnen..

Ser fram mot nästa avsnitt...

/krister
syntax 2011-12-19 09:31
Bilderna av i dag med Traderafyndet håller en betydligt högre teknisk nivå - så det är nog inget fel på Konicaoptiken. Hur åstadkom du de äldre bilderna för bloggen? Skannade av kopior från den tiden? Det skulle lätt förklara luddigheten.
När folk snackar om att: "Den här optiken är superbra - men den där är bara skit" - så har dom sällan på fötterna.
Ja tänk vad film med högre känslighetstal var dålig! Den svartvita på 400 ASA var inte heller alltid en riktig höjdare, vill jag minnas.
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-19 05:37
Färgfilm på 400 ASA var riktigt usel. Utan att ens kolla kanten på negativen kan jag se att det är en 400-film. Det är konstigt att man använde mer än en och ännu konstigare att jag använde en mitt i sommaren som här.
Många analoga bilder är riktigt dåliga men ack så kära. Härlig bussbild - den bussen måste vart gammal redan 1980? - Nilserik
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-21 05:35
Minnesbilder kan nästan vara hur dåliga som helst. Det är ju innehållet som har värde =) Bussen var en veteran redan långt innan 1980.